Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Makao 21:18, 30 cze 2025

Trudna gleba Ci się trafiła.
Alija 21:52, 30 cze 2025

Nie miałam do czynienia z gliną, u mnie piaski, ale kilka znajomych mi osób ma glinę, więc wiem, że lekko nie będzie. Powodzenia.
Juzia 08:33, 01 lip 2025

Makao napisał(a)
Trudna gleba Ci się trafiła.

To przez równanie.
Zdjęte z wierzchu wszystko z materią organiczną.... została czysta glina
Będzie dobrze
Juzia 08:35, 01 lip 2025

Alija napisał(a)
Nie miałam do czynienia z gliną, u mnie piaski, ale kilka znajomych mi osób ma glinę, więc wiem, że lekko nie będzie. Powodzenia.

Ja mam piaski w dwóch ogrodach.... już mi się ich nie chce
Tyle padało, a wszystko więdnie.
To już wolę tę glinę
TAR 10:18, 01 lip 2025

Gdzies czytalam, ze glina to dobry material na ogrod. Ja mam taka w kilku miejscach i tam rosnie najbujniej. Ale tylko to "zachłanne". Cos co jest na jalowe grunty nie bedzie rosło. Cała rabate frontową mam wlasnie obsadzona w takiej (wizualnie podobnej) glinie. Rosnie jak dzikie. Najbujniej przyrosła magnolia, hortensje, piwonie clematis i wisnia japonska. Wiosna polowa stamtad raczej wyleci, bo niektore zjadaja sie nawzajem.

Znalazlam fotki z fundamentow, podobne grunty

Makao 10:26, 01 lip 2025

Juzia napisał(a)

To przez równanie.
Zdjęte z wierzchu wszystko z materią organiczną.... została czysta glina
Będzie dobrze

A co zrobiliście z tą zdjętą materią organiczną?

Bo u nas na czas budowy też zdjęliśmy na bok ale po skończeniu budowy rozwieźliśmy to z powrotem.
Juzia 11:31, 01 lip 2025

TAR napisał(a)
Gdzies czytalam, ze glina to dobry material na ogrod. Ja mam taka w kilku miejscach i tam rosnie najbujniej. Ale tylko to "zachłanne". Cos co jest na jalowe grunty nie bedzie rosło. Cała rabate frontową mam wlasnie obsadzona w takiej (wizualnie podobnej) glinie. Rosnie jak dzikie. Najbujniej przyrosła magnolia, hortensje, piwonie clematis i wisnia japonska. Wiosna polowa stamtad raczej wyleci, bo niektore zjadaja sie nawzajem.

Znalazlam fotki z fundamentow, podobne grunty

Faktycznie podobne
Juzia 11:33, 01 lip 2025

Makao napisał(a)

A co zrobiliście z tą zdjętą materią organiczną?

Bo u nas na czas budowy też zdjęliśmy na bok ale po skończeniu budowy rozwieźliśmy to z powrotem.

Ten najgorszy kawałek to już był zdjęty przez poprzedniego właściciela. Dlatego nie miałam żalu ściągnąć jeszcze więcej. Nadwyżka poszła na równanie okolic domu. Tam i tak będzie nawożony czarnoziem i pewnie kompost.... pod trawnik.
TAR 11:44, 01 lip 2025

Juzia napisał(a)

Faktycznie podobne

Juzia, po przeoraniu ta glina jest super, trzyma dobrze wilgoc. A truskawki mi na tym rosna cudownie. Plonowanie z kilkunastu sadzonek ogromne, dzis rano kobialka zebrana i codziennie tak cykam po jednej lub dwoch, juz zawoze do pracy, bo nie przerabiamy tego.
MagdaLenka 13:23, 01 lip 2025

Ja mam glinę i jestem bardzo zadowolona.
Tylko, że u mnie uzdatniana i ściółkowana, więc szpadel wchodzi jak w masło.