Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Anda 21:00, 30 kwi 2020

sarenka napisał(a)
Baronka rośnie tam gdzie słońce jest parę godzin dłużej. Pashmina pójdzie na taras,więc słońce do 17 pewnie. Już nie pamiętam jak to latem jest.

To na takiej rabacie gdzie słońce jest do 13 z hakiem można sadzić rośliny do półcienia? Jakieś brunnery czy coś takiego?

Można, ale one wtedy muszą mieć wilgotno w nogach. I trzeba uważać w czasie upałów, bo południowe słońce może im przypalać listki. Po prostu trzeba wypróbować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sylwik69 22:04, 30 kwi 2020

Mam taką samą rabatę identycznie umiejscowioną,więc będę podglądać ŚŚ też mi się tu widzi jako wielopniowe drzewko
mrokasia 22:09, 30 kwi 2020

Anda napisał(a)

Można, ale one wtedy muszą mieć wilgotno w nogach. I trzeba uważać w czasie upałów, bo południowe słońce może im przypalać listki. Po prostu trzeba wypróbować

Z moich doświadczeń wynika, że dla roślin lubiących półcień gorsze jest popołudniowe słońce niż to przedpołudniowe.
sarenka 07:56, 01 maj 2020

Ewa,brak tylko pytam bo myślałam,że tyle słońca to jest rabata słoneczna.
Choc w sumie to jedyna rabata u mnie,która cień na tak szybko, więc właściwie to jednak nie słoneczna

Sylwia,a coś masz zaplanowanego już na tą rabatę. Nie wiem czy śś będzie bo online nie widzę możliwości kupna,a stacjonarnie już nie ma :/

Kasia- no a ja myślałam że to to słońce najbardziej palące jest do godziny 15, a na tej rabacie jest chyba do 13( okaże się jak lato przyjdzie)
Anda 08:19, 01 maj 2020

mrokasia napisał(a)

Z moich doświadczeń wynika, że dla roślin lubiących półcień gorsze jest popołudniowe słońce niż to przedpołudniowe.

Czyli warto je wypróbować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 16:15, 03 maj 2020

sarenka 16:27, 03 maj 2020

Ta duża doniczka to śś, wiadro to barbula. Wydaje mi się,że mogą się zmieścić dwie sztuki.

Doniczki z rochodnikami to przywrotnik , chyba ze 2-3 sztuki więcej by się przydało niż tam ustawiłam

Myślę,że kupię 5 jezowek białych i 5 różowych. Jedne bym chciała pełne mieć. Myślę k białych pełnych

Posadzilabym tez kilka rozchodnikow i szałwi z 7 sztuk,ale nie wiem gdzie.
Marikenow nie zaznaczyłam umknęło mi
Anda 16:35, 03 maj 2020

Magdo, ładnie to wygląda Nie stresuj się tak, zaufaj sobie Naprawdę fajnie to już wygląda.
Jakie róże tam chcesz? Bo od wielkości zależy ile ich sie zmieści.
sarenka 16:39, 03 maj 2020

Dziękuję
Tu też potrzebuje porady. Mam na tej rabacie co do niej przylega Baronesse 3 sztuki ( dosadzilam w tym roku dwie sztuki).

W donicy na taras mam 1 Pashmina.

I teraz co wybrać Pashmina czy Pomponella? Chciałabym Pomponelle tylko czy aby za dużo odmian nie będzie?
sarenka 16:49, 03 maj 2020

Mam takie pytanie,czy mogę przesadzić truskawki jeszcze? Nie kwitną. Rosną w miejscu gdzie mają za dużo cienia