Marta, ta rabata nie jest nowa ( choć w sumie nowo wykończona) nowa jest w trakcie obsadzania, hakone miały tam być ale marne sadzonki kupiłam online i nie wiem czy za dwa lata one dopiero nie rusza
Na zdjjeciach są platan,grujecznik i klon
Najlepsze w tej rabacie jest to,że niewiele roślin jest sadzonych z planem, raczej szlam na żywioł sądząc. Oczywiście dla znawcy nie ma tej rabacie harmonii, ale dla mnie jest super
W ogóle mało skromna jestem bo podoba mi się to co tworzę w ogrodzie w przyszłym tygodniu biorę się za kolejną rabatę i jej lifting bo została zdewastowana trochę przy kładzeniu kostki, a trzeba tam rurę w końcu wkopać.
Magda, bądź nieskromna! Ogród ma przede wszystkim cieszyć, a nie zaspokajać takie czy inne oczekiwania estetyczne. Owszem, warto brać sobie do serca wymagania i możliwości roślin, aby uniknąć rozczarowań i roślinnych "zgonów". Za to bardzo cenię to forum, tyle tu doświadczeń i wiedzy bezcennej krąży w obiegu. Ale to kostka chyba w takim razie nowa? Jakoś nie widziałam tej rabaty wcześniej Sadzonki hakonechloa ruszą, teraz będzie ich czas, szczególnie jeśli dasz im przepuszczalne podłoże. Ja podsypywałam u siebie - wytropiłam pomysł w wątku UrsaMaier - granulkami obornika baraniego. Na razie nie wygląda, aby trawom to się nie spodobało, wręcz przeciwnie.
Dzięki Marta
Zdjęć tej rabaty mało robiłam bo jakoś tak bez tej kory to te rośliny mało widoczne były,a jest ich tam sporo...na rabatę poszło 10 worków kory, więc na nową plus część starszej pójdzie jakieś 20 worków.
Ja sadząc każda roślinne dodaje im mączkę bazaltową i obornik bydlęcy granulowany ( o baranim nie słyszałam) też póki co odwdzięczaly się tym zasileniem
Jeszcze słyszałam o czymś innym co można dodawać, ale nie zamowilam jeszcze, ale w wolnej chwili zamówię.
Ale piękna rabata. Faktycznie ta kora wygląda jak ziemia. Myślę, że em miał rację. Ja dwa lata temu obsypywałam rabaty czystym kompostem (z kompostowni) i pojawiły mi się chwasty, których do tej pory u siebie nie miałam ...