Zmieniłam koncepcje, ale nie wiem czy ona ma sens:
Na tej mojej długiej rabacie 20 m i szerokości 2,5m jako obwódką są żurawki przed Annabelle dałam ta Stipe, a gdyby tak żurawki wysadzić, a posadzić jeżówki- czy to się sprawdzić może? Jeśli tak to jakiej wysokości wówczas jezowek szukać?
I pytanie- opuchlaki gustują w liściach drzew owocowych?? Zapewne je mam skoro są żurawki- czy teraz jest dobra pora żeby kupić jakiś produkt i podlac je?
Dokładnie. Żurawki wcale nie oznaczają obecności opuchlaków.
Co do obwódki z żurawek. Myslę, że wcale nie musi być na całej długości rabaty. Mozna posadzić sekwencjami, albo tylko na krótkim odcinku dać np. podwójny rząd.
W zeszłym roku miałam opuchlaki jak je dzieliłam i dawałam do doniczek czymś je tam podlewalam zgodnie ze wskazówkami Toszki. W tym roku dosłownie parę sztuk dorosłych widziałam. Coś też mi zżera liście brzoskwini i na niej też znalazłam dorosłego opuchlaka.
Jeśli mówicie,że nie ma co prewencyjnie działać to nie będę, zresztą jak będę wykopywać żurawki to wtedy sprawdzę korzenie dokładnie
Nie zazdraszam walki z opuchlakami.
Ja w ubiegłym roku robiłam obwodke z zurawek pod tujami.
Wykopywalam trochę swoich , trochę dostałam sadzonek zurawek . I nic takiego nie znalazłam.