Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 13:43, 27 cze 2019

makadamia napisał(a)
Co za utrapienie z tym śniegiem

Myślałam, żeby poszerzyć tą rabatę o 50 cm. Trzeba by było zrezygnować z zimozielonych tam.
W sumie, to i przy podjeździe z zimozielonymi trzeba oszczędnie, żeby zostawić miejsce na odgarnianie śniegu.

A jak z drzewami? Pasuje Ci takie ustawienie?
Przy tarasie jedno, ale za to duże, żeby cień sięgnął tarasu. Przejdzie?

Zaraz te rysunki sobie przerysuje i zobaczę czy tak da radę

Spod domu usuwam ruję które rosły, jeszcze jedna muszę przesadzić, ale narazie miejsca nie mam.

W ogóle nie pomyślałam,żeby zostawić miejsce na zgarnianie sniegu zimą!!
To już całkiem nie mam pomysłu

Wiesz co,ta wąska rabata jest wyższa od podjazdu o jakieś 10 cm pewnie, rąk myślę, że warto byłoby zdjąć tej ziemi choćby z5 cm, jak myślisz??
Kiedyś za ileś tam lat będzie pewnie kostka, to podjazd wówczas się podniesie,ale to nie wiem czy jest sens tak w przysLosc wybiegać.

Teraz wracam do tej długiej i wąskiej rabaty, gdzie ławeczkę proponujesz to wówczas wyautować trzeba będzie Annabelle, ale wtedy można je dać na ta wąska rabatę

Dziś muszę ta wąska rabatę przekopać z kompostem, oby się udało
Najwyżej dzieci obiadu nie dostaną bo matka z widłami szaleć będzie
sarenka 14:24, 27 cze 2019

Czy Rozplenice można czymś zasilić? W tym roku je posadziłam

Czy wysypując korę na rabatę to najpierw podlać czy dopiero potem całość polać wodą? Karton pod korę będzie szedł
Zakrecona 23:19, 27 cze 2019

Megi fajny domek, zaglądam, ale w planowaniu jestem zielona
sarenka 08:20, 28 cze 2019

Zakrecona napisał(a)
Megi fajny domek, zaglądam, ale w planowaniu jestem zielona
witam witam i zapraszam częściej
makadamia 08:27, 28 cze 2019

sarenka napisał(a)

Zaraz te rysunki sobie przerysuje i zobaczę czy tak da radę

Spod domu usuwam ruję które rosły, jeszcze jedna muszę przesadzić, ale narazie miejsca nie mam.

W ogóle nie pomyślałam,żeby zostawić miejsce na zgarnianie sniegu zimą!!
To już całkiem nie mam pomysłu

Wiesz co,ta wąska rabata jest wyższa od podjazdu o jakieś 10 cm pewnie, rąk myślę, że warto byłoby zdjąć tej ziemi choćby z5 cm, jak myślisz??
Kiedyś za ileś tam lat będzie pewnie kostka, to podjazd wówczas się podniesie,ale to nie wiem czy jest sens tak w przysLosc wybiegać.

Teraz wracam do tej długiej i wąskiej rabaty, gdzie ławeczkę proponujesz to wówczas wyautować trzeba będzie Annabelle, ale wtedy można je dać na ta wąska rabatę

Dziś muszę ta wąska rabatę przekopać z kompostem, oby się udało
Najwyżej dzieci obiadu nie dostaną bo matka z widłami szaleć będzie

Ja bym nie zdejmowała. zrobić jakiś ogranicznik z krawężnika czy kostki i zostawić.

Anabelkę wyautujesz jak już zakupisz ławeczkę

Z tym śniegiem to też bez przesady To juz nie te zimy co kiedyś.
Jak rozrzucisz te tuje co parę metrów, to śnieg pomiędzy nimi na byliny wrzucisz
makadamia 08:29, 28 cze 2019

sarenka napisał(a)
Czy Rozplenice można czymś zasilić? W tym roku je posadziłam

Czy wysypując korę na rabatę to najpierw podlać czy dopiero potem całość polać wodą? Karton pod korę będzie szedł

Jeżeli dołek był dobrze zaprawiony, to chyba nie ma potrzeby?

Ja bym najpierw podlała, potem położyła karton i korę - więcej wody wejdzie w ziemię.
sarenka 08:43, 28 cze 2019

Dziewczyny, w nocy naszła mnie myśl odnośnie drzewek
- czy wiśnia Kanzan da trochę cienia na podjazd?
- ktory klon szczepiony ewentualnie - Royal Red czy Red sunset?
- Śliwa Wiśniowa Pissardi też mi się podoba
-wiaz Wredei
- no i Amanogawa

Które z tych drzewek wybrać i posadzić na rabatę z trawami przy podjeździe, żeby troszkę cienia było.

Nie wiem Asia, jak z tą Amanogawa bo tam jest gaz pociągnięty,a nie wiem na jakiej glebokosci rura idzie, trzeba sprawdzić

Który z tych klonów byłby dobry do posadzenia na tej rabacie długiej. W jakiej odległości od tarasu musiałby być posądzony, żeby kiedyś cień dawal? No i czy brać pod uwagę poszerzenie tej rabaty- bo to też musiałabym zrobic w tym roku, a wcześniej jeszcze z mężem o tym pogadać

sarenka 08:46, 28 cze 2019

Asiu, no jak rozkładała korę to deszcz popadal chyba z 5 min,potem rozloYlam i trochę podlalam.
Jak już kota jest to ta Rozplenice jakoś lepiej zaczęły wyglądać i faktycznie nie potrzeba im nic, tak myślę
makadamia 09:06, 28 cze 2019

Cień na podjeździe trudno Ci będzie uzyskać, bo ze względu kabel nie możesz sadzić wysokich drzew. Dlatego proponuję kanzana - on ma rozłożyste gałęzie, będzie trochę zachodził na podjazd.

Royal red jest bordowy cały rok, red sunset jest zielony i tylko jesienią przebarwia się na czerwono. Który wolisz.
Ale jeśli zdecydujesz się na royal red, to ja bym już nie sadziła wiąza wredei - za duży kontrast dla mnie.

Jeżeli drzewko ma być pod ogrodzeniem, to pissardi i wredei będą za małe.
Jeżeli przy samym tarasie, to dadzą trochę cienia.

Ja bym w tym roku już nie zabierała się za poszerzanie kolejnej rabaty. Skupiłabym się na jednej rabacie i zrobiła ją na gotowo: przekopać i obsadzić. Za rok zabrałabym się za kolejną.
sarenka 09:33, 28 cze 2019

Muszę poukładać sobie to co napisałaś
Przy tarasie myślałam o Klonie, ale to na środku trawnika trzeba byłoby posadzić, żeby potem gałęzie na taras nie wchodziły?

W przyszłym roku wszelkie kopanie nie wchodzi już w grę, dlatego w tym roku muszę pokończyć najcięższe prace bo wszystko robię sama bez pomocy.