Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Anda 22:02, 24 kwi 2020

Znasz mnie już trochę Każdy na innej poproszę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 14:38, 25 kwi 2020

Anda napisał(a)
Znasz mnie już trochę Każdy na innej poproszę

No właśnie, mnie męczą te linie na rabatach,że w głowie mi się tłucze,że musi być równiutko. A nie musi przecież

Ewa,a dało y róże gdzieś tam posadzić?
Który przywrotnik polecasz?
anabuko1 07:21, 26 kwi 2020

sarenka napisał(a)

No piękne tulipanki.
Kolorki radują serducho
sarenka 08:05, 26 kwi 2020

Dziękuję Aniu
dzika_roza 17:03, 29 kwi 2020

makadamia napisał(a)
To jest moja rabata o głębokości 2m (ciągle "in progress")

Jako plecy rośnie na niej cis fastigiata robusta (w sklepie internetowym w nazwie było jeszcze "stricta"), który mi poleciła Toszka, bo szukałam właśnie czegoś wąskiego. Ten żywopłot nie powinien mieć więcej niż 30-40 cm szerokości. Wada - trzeba go bardzo gęsto sadzić, co oczywiście bardzo podnosi koszt.

W sprawie drzew to zaraz Ci coś napiszę, ale tak po prawdzie, to przydałyby się jakieś zdjęcia, na których widać działkę, a nie tylko kawałek ziemi.

jego można ciąć żeby uzyskać zwarty blok?
Anda 19:56, 30 kwi 2020

sarenka napisał(a)

No właśnie, mnie męczą te linie na rabatach,że w głowie mi się tłucze,że musi być równiutko. A nie musi przecież

Ewa,a dało y róże gdzieś tam posadzić?
Który przywrotnik polecasz?

Pewnie tak, jakąś rabatówkę. Ile godzin słońca dokładnie tam masz?

Przywrotnik polecam Alchemilla epipsila albo Alchemilla erythropoda. Alchemilla mollis jest też ładna, ale dość duża... Wtedy musiałoby być jej trochę mniej

Ballerina różni się od Obeliska przede wszystkim szerokością, bo ma od 3 do 5 m. Ma też trochę inne kwiaty. Ballerina to laevis a Obelisk to alnifolia, ale najbardziej chodzi tu o szerokość
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 20:11, 30 kwi 2020

Dzięki za odwiedziny
Nie pamiętam ile dokładnie na tej rabacie jest,źle wydaje mi się,że około 13 słońce zaczną chować się za dom.
Tylko w jednej szkółce jest Obelisk,a podobno mała bo Inka ją widziała na żywo

Przywrotnik i będę online oczywiście zamawiać, jak to ja
sarenka 20:12, 30 kwi 2020

Sprawdziłam i niestety już nie mają na stronie tej śś Obelisk. Nie wiem gdzie jej szukać

A róże tak bym chciała może Pashmina ( mam jedną w donicy) lub Pomponella

Bo z róż jakie mam to 3 Baronesse i 1 Pashmina w donucy
Anda 20:15, 30 kwi 2020

Słońce do 13-stej to trochę mało dla obfitego kwitnienia...
sarenka 20:46, 30 kwi 2020

Baronka rośnie tam gdzie słońce jest parę godzin dłużej. Pashmina pójdzie na taras,więc słońce do 17 pewnie. Już nie pamiętam jak to latem jest.

To na takiej rabacie gdzie słońce jest do 13 z hakiem można sadzić rośliny do półcienia? Jakieś brunnery czy coś takiego?