Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

zoja 17:08, 10 wrz 2018

Tak, uschly ale to moze wcale nie byc Twoja wina - moglas juz takie kupic tylko nie bylo jeszcze widac.
sarenka 18:26, 10 wrz 2018

zoja napisał(a)
Tak, uschly ale to moze wcale nie byc Twoja wina - moglas juz takie kupic tylko nie bylo jeszcze widac.

Ehhh to trzeba wyrzucić :/
malinia 18:37, 10 wrz 2018

Ja bym go namoczyla i dala mu jeszcze szanse może odzyje
sarenka 18:52, 10 wrz 2018

malinia napisał(a)
Ja bym go namoczyla i dala mu jeszcze szanse może odzyje

Sucho tonon nie ma tym bardziej,że deszcz padał. Zawsze mi usychają wrzosy,tzn,że chyba nie powinnam ich kupować

Na dniach będę w ogrodniczym i cchr kupić Decision na opuchalki- ale w necie widzę dwa rodzaje
Decis Mega 50EW ( deltrametyna 2,5%,)
Decis 015 EW ( deltrametyna 1,5%)

Który wybrać i jaka dawkę dać?
anka_ 19:03, 10 wrz 2018

sarenka napisał(a)
Powiedzcie mi, uschły? Dałam ziemię wymieszaną z kora.

Swoją ziemię z ogrodu?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sarenka 20:29, 10 wrz 2018

anka_ napisał(a)

Swoją ziemię z ogrodu?

Tak
Toszka 21:26, 10 wrz 2018

sarenka napisał(a)

Sucho tonon nie ma tym bardziej,że deszcz padał. Zawsze mi usychają wrzosy,tzn,że chyba nie powinnam ich kupować

Na dniach będę w ogrodniczym i cchr kupić Decision na opuchalki- ale w necie widzę dwa rodzaje
Decis Mega 50EW ( deltrametyna 2,5%,)
Decis 015 EW ( deltrametyna 1,5%)

Który wybrać i jaka dawkę dać?

Ponieważ wrzos jest juz trupem, to w ramach lekcji pogladowej wyciagnij z doniczki i opisz co widzisz
sarenka 04:31, 11 wrz 2018

Toszka, zapewne widziec będę zwartą bryłę korzeniowa, której za bardzo nie rozluznilam .....

A, koleżanka mówiła, że z własnego doświadczenia radzi nie sadzić w doniczkę bo jej się nigdy tak nie przyjmuje. Mogłam posłuchać

Decis wezmę ten 015EW( tylko jaja dawkę), bo to dziś będę zamawiać. Tylko się zastanawiam czemu przez sitko je podlewac ?
Toszka 07:34, 11 wrz 2018

Decis weź "50". Do podlania ziemi potrzebujesz mocniejsze stężenie i dużą ilość roztworu, bo ziemię musisz nasączyć minimum na 20cm.
Podlewa się przez sitko po to, aby roztwór pomału wsiąkał i nasączył wodę. Jesli będziesz podlewać bez sitka to przeważająca ilość preparatu rozpłynie się i tylko powierzchownie zwilży ziemię.
Oczywiście trzeba podlać po promieniu bryły korzeniowej. Stężenie takie jak do oprysku. Warto wcześniej po prostu podlać roślinę, a za np. 1godz. zastosować preparat. W wilgotnej ziemi roztwór lepiej rozprowadzi się w i po systemie korzeniowym gdzie urzędują opuchlaki.

Wrzosy
o nich na forum juz nie raz pisałam. W naturze nie rosną ani na torfowiskach, ani na ogrodowej ziemi. Rosną na kwaśnych piaskach, bo nie lubią zastoin wody.
Potrzebują niskiego ph. A wyjęte z doniczki MUSZĄ mieć mocno rozluźnioną bryłe korzeniową po namoczeniu, rozłożoną w pająka, wydłubany torf. Czasami trzeba nozyczkami się posłuzyć.
O torfie tyle też juz napisałam na forum przy okazji różaneczników, że wystarczy poczytać.

sarenka 09:18, 11 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Decis weź "50". Do podlania ziemi potrzebujesz mocniejsze stężenie i dużą ilość roztworu, bo ziemię musisz nasączyć minimum na 20cm.
Podlewa się przez sitko po to, aby roztwór pomału wsiąkał i nasączył wodę. Jesli będziesz podlewać bez sitka to przeważająca ilość preparatu rozpłynie się i tylko powierzchownie zwilży ziemię.
Oczywiście trzeba podlać po promieniu bryły korzeniowej. Stężenie takie jak do oprysku. Warto wcześniej po prostu podlać roślinę, a za np. 1godz. zastosować preparat. W wilgotnej ziemi roztwór lepiej rozprowadzi się w i po systemie korzeniowym gdzie urzędują opuchlaki.

Wrzosy
o nich na forum juz nie raz pisałam. W naturze nie rosną ani na torfowiskach, ani na ogrodowej ziemi. Rosną na kwaśnych piaskach, bo nie lubią zastoin wody.
Potrzebują niskiego ph. A wyjęte z doniczki MUSZĄ mieć mocno rozluźnioną bryłe korzeniową po namoczeniu, rozłożoną w pająka, wydłubany torf. Czasami trzeba nozyczkami się posłuzyć.
O torfie tyle też juz napisałam na forum przy okazji różaneczników, że wystarczy poczytać.

Dzięki,wezmę ten co piszesz.

Toszka, to mój błąd że bryły nie rozluznilam za bardzo i tego tortu nie wydluvaksm. Przed przesadzeniem były namoczone.no cóż, pierwsze śliwki robaczywki kolejna lekcja, z której wnioski wyciągam dobrego nauczyciela mam, w postaci mamy, ale z różnych powodów nie zawsze mogę skorzystać z jej pomocy