Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 17:40, 23 kwi 2020

Zapomniałam,że przywrotnik i barbule też bym chciała tam zmieścić
sarenka 09:19, 24 kwi 2020

Iwona, to ta roślina.

Kto mi powie co to może być?
Anda 13:59, 24 kwi 2020

Megi, zrób plan z wymiarami. Trzeba będzie dobrze dopasować wielkość roślin. Strasznie dużo chcesz tam upchnąć. Sama barbula może mieć metr szerokości ;9
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 16:32, 24 kwi 2020

Już rysunek z pomiarami, mam nadzieję,że może być

To nie tak,że ja to wszystko chce tam mieć, część roślin po prostu już mam i mogę je tam posadzić. Są rośliny które miejsca nie mają jak np trzcinniki karl foester, stachys,carexy evergold, te dwie tawułki arendsa, jedna tawuła japońska czy ubiorek wiecznieziony i Danica
inka74 16:36, 24 kwi 2020

sarenka napisał(a)
Iwona, to ta roślina.

Kto mi powie co to może być?
jak to jest to co ode mnie dostałaś to może być przetacznik Christa
sarenka 16:43, 24 kwi 2020

O a ja właśnie napisałam u Ciebie że zdjęcie dziś dodałam
Dzięki za identyfikację,nijak nie mogłam sobie nazywa przypomnieć choć nie jestem pewna czy wtedy to mówiłaś. Okaże się za jakiś czas co to
Anda 19:01, 24 kwi 2020

Magdo, moja propozycja

To tylko taki początek. Resztę, czyli byliny, możesz sobie dopasować do własnego widzimisię

Nie dawałabym tam na pewno czyśćca i ubiorku, bo one lubią pełne słońce. Nie dawałabym tam też Carexa Silver Scepter, bo rośnie dywanowo i zapełni całą rabatę po pewnym czasie.
Nie wiem, czy trzcinnik wytrzyma w półcieniu.

Tam gdzie spada śnieg posadziłabym cebulowe, byliny i niskie trawy.

Tu powtórzę Twoją planowaną tam listę roślin. Przywrotnika i barbulę też chciałaś

sarenka napisał(a)
Mam prośbę, czy mogę prosić o pomoc gdzie posadzić jaka roślinę? . Rabata ma 2,2-2,5 m szer, długość 8 m.
Mam do zagospodarowania:
Trzcinnik karl foester 5 szt
Sesleria jesienna 10 sz
Carex evergold 8 szt
Tawuła japońska 1-2 sztuki plus 1-2 o innym pokroju, ciemniejszych liściach
Tawułka arendsa biala-2 szt.
Danica 1 sztuka
Szałwia omszona 5-6 szt
Liatra kobolt 4
Liatra alba 3
Czyściec, sadzonek sporo
Ubiorek wiecznie zielony ( będę odmładzają więc parę sadzonek)
carex silver sceptre
Rozchodnik ( kwitnie na różowo) jakieś 15 sadzonek

Myślałam o tym by dokupić :
Róże - Pomponella czy Pashmina?( Ile sztuk?)
Jezowki milkshake albo/i White Double Delight i różowe jakieś? ( ile sztuk)
Coś na pniu- Mariken?
Być może powtórzę nasadzenie śś obelisk, która chce posadzić na tej rabacie przylegającej do tej co przygotowałam

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 20:09, 24 kwi 2020

Już ręce nad sobą załamuje,boje się cokolwiek posadzić,że znowu z miarą będę biegać-bo będę chciała symetrię zachować ( nie jest już raczej zdrowy objaw a tu tak fajnie wszystko rozrzucone
Ja nie mam wyobrażenia jak te rośliny wyglądają na żywo, jak będą się ze sobą komponowac, dlatego wierzę, że to będzie dobra kompozycja. Jeśli jednak cos innego Ci przyjdzie do głowy to ja chętnie zobaczę

Tylko o jednym zapomniałam napisać, ze tam gdzie śś to przejście będziemy robić o takie, myślę o płytach ułożonych, w innym przypadku i tak wszyscy na skos będą jakoś przechodzić o czym zapomniałam zaznaczyć
Anda 20:19, 24 kwi 2020

To przesuń sobie tą śś w jedną lub drugą stronę
sarenka 21:56, 24 kwi 2020

Anda napisał(a)
To przesuń sobie tą śś w jedną lub drugą stronę
tak też pomyślałam

Na jakiej wysokości szukać Marikeny? Każdy na innej czy jednakowej?