Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 17:07, 08 lis 2024

Wafel napisał(a)
Ja hiacynty, żonkile i krokusy wsadziłam do donicy Widziałam taką donicę w tym roku wypełnioną tulipanami, stała przed domem i pięknie wyglądała taki gęsty bukiet

No właśnie taki efekt chciałabym uzyskać na wiosnę
Bo u mnie wczesną wiosną mało co w sprzedaży jest.... bratków mam już po dziurki w nosie
sylwia_slomc... 17:09, 08 lis 2024

Juzia u mnie dwa lata temu były cztery donice tulipanowe, ale w kolejnym sezonie już praktycznie nie kwitły mimo dosypania dawki kompostu. Z tego co się orientuje Danusia wszystkie cebule z donic w kolejnym roku w trawiaste ostki sadziła bo nie kwitły drugi raz.
Juzia 17:16, 08 lis 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Juzia u mnie dwa lata temu były cztery donice tulipanowe, ale w kolejnym sezonie już praktycznie nie kwitły mimo dosypania dawki kompostu. Z tego co się orientuje Danusia wszystkie cebule z donic w kolejnym roku w trawiaste ostki sadziła bo nie kwitły drugi raz.

Ale ja się z tym liczę.
Nie problem dla mnie obsadzić 2 czy 4 donice co roku.
Problem było posadzić 1000szt w rabaty i wkurzać się, że wyszła tylko garstka
No i lepiej wyglądają takie 4 donice na full wypełnione niż więcej sztuk ale porozrzucanych po całym ogrodzie.
Wafel 17:27, 08 lis 2024

Mi zżerają nornice, dlatego w razie czego ten eksperyment z donicą. Nie mam wolnej donicy, tak to bym sobie tulipany jeszcze posadziła Tulipany na rabatach też zanikają, lepiej rosną gdy się cebule wyciąga, przynajmniej niektóre odmiany.
Juzia 17:52, 08 lis 2024

Wafel napisał(a)
Mi zżerają nornice, dlatego w razie czego ten eksperyment z donicą. Nie mam wolnej donicy, tak to bym sobie tulipany jeszcze posadziła Tulipany na rabatach też zanikają, lepiej rosną gdy się cebule wyciąga, przynajmniej niektóre odmiany.

Masz jeszcze czas.... może jedna donica na tulipany się znajdzie?
TAR 21:37, 08 lis 2024

Ja mam tylko przebisniegi, szafirki, cebulice, puszkinie, krokusy no i kamasje. Nie trzeba wykopywac i przenosic. Cebulki dla leni
Juzia 22:44, 08 lis 2024

TAR napisał(a)
Ja mam tylko przebisniegi, szafirki, cebulice, puszkinie, krokusy no i kamasje. Nie trzeba wykopywac i przenosic. Cebulki dla leni

Szafirki i krokusy to i ja mam

No i trochę czosnków główkowatych... ale się pozbywam powoli
Makao 06:53, 09 lis 2024

Czosnków główkowatych i ja się pozbywam. Może gdybym je ogławiała to by się trzymały kupy a tak to trochę się rozniosły i czas było wykopać.
Pamiętam jak był szał na nie i wszyscy kupowaliśmy a teraz się pozbywamy
Juzia 11:34, 09 lis 2024

Makao napisał(a)
Czosnków główkowatych i ja się pozbywam. Może gdybym je ogławiała to by się trzymały kupy a tak to trochę się rozniosły i czas było wykopać.
Pamiętam jak był szał na nie i wszyscy kupowaliśmy a teraz się pozbywamy

Mnie to teraz śmieszą te mody na forum na rosliny
Już się nie nabieram na to!
Makao 12:13, 09 lis 2024

Ja bym się nabierała ale już mi się nie mieści w ogrodzie a nie chcę mieć ućkane byle mieć. To jeszcze musi się kupy trzymać bo jak za duży bałagan mam to robię się niespokojna
Dlatego muszę mieć rośliny grupami sadzone. Pojedynczy sztuki mnie nie bawią a że miejsca brak to już nie dokupuję nowości.

Poza tym ja teraz mam bzika na punkcie drzew. Jeszcze bym upchła ale nima gdzie. Jak te się rozrosną co mam to już sporo cienia będzie tylko kiedy one się rozrosną