Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Niny

Ogródek Niny

rzulieta 17:00, 23 lip 2015

Tess napisał(a)

Przypomnij mi - szopka idzie do rozbiórki?

Za dwa dni. Jupiiiiii!!!!!
Tess 17:02, 23 lip 2015

rzulieta napisał(a)
Bajzlowata rynna i hortensje lime z tawulkami

Z tą bajzlowatą rynną co myślisz zrobić? Ona odprowadza wodę z dużej powierzchni?

U mnie zastosowałam dwa różne rozwiązania. Pod rynną z daszku wiaty mam beczkę na podwyższeniu z kranikiem. Do kranika mogę podłączyć wąż albo nalewać do konewki.
Z daszku nad schodami wejściowymi rynna jest przełużona pod ziemię, tam jest kolanko i taką perforowaną rurą rozprowadzana w glebę. Wokół tej rury jest coś w rodzaju filtra, żeby się nie zapychały dziurki: owinięta przepuszczalną matą a całość obsypana grubym piaskiem.
Tess 17:03, 23 lip 2015

rzulieta napisał(a)

Za dwa dni. Jupiiiiii!!!!!

Dobrze kojarzyłam
iwka 17:04, 23 lip 2015

rzulieta napisał(a)

cudnie, a to ciemne to co?
rzulieta 17:06, 23 lip 2015

Batat, jednoroczne niestety, tak sie w sklepie nazywało kupilam dla liści
Tess 17:10, 23 lip 2015

rzulieta napisał(a)
Batat, jednoroczne niestety, tak sie w sklepie nazywało kupilam dla liści

Jaki tam jednoroczny. Owszem, nie zimuje. Ale przechować możesz. To jest bulwa, taki kartofel konkretnie. Jesienią przesadź roślinę do doniczki, górę możesz podciąć. Postaw w chłodne miejsce. a nuż się uda? Mnie się kiedyś udało, bo miałam podsadzony pod kordylinę i właśnie kordylinę starałam się przechować.
rzulieta 17:10, 23 lip 2015

Tess napisał(a)

Z tą bajzlowatą rynną co myślisz zrobić? Ona odprowadza wodę z dużej powierzchni?

U mnie zastosowałam dwa różne rozwiązania. Pod rynną z daszku wiaty mam beczkę na podwyższeniu z kranikiem. Do kranika mogę podłączyć wąż albo nalewać do konewki.
Z daszku nad schodami wejściowymi rynna jest przełużona pod ziemię, tam jest kolanko i taką perforowaną rurą rozprowadzana w glebę. Wokół tej rury jest coś w rodzaju filtra, żeby się nie zapychały dziurki: owinięta przepuszczalną matą a całość obsypana grubym piaskiem.

To drugie rozwiazanie było ale sąsiad stwierdził ze tak nie może być i rozkopal to i zostawil rynne poprostu i sie lało na fundament. Kupiłam takie pomaranczowe zeby na zimę sie lało. Mieszkamy we wspoldomu wiec takie rzeczy sasiad może robić. I teraz tak to wygląda...
rzulieta 17:13, 23 lip 2015

Teraz eMus ma wolne to coś porobimy z tym. Chcialabym właśnie taki zbiornik.
rzulieta 17:14, 23 lip 2015

Tess napisał(a)

Jaki tam jednoroczny. Owszem, nie zimuje. Ale przechować możesz. To jest bulwa, taki kartofel konkretnie. Jesienią przesadź roślinę do doniczki, górę możesz podciąć. Postaw w chłodne miejsce. a nuż się uda? Mnie się kiedyś udało, bo miałam podsadzony pod kordylinę i właśnie kordylinę starałam się przechować.

Co Ty powiesz? No to wspaniale! Tak zrobie! dzieki wielkie
rzulieta 17:15, 23 lip 2015

Tess napisał(a)

Dobrze kojarzyłam

Jak nic zrobię relację z rozwalania