hanka_andrus
22:18, 28 sie 2016
Zależy jaką masz glebę w ybranym miejscu na borowki. Jeżeli gliniastą , to trzeba szeroki dołek kopać ,średnica 1,5m głęboki mniej więcej na 4o cm, wypełnić kompostem zmieszanym z torfem kwaśnymi korą drobno mieloną, dodatkowo wysypać jeszcze porządną garść siarki. Dołek ma byc wypełniony po brzegi, sadzimy i robimy błotko. Czyli lejemy tyle wody ile się zmieści. a na wierzch tego błotka dajemy korę gruibą. Może być z lasu nie kompostowana. Chodzi o zmniejszenie parowania wody.
Nawadniamy obficie do połowy września, chyba że nam z góry poleje. Nawozy dajemy dopiero wiosną, tyle co na starcie dostaną z kompostu do ukorzenienia wystafrczy.
Nawóz do borówek albo taki do wszystkiego z przewagą azotu lub w równej dawce NPK
TRzeba pamiętać, że to roślina bagienna i każda ilość wody u niej jest mile widziana. Ja u siebie oprócz podlewania mam podłączoną rynnę z altanki.
Ostatnie borówki z wczoraj
Nawadniamy obficie do połowy września, chyba że nam z góry poleje. Nawozy dajemy dopiero wiosną, tyle co na starcie dostaną z kompostu do ukorzenienia wystafrczy.
Nawóz do borówek albo taki do wszystkiego z przewagą azotu lub w równej dawce NPK
TRzeba pamiętać, że to roślina bagienna i każda ilość wody u niej jest mile widziana. Ja u siebie oprócz podlewania mam podłączoną rynnę z altanki.
Ostatnie borówki z wczoraj