Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Toszka 14:21, 12 lip 2019

Żwir będzie wdzięczny za wszelkie dodatki... I rosliny też
sarenka 14:29, 12 lip 2019

Toszka napisał(a)
Żwir będzie wdzięczny za wszelkie dodatki... I rosliny też
dodam wszystko co dobre
Póki co jestem załamana. Metra nie jestem w stanie przekopać, ale jak skończę to przekopie z dobrymi rzeczami plus ta ziemia z worków
Zakrecona 14:38, 12 lip 2019

Jak pierwszy raz przekopiesz, to potem jest już łatwiej

Tam gdzie w tamtym roku było przygotowane, to w tym jak przekopywałam pod rośliny, to była prawie przyjemność

A jak łapy się kształtują
Toszka 14:41, 12 lip 2019

Tiaaa, i siłownia niepotrzebna
sarenka 14:46, 12 lip 2019

No właśnie Magda, ja tam przekopać w ogóle nie mogę bo widły nie wchodzą. Taki metrowy kawałek a mnie pokonać chce, jakieś 3 tygodnie próbuje to już skończyć
Toszka, oj tak, sponiewierać może taki ogrodowy trening
sarenka 14:48, 12 lip 2019

Toszka, jaka szerokość zostawić na rabacie dla żywopłotu z Cisa? I oczywiście zapomnialam, jaki mówiłaś, że mógłby być? Jaki masz u siebie? Patrzę właśnie na jakieś odległości od granicy sadzić cokolwiek ( jeżówki)

Trawa Evergold to woli półcień,tak? Na słońcu ciężko może mieć?
Johanka77 15:59, 12 lip 2019

Toszka napisał(a)
ML tak reaguje na wykopanie.
Masz dwa wyjścia - oba z myślą na przyszły rok. W tym najważniejsze by się zadomowił i ukorzenił.

Albo teraz zostawiasz tylko podlewasz raz na tydzień po dwa, trzy wiadra wody. Albo przytnij na 20cm.
Jesli dzieliłaś to radzę przyciąć, podlewać. Ewentualnie podlać nawozem PK bez azotu N, lub Korzonkiem w płynie. Jednym i drugim trzeba podlać obficie, tak by roztwór nasączył ziemię na 30-40cm.

Toszka, ja mam też poskręcane, bo moje przed posadzeniem przez tydzień mało wody widziały.
Źle ustawiłam je względem zraszacza i pojechałam na urlop

Tak myślałam, że je przytnę, ale dopiero około 2 tygodnie po posadzeniu.
A sadziłam wczoraj.

Mówisz, że mogę od razu?
sarenka 17:04, 12 lip 2019

No i się doigrałam, reka nadwyrężona, już kopać nic nie mogę. Tyle co te kwiaty posadzę.

Czy rabata zolto- fioletowo- biała to za pstrokato????

Poradzicie czy dosadac białe do żółtych i fioletowych czy nie.

Musze dziś te kwiaty posadzić a od wczoraj zastanawiam się cały czas
Toszka 17:06, 12 lip 2019

Madziu, cis to baccata. Szerokość ma do 50cm. Musi być dojście i odstęp dla sadzonych roslin, bo u mnie 20-30cm pokazuje istne szaleństwo w konkurencji "czyje korzenie więcej wody wypiją". Nie bierz ze mnie przykładu, bo każde cięcie to lawirowanie z nozycami tak by nie podeptać tego co niżej rośnie. Dostęp to ważna sprawa

Evergold na słonku da radę, ale musi mieć stale wilgoć. Daltego bezpieczniej jest go sadzić w półcieniu, czyli słonka ok 6godz. dziennie.

Asiu, patent z cięciem jest od Polinki. U mnie zdał egzamin doskonale. Cięcie ważne. Nie ma znaczenia czy od razu czy później. Ale cięcie od razu jest lepsze.

edit
białe-zółte-fioletowe czemu nie? Tylko ważne by proporcje zachować
sarenka 17:22, 12 lip 2019

To widzę, że za blisko posadzilam Perovskie. Rudbekie też, ale je sadzilam zanim pomysł cisowy się pojawił
Czy uda mi się zachować proporcje.... Jakoś przerasta mnie ta kolorowa rabata - no żeby nie wyszło nie wiadomo co

Posadziłam tam ta duża hakone, żeby studzienkę i ta brązowa trawę i Stipe też. Oj czuję,że tam będzie taki muszę masz, że nie obejdzie się bez zrobiłam porządku. Czy w sierpniu można będzie sadzić cisy?