Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 15:26, 10 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
Bardzo ładna sadzonka Ci się trafiła

A jeszcze a propo tego co pytałaś w sprawie rozplenic - chcesz efektu delikatnego zlewania się ich - stykania bokami, czy żeby były widoczne odstępy między kępami?

Hej Kasiu.
Chciałabym połączyć trawy z rozchodnikami, więc raczej żeby się lekko stykały- chyba. Mam mętlik posadzić je pewnie co 80 cm. Tak myślę.
sarenka 13:38, 11 maj 2019

Tak to mniej więcej wygląda.narazie mam jakieś 7m, ale z czasem zrobimy do końca i połączymy nowa rabatę z tą hortensjowa co już jest. Mamy ze 3 świerki i myślę żeby je też posadzic tam. Narazie tak to wygląda.
Myślałam, żeby posadzić po 3 tuje,potem jakieś (???) Drzewko i ten wzór powtarzać.
Mniej więcej zostanie potem jakiś metr biorąc pod uwagę,że tuje do ogrodzenia jakieś 70 cm a potem przed tujami też z tyle.

Czy pasowałoby posadzić tam Danica? Została mi jedna sztuka do przesadzenia. Może też jakieś hortensje,trawy?

Ta rabata jest dokładnie na wprost wjazdu na podwórko.
Wiolka5_7 15:17, 11 maj 2019

To ta rabata z tymi bordowymi drzewami czy która?
gdzie chcesz sadzić te hortensje ,trawy?
sarenka 15:53, 11 maj 2019

To ta z drzewami. Tzn chciałabym jakieś, ale nie wiem jakie.
Trawy też tam bo tylko ona jest do zaplanowania
Wiolka5_7 17:07, 11 maj 2019

ale to bedziesz miała 2 rzedy drzew ? ozdobne i owocowe ? to nie wystarczą tylko te owocowe ? a tutaj po prawo masz hortensje ? masz tam drzewa ? bo lepiej by pasowało własnie z tego drugiego boku
sarenka 18:47, 11 maj 2019

Jak patrzymy na rysunek to po prawo jest już istniejącą rabata, w zeszłym roku robiona.
Patrząc na wprost od wschodu zwolniło się miejsce po perzu nie sadzimy tam owocowych bo ptaki się na owoce załatwiały siadając na drutach.

Myślałam, żeby posadzić tło, żywopłot nie z samych szmaragdów,ale pomiędzy ( czyli w jednym rzędzie z tujami) posadzić jakieś drzewka dla urozmaicenia.do borówek zostanie jeszcze od tuj jakieś 2 metry lub więcej

Jeśli masz na myśli, że drzewka ozdobne pasowałby tam gdzie są hortensje to m trzeba byłoby wykopywać tuje.
Owocowe u nas to borówki,więc nie są wysokie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem i dobrze napisałam.
Wiolka5_7 19:22, 11 maj 2019

sarenka napisał(a)
Jak patrzymy na rysunek to po prawo jest już istniejącą rabata, w zeszłym roku robiona.
Patrząc na wprost od wschodu zwolniło się miejsce po perzu nie sadzimy tam owocowych bo ptaki się na owoce załatwiały siadając na drutach.

Myślałam, żeby posadzić tło, żywopłot nie z samych szmaragdów,ale pomiędzy ( czyli w jednym rzędzie z tujami) posadzić jakieś drzewka dla urozmaicenia.do borówek zostanie jeszcze od tuj jakieś 2 metry lub więcej

Jeśli masz na myśli, że drzewka ozdobne pasowałby tam gdzie są hortensje to m trzeba byłoby wykopywać tuje.
Owocowe u nas to borówki,więc nie są wysokie.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem i dobrze napisałam.

Acha to już wszystko wiem

To jeśli chcesz pomiędzy tuje drzewa,to korona musi byc wysoko nad tujami...a tuje na jaką wys. Chcesz prowadzić ?
Może posadz Sliwy wiśniowe...
sarenka 08:03, 12 maj 2019

Wiola, jednak drzewa w linii z tujami sądzić nie będę, coś niższego,szczepionego, niekoniecznie bordowego. Może trzmielina czy coś na pniu tak jak na inną rabatę miałam ja też dać

Tak to wygląda, oczyszczone będzie do końca, muszę tylko wybrać kompost i mąż musi pomóc bo niestety kontuzja goni kontuzję i przez ten szaleńczy zapał nie zważam, że ból coraz większy narazie przekopie z dobrocią mi ziemię i posadzę z powrotem tuje. Późniejsze nasadzenia jesienią, chyba,że trawy tu pójdą bo może by pasowały przed trzmielinami?
MalgosiaW 08:18, 12 maj 2019

Nie ma za co. Zaglądam gdy mam tylko czas, ale często cichaczem. Bo w doradzaniu nasadzeń to mi średnio wychodzi. Ale kibicuję zawsze.
Ja też mam czasem wrażenie, że piszę u siebie sama do siebie. Ale wiem, że wątków tyle na forum, że nie do ogarnięcia. Ale nuż się komuś coś spodoba u mnie
sarenka 08:49, 12 maj 2019

MalgosiaW napisał(a)
Nie ma za co. Zaglądam gdy mam tylko czas, ale często cichaczem. Bo w doradzaniu nasadzeń to mi średnio wychodzi. Ale kibicuję zawsze.
Ja też mam czasem wrażenie, że piszę u siebie sama do siebie. Ale wiem, że wątków tyle na forum, że nie do ogarnięcia. Ale nuż się komuś coś spodoba u mnie
Gosia, to ja mam tak samo