Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

AgaBoso 09:25, 17 paź 2024

Bardzo dziękuję za podzielenie się radami. Niby z tyłu głowy miałam, że rabata musi być dobrze przygotowana a juz mnie korciło zakładanie nowej na szybko.
Na dwóch rabatach mam właśnie grubą korę, zostanie mi jej trochę. Lepiej ją zostawić w kupce do przerobienia czy więcej rzucic na rabaty?

Kora na nie, bo długo się rozkłda czy ma inne minusy?

Wiola, czy na kompoście nie będą rosły chwasty przez cały sezon? Fajnie, że możesz zamówić w kompostowni.

Juzia napisał(a)
No i za dużo roślin wymagających cięcia

Juziu, sporo traw miałaś?
Makao 11:41, 17 paź 2024

Gdzieś kiedyś czytałam że samym kompostem też nie dobrze ściółkować bo skorupa się z niego robi jak wyschnie. Nie wiem czy tak jest bo zawsze ściółkowałam korą mieszaną czyli tą drobną i średnią. Tych grubych to nie polecam z tego samego powodu co Juzia pisze.
Może kompost powinno się wymieszać z tą drobną korą i wtedy tak nie zasycha.
Nie wiem, nie mam doświadczenia w ściółkowaniu kompostem.

Tylko tyle co jak daję do doniczki sam kompost to faktycznie mocno się zbryla i dlatego mieszam z ziemią.
Juzia 12:11, 17 paź 2024

antracyt napisał(a)

Ja też z okolic Poznania, ale pomidorów w lutym nie wysiewam. Raz wysiałam i musiałam w marcu powtarzać. Szklarni nie mam podgrzewanej, więc i tak nie opłaca mi się dużo wcześniej dawać tam pomidorów, a w doniczkach(z wysiewów marcowych) też zaczynają niektóre wcześnie kwitnąć. Chociaż jak ktoś ma lampy doświetlające, to może być jakiś sens tak wczesnego siania. Niestety nie mam takich a parapetów z dobrym światłem nie starcza na wszystkie wcześniejsze wysiewy, dlatego luty to czas papryki i ewentualnie bakłażanów.

Juzia, piwniczki to Ci bardzo, bardzo zazdroszczę

Nie znajdziesz miejsca u siebie?
Juzia 12:15, 17 paź 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Juzia popieram Twoje spostrzeżenia
Tak przygotowanie gleby to podstawa

U mnie kory już dawno nie ma i nie kupuję już ,bo po pierwsze droga a po drugie planuję ściółkować kompostem.
Juz zamówiony w kompostowni

Sto razy lepiej się wtedy wszystko robi na rabacie ,no i roślinki będą rosły jak na drożdżach

Fajnie sobie planujesz to wszystko Extra ten bunkier

Ja rozłożyłam już kompost.... na tę korę Przyczepka poszła. Drugą planuję na wiosnę
Miałam zbierać korę i dopiero kłaść kompost, ale czasu zabrakło. No i może jak będzie przykryta to się jednak rozłoży z czasem?

Planuję aż mi się śni po nocach A póxniej po kilku dniach zmieniam.... i tak w kółko
Juzia 12:16, 17 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziewczyny mam kolejną mini rabatkę skończoną i mogę się na niej pozbyć szmaty, czyli to planowałam robić sukcesywnie. Po Waszych wypowiedziach wychodzi na to, że nie warto dawać tam kory, a wyściółkować tym co się ma, czyli np. skoszoną trawą, tak?

Jak kora drobniutka i ciemna.... to możesz
Jak nie, to lepiej trawa, kompost, słoma na zimę...
nicol21 12:18, 17 paź 2024

Juzia napisał(a)

Będę próbować, bo nie mam innego wyjścia!
Nie nazbieram tyle kompostu żeby od razu mieć podwyższone

Posiałam teraz żyto. Może wzejdzie Oby
Wiosną planuję to przemieszać lekko z ziemią i posiać mieszankę łubin, gorczyca, facelia. Potem to ściąć i zostawić. Na jesień obornik.

Na grządki zbieram już liście i kartony. Kupię też pewnie słomę

Myślę, że nie będzie źle....

no no! piękny plan przygotowawczy. ogród się odwdzięczy!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Juzia 12:21, 17 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Bardzo dziękuję za podzielenie się radami. Niby z tyłu głowy miałam, że rabata musi być dobrze przygotowana a juz mnie korciło zakładanie nowej na szybko.
Na dwóch rabatach mam właśnie grubą korę, zostanie mi jej trochę. Lepiej ją zostawić w kupce do przerobienia czy więcej rzucic na rabaty?

Kora na nie, bo długo się rozkłda czy ma inne minusy?

Juziu, sporo traw miałaś?

Taką mocno grubą to najlepiej do kompostownika albo zakopać w ziemi

U mnie spora warstwa tej grubej kory zbiła się jak skała po czasie i chyba korzeniom brakło tlenu w pewnym momencie. Trzeba było to zruszyć dwa razy w roku.... a łatwe i przyjemne to nie jest

Traw tak średnio. Z tym cięciem to raczej o bukszpany i cisy chodzi

Juzia 12:24, 17 paź 2024

Makao napisał(a)
Gdzieś kiedyś czytałam że samym kompostem też nie dobrze ściółkować bo skorupa się z niego robi jak wyschnie. Nie wiem czy tak jest bo zawsze ściółkowałam korą mieszaną czyli tą drobną i średnią. Tych grubych to nie polecam z tego samego powodu co Juzia pisze.
Może kompost powinno się wymieszać z tą drobną korą i wtedy tak nie zasycha.
Nie wiem, nie mam doświadczenia w ściółkowaniu kompostem.

Tylko tyle co jak daję do doniczki sam kompost to faktycznie mocno się zbryla i dlatego mieszam z ziemią.

Nawet jak się zbryli...to łatwiej go zruszyć niż taką zasklepioną korę

Ale też ni widzi mi się na dłuższą metę zostawianie kompostu na wierzchu. Na sezon dobrze na wierzch dać coś jeszcze. Przeciwchwastowo
Juzia 12:25, 17 paź 2024

nicol21 napisał(a)

no no! piękny plan przygotowawczy. ogród się odwdzięczy!

Plan! Dobrze napisane
A co wyjdzie z tego planowania?
Makao 12:29, 17 paź 2024

Juzia napisał(a)

Nawet jak się zbryli...to łatwiej go zruszyć niż taką zasklepioną korę

Ale też ni widzi mi się na dłuższą metę zostawianie kompostu na wierzchu. Na sezon dobrze na wierzch dać coś jeszcze. Przeciwchwastowo

A ten filmik u Katarzyny o zrębkach widziałaś?