Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Anda 21:50, 15 paź 2024

Mam glinę i no dig się u mnie sprawdza. Najważniejsze przy no dig jest mulczowanie gleby. Wtedy żadna gwiazdnica czy inne ziółka się nie wysieją
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Juzia 22:28, 15 paź 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dobry pomysł z tym sadem na skarpie.
Na mojej glinie metoda no dig się nie sprawdziła. Dżdżownice nie wyrabiały z napowietrzaniem gleby. Najbardziej zadowolona była gwiazdnica pospolita. Po zimie miałam z niej spory kożuch na powierzchni.
Kompostowników w ogrodzie nigdy za wiele. Przy kilku komorach można je sobie podzielić wg długości kompostowania odpadów i nie trzeba się wtedy przejmować tym, że odpady rozkładają się nierównomiernie.

Ale no dig to na podwyższonych grządkach a nie na samej glinie przecież?
I trzeba grubo ściółkować wtedy chwastów powinno być mało?
Może za optymistycznie na to patrzę jednak

Rozdrabniacz mam zamiar kupić to chyba trochę wyrówna się czas kompostowania
Juzia 22:30, 15 paź 2024

Makao napisał(a)
Też tak myślałam że na bieżąco będę brać ale się nie da. Zwykle jak raz się wyczyści np na początku roku to następny będzie za rok o ile wszystko dobrze pójdzie. I tak cały ten rok się nakłada i nakłada a nie ma co wyciągnąć. Szybko się napełniają. Za szybko.
Na szczęście masz sporo miejsca więc w razie czego możesz zrobić kolejne komory

No właśnie tak pewnie będzie
Juzia 22:30, 15 paź 2024

Anda napisał(a)
Mam glinę i no dig się u mnie sprawdza. Najważniejsze przy no dig jest mulczowanie gleby. Wtedy żadna gwiazdnica czy inne ziółka się nie wysieją

Też tak myślę
LIDKA 22:45, 15 paź 2024

Makao napisał(a)
Przy takim areale jak masz to kompostowniki pewnie spore zrobisz. Ja ma 10arów i trzy plastikowe kompostowniki to za mało. Tego się tyle zbiera że głowa mała. Jak już nie wchodzi u nas to wyrzucamy na pryzmę za ogrodzenie.

Nie mogę mieć większego niż 3m x 1m. Namawiam męża na kosiarkę samojezdną to wtedy tyle trawy by się do nich nie wrzucało.

Namawiaj
To super sprawa. Trawa do wyrzucania to raz a dwa kupa roboty mniej.
AgaBoso 06:48, 16 paź 2024

Ja w tamtym roku rozpoczęłam no dig na mojej glinie i na płasko, Charles Dowding prowadzi je od lat na płasko.
Tam gdzie rozluźniłam ziemię widłami i wysiałam gorczycę na poplon to w tym roku miałam dużo mnie chwastów, wychodziły lżej a ziemia była rozluźniona.
Na cztery ostatnie rządki nie miałam już siły, więc motyką ścięłam chwasty i wyłożyłam 2 warstwy kartonów na to moją ziemię i żyto. Tutaj była ziemia zbita ale lżejsza niż rok wcześniej, dużo chwastów i bardzo ciężko wychodziły.

Myślę, że warto próbować.
Juzia 07:56, 16 paź 2024

LIDKA napisał(a)

Namawiaj
To super sprawa. Trawa do wyrzucania to raz a dwa kupa roboty mniej.

I podejrzewam, że trawnik lepiej rośnie jak mu się nie zabiera tej całej materii organicznej
Juzia 08:01, 16 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Ja w tamtym roku rozpoczęłam no dig na mojej glinie i na płasko, Charles Dowding prowadzi je od lat na płasko.
Tam gdzie rozluźniłam ziemię widłami i wysiałam gorczycę na poplon to w tym roku miałam dużo mnie chwastów, wychodziły lżej a ziemia była rozluźniona.
Na cztery ostatnie rządki nie miałam już siły, więc motyką ścięłam chwasty i wyłożyłam 2 warstwy kartonów na to moją ziemię i żyto. Tutaj była ziemia zbita ale lżejsza niż rok wcześniej, dużo chwastów i bardzo ciężko wychodziły.

Myślę, że warto próbować.

Będę próbować, bo nie mam innego wyjścia!
Nie nazbieram tyle kompostu żeby od razu mieć podwyższone

Posiałam teraz żyto. Może wzejdzie Oby
Wiosną planuję to przemieszać lekko z ziemią i posiać mieszankę łubin, gorczyca, facelia. Potem to ściąć i zostawić. Na jesień obornik.

Na grządki zbieram już liście i kartony. Kupię też pewnie słomę

Myślę, że nie będzie źle....
AgaBoso 08:40, 16 paź 2024

Żyto na pewno wzejdzie, rok temu spałam jeszcze w listopadzie i wzeszło. Teraz u mnie nawet gorczyca jeszcze wschodzi.
Juzia 09:12, 16 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Żyto na pewno wzejdzie, rok temu spałam jeszcze w listopadzie i wzeszło. Teraz u mnie nawet gorczyca jeszcze wschodzi.

Ooo! To super wiadomość, bo mam jeszcze worek 20kg do wysiania