Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 12:54, 06 wrz 2018

Ehhh,godizny mi się pomyliły tzn myślałam,że jest już później
No nic,połowę zrobiłam.
Obornika by się więcej przydało,a jakie dżdżownice w nim
Skończę po południu
Toszka 13:02, 06 wrz 2018

Nie pisałam abyś dawała miskanty ZA hortensjami. Pisałam o kolejności sadzenia tak jak na rysunku pokazałaś. Zaproponowałam zamiast jednego dać 3-5, a tym samym mniej hortensji będziesz potrzebować.
Szpaler szpalerem, ale pojedyncza kępa trawy będzie wyglądać co najmniej dziwnie - przypadkowo i nienaturalnie. Posadzone 3-5 będą kontynuacją sekwencji nasadzeń.
AnnaCh 13:57, 06 wrz 2018

Toszka dobrze pisze, słuchaj jej. Daj 5 anabelek, 3-5 miskantów, a potem kolejne hortki, będzie dobrze, a z jednym miskantem będzie dziwnie, tak jakoś nienaturalnie, jakby na siłę tam był wsadzony, to już lepiej by było bez niego.
sarenka 14:05, 06 wrz 2018

Aaaaaa, hahaha no nie załapałam
A misjsnty też co metr sadzić i jakiego polecacie.
Śmiać mi się z siebie chcę

Aniu, no Toszka ma rację

sarenka 14:41, 06 wrz 2018

Toszka, w sumie to ile taka rabata z tujami i hortensjami poeinnamiec szerokości, żeby rośliny na siebie nie wchodziły. Mam niecny plan poszerzyć ją cichcem o jakieś 15-20 cm chociaż....

Druga rabata bedzie węższa,ale liczę się z tym, że hortensje będą wchodzić na chodnik ( choć marzy mi się taki chodnik nie betonowy,może płyty w trawie czy w kamykach, ale to dosiewke trawy trze byłoby zrobić. Nie wiem sama

Mam sporo żurawek i je będę sadzić bo szkoda mi ich wyrzucać. A wyrzucić dlatego,że są te wstrętne opuchalki,które pojawiły się w tym roku u mnie, larw było mało,z 5 może kilka dorosłych zabiłam. Teraz wiem, że na wiosnę trzeba się w nicienie zaopatrzyć. Niemniej jednak szkoda mi wyrzucać blisko 30 sadzonek, które mi wyszły z podziału
AnnaCh 14:44, 06 wrz 2018

Jak nie będą za hortkami, to nie będzie ich nic zasłaniać, to ja proponuję Morning Light, ja je bardzo lubię.
Toszka 17:53, 06 wrz 2018

Przyszłosciowo, w zacienieniu tylko Morning Light wchodzi w rachubę. inne miskanty są albo za wielkie albo wybitnie światłolubne.
sarenka 18:06, 06 wrz 2018

Dzięki Toszka
Powiedz mi jeszcze do tej ziemi to jakie liście wkopać też? To jest jakaś różnica? Bo mam na podwórku właśnie liście lipy
Kurczę, grabie to mi się trawa zbiera też ..
Toszka 18:35, 06 wrz 2018

Powinny być suche. Każde. Byle zdrowe.

Z liści zebranych kosiarką możesz robić ziemię liściową.

Co do poszerzenia rabaty. Miało by to znaczenie gdybyś przed hortensjami chciała coś sadzić, np. rozplenice.

A tak, spokojnie podsadzisz żurawkami, a te się w parterze zmieszczą.
jesli opuchlaki masz tylko w żurawkach to możesz obficie podlać roztworem Decisu. Obficie, pomału przez sitko, tak by glebę dobrze nasączyć preparatem.
sarenka 18:38, 06 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Powinny być suche. Każde. Byle zdrowe.

Z liści zebranych kosiarką możesz robić ziemię liściową.

Co do poszerzenia rabaty. Miało by to znaczenie gdybyś przed hortensjami chciała coś sadzić, np. rozplenice.

A tak, spokojnie podsadzisz żurawkami, a te się w parterze zmieszczą.
jesli opuchlaki masz tylko w żurawkach to możesz obficie podlać roztworem Decisu. Obficie, pomału przez sitko, tak by glebę dobrze nasączyć preparatem.

Decision zakupie i podleje,póki są w doniczkach jeszcze.
Liście muszę pooglądać czy zdrowe są

Może najlepiej to nie przekopałem,ale jeszcze te liście czy siarkę czy tą mączkę bazaltowa to jeszcze będę przekopywać