Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 19:07, 10 lip 2019

AnnaMS napisał(a)

Śliczne hortensje, jak ładnie stoją u mnie po deszczu część się wyłożyła część podłamała pod ciężarem ... może dlatego że wiekowe? sama nie wiem, krótko je przycinam ... Twoje młodziutkie i śliczniutkie

Jedną się wyłożyła, ale faktycznie ona młodziutka z patyczka może ze 3 lata ma. Te najstarsze, z sadzonek stoją prosto. Ogólnie mam je malutkie moE z 80-90 cm wysokości tylko. Nie wiem jak ciąć żeby ładnie rosły, ale żeby i kwiaty duże były
AnnaMS 21:32, 10 lip 2019

sarenka napisał(a)

Jedną się wyłożyła, ale faktycznie ona młodziutka z patyczka może ze 3 lata ma. Te najstarsze, z sadzonek stoją prosto. Ogólnie mam je malutkie moE z 80-90 cm wysokości tylko. Nie wiem jak ciąć żeby ładnie rosły, ale żeby i kwiaty duże były

Ja tnę nisko anabelki jak bukietowe, ale i tak się wykładają jak jest spory deszcz, jedyna rada to każdy pęd trzeba by podwiązać do patyka tak jak robiła Danusia - szefowa.
sarenka 21:41, 10 lip 2019

Planowałam je wiązać, ale zapomniałam...
anabuko1 22:37, 10 lip 2019

sarenka napisał(a)

Piekna.
Moje kwiaty annabelkowe jakies mniejsze i już pokladadajace się z lekka
Zana 22:41, 10 lip 2019

U mnie nawet strong anabelki w tym roku po deszczu i wiatrzysku leżą, sporo połamanych. Twoje wyglądają bardzo dobrze.
Ja te hortensje co roku tnę bardzo nisko. Jak były młodziutkie to niemal do samej ziemi. Teraz mają już spore karpy i nie wszystko da się aż tak nisko, ale tnę najniżej jak się uda.
sarenka 07:08, 11 lip 2019

anabuko1 napisał(a)

Piekna.
Moje kwiaty annabelkowe jakies mniejsze i już pokladadajace się z lekka
A wiesz, że i moje nie są duże, zapewne dlatego że przesadzalam jak pąki już były. Na pewno ten krzak, który siedzi nietknięty ma znaczenia większe kwiaty

Zana napisał(a)
U mnie nawet strong anabelki w tym roku po deszczu i wiatrzysku leżą, sporo połamanych. Twoje wyglądają bardzo dobrze.
Ja te hortensje co roku tnę bardzo nisko. Jak były młodziutkie to niemal do samej ziemi. Teraz mają już spore karpy i nie wszystko da się aż tak nisko, ale tnę najniżej jak się uda.
muszę tą informacją zapamiętać

Jak często zasilacie hortensje?

Czekam aż Limelight zaczną kwitnąć, ale to chyba jeszcze potrwa
sarenka 15:23, 11 lip 2019

Mam już jeżówki: Glowing dream, Secret Affair, Delicious candy i Vergin.

Miałam Delicious candy dać między Stipe przed Annabelle, ale widzę, że Glowing dream są wyższe to chyba je tam dam.
Mam do rozplanowania pozostałe

Jak duże o tej porze roku macie Hameln? Które z tych jezowek by do nich pasowały wzrostem?
Johanka77 15:36, 11 lip 2019

sarenka napisał(a)
Mam już jeżówki: Glowing dream, Secret Affair, Delicious candy i Vergin.

Miałam Delicious candy dać między Stipe przed Annabelle, ale widzę, że Glowing dream są wyższe to chyba je tam dam.
Mam do rozplanowania pozostałe

Jak duże o tej porze roku macie Hameln? Które z tych jezowek by do nich pasowały wzrostem?

Hammeln mają już ze 40 cm. Ja bym do rozplenic najwyższe dawała.
sarenka 15:40, 11 lip 2019

Johanka77 napisał(a)

Hammeln mają już ze 40 cm. Ja bym do rozplenic najwyższe dawała.

A do stipy Delicious candy czy Secret Affair ( choć tych mam tylko 2 szt a potrzebne są trzy, ale to można dokupić kiedyś)
sarenka 19:26, 11 lip 2019

Dziewczyny, no więc te jeżówki to
Virgin ma jakieś 70-74 cm
Glowing dream jakieś 70 cm
Secret Affair okolo 55-60 cm
Delicious candy 45 cm

Z opisów z netu to tylko wysokość tej ostatniej się zgadza. Czemu reszta to takie wielkie, one chyba będą mniejsze rosły? Bo właśnie przez to,że te wysokości mi się nie zgadzają wybierając je to nie wiem teraz gdzie posadzić....

Cdn