Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 14:50, 16 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nadrabiam zaległości u Ciebie na wątku. Bunkier świetna sprawa. Sama bym chciała taki mieć

Szumilasa widziałam może 3-4 filmiki i nie były w moim stylu, bo bardzo rozwleczone. Lubię konkretnie wypunktowane co i jak po kolei. Huw Richards ma bardzo przyjemny głos i fajnie się go słucha, choć terminy wysiewu wielu rzeczy nie do końca odpowiadają naszemu klimatowi. On robi też sporo rozsad podobnie jak Downing, czyli dość czasochłonne zajęcie wymagające też przeznaczenia miejsca na trzymanie tych rozsad. No-Tills Growers nie znam, zerknę w wolnym czasie. A Jamesa oglądałam 2-3 lata temu. Początkowo stosował metodę bezpośrednio na ziemi i zrębki, a potem przeszedł na skrzynie z kompostem. Co trochę dokładał nowe wersje skrzyń od sponsorów mi się u niego podobały te samoróbki mini tunelów nad skrzyniami w celu przedłużenia sezonu upraw przy niższych temperaturach.

A właśnie dziś oglądałam jak Huw robi takie tunele foliowe na skrzynie!!!!
I inne terminy wysiewów to mi nie przeszkadzają, bo ja mam kalendarz od Kasi in... to się będę stosowała do jej terminów

Juzia 14:52, 16 paź 2024

Czasami lubiłam oglądać ten kanał: mają sporo grządek na płasko takich mega długich, tunele, robi swoje rozsady, dużo wekuje, ma dehydratator: https://youtube.com/@theseasonalhomestead?si=V7JRik6j__okCjkG

Zerknęłam na szybko... ale oni tam tego mają!!!! Prawie jak jakaś przemysłówka
Albo mają dużą rodzinę, albo dużo jedzą
Patrycja_KG_Lu 14:56, 16 paź 2024

Juzia napisał(a)

Zerknęłam na szybko... ale oni tam tego mają!!!! Prawie jak jakaś przemysłówka
Albo mają dużą rodzinę, albo dużo jedzą

Nie pamiętam ile, ale mają dużo dzieci i jak ich oglądałam jakiś czas temu to kolejne było w drodze, a ona z widocznym już brzuszkiem sadziła coś w tunelu. Ma super filmiki ze spiżarni, ale też takie jak pokazuje w zimie co z tej spiżarni przynosi i gotuje. Mają młode drzewka owocowe, więc te biorą od sąsiadów i przerabiają, ale finalnie w planach mają chęć być samowystarczalni. Dużo warzyw w ciągu roku jedzą i przerabiają.
Edit: spiżarka https://youtu.be/5Vgamhffcr8?si=p8ANk9XcTkWLgqL6
Patrycja_KG_Lu 15:02, 16 paź 2024

Juzia napisał(a)

I inne terminy wysiewów to mi nie przeszkadzają, bo ja mam kalendarz od Kasi in... to się będę stosowała do jej terminów

W niektórych terminach jest dość niekonwencjonalna. Z pomidorami termin siewu proponuje 14 lutego, a papryki jakoś turbo wcześnie w styczniu. Kiedyś słyszałam wypowiedz kogoś od marketingu internetowego, że te wczesne terminy jej wysiewów są podyktowane tym, aby być pierwszym w sezonie z filmikiem z danego tematu, bo wtedy jest lepiej pozycjonowany na YT, tym samym ma więcej wyświetleń
Makao 15:09, 16 paź 2024

Juzia napisał(a)

Masz ten kalendarz? Na 2025 będzie nie długo dostępny i też sobie kupię. Choć ona spod Poznania to cieplejszy klimat ale chyba nie jakoś drastycznie. Ewentualnie o tydzień lub dwa będę się opóźniać
Juzia 15:20, 16 paź 2024

Nie pamiętam ile, ale mają dużo dzieci i jak ich oglądałam jakiś czas temu to kolejne było w drodze, a ona z widocznym już brzuszkiem sadziła coś w tunelu. Ma super filmiki ze spiżarni, ale też takie jak pokazuje w zimie co z tej spiżarni przynosi i gotuje. Mają młode drzewka owocowe, więc te biorą od sąsiadów i przerabiają, ale finalnie w planach mają chęć być samowystarczalni. Dużo warzyw w ciągu roku jedzą i przerabiają.
Edit: spiżarka https://youtu.be/5Vgamhffcr8?si=p8ANk9XcTkWLgqL6

Ale wypas!
Makao 15:20, 16 paź 2024

W niektórych terminach jest dość niekonwencjonalna. Z pomidorami termin siewu proponuje 14 lutego, a papryki jakoś turbo wcześnie w styczniu. Kiedyś słyszałam wypowiedz kogoś od marketingu internetowego, że te wczesne terminy jej wysiewów są podyktowane tym, aby być pierwszym w sezonie z filmikiem z danego tematu, bo wtedy jest lepiej pozycjonowany na YT, tym samym ma więcej wyświetleń

U niej jest też cieplej bo z okolic Poznania a tam zimy są bardzo łagodne i szybko wiosna startuje więc może sobie na to pozwolić. Nie trzeba tych wysiewów brać tak na sztywno bo ona stale mówi o tym że wysiewać pomidory można i w marcu i w kwietniu. Ja kiedyś wysiałam w styczniu i dotrzymały do maja ale już kwitły. Zwykle wysiewam w marcu ale owoce mam dopiero w lipcu. Teraz sprawdzę w lutym wg jej terminu.
Papryki wysiewa w styczniu bo mają różne terminy kiełkowania i jedne kiełkują po tygodniu a inne po miesiącu lub później. W temacie papryk się nie znam więc nie wypowiem się za bardzo
Juzia 15:22, 16 paź 2024

Hahahaha!
Wszędzie te teorie spiskowe

Ja jeszcze tych jej terminów nie testowałam, więc się nie wypowiadam.
No i u mnie to i tak pewnie będzie z opóxnieniem, bo ja zapominalska jestem
Juzia 15:24, 16 paź 2024

Makao napisał(a)

Masz ten kalendarz? Na 2025 będzie nie długo dostępny i też sobie kupię. Choć ona spod Poznania to cieplejszy klimat ale chyba nie jakoś drastycznie. Ewentualnie o tydzień lub dwa będę się opóźniać

Mam z tego roku.
Ale jeszcze nawet nie stosowałam się
Będzie na następny rok
Też raczej będę siać póxniej niż ona
Makao 15:26, 16 paź 2024

Juzia napisał(a)

Hahahaha!
Wszędzie te teorie spiskowe

Ja jeszcze tych jej terminów nie testowałam, więc się nie wypowiadam.
No i u mnie to i tak pewnie będzie z opóxnieniem, bo ja zapominalska jestem

Amore Pomidore mi się spodobało i trwa do połowy kwietnia więc nie trzeba rzucać się na 14 lutego więc luz. Zdążysz