Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 11:55, 04 kwi 2016

mira napisał(a)
Dopinguję do pikowania
proszę zajrzyj do mnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1670-ogrodowy-spektakl-trwa?page=675#post_0

Zajrzałam i nadal się głowię

Doping pomógł... zabrałam się za pikowanie wczoraj wieczorem, 20 odmian pomidorków rozsadzonych
Przetacznik niebieski na różance pięknie już się zieleni.
margaretka3 11:59, 04 kwi 2016

Sylvana napisał(a)

Pewnie, że pomogłaś....przynajmniej wiem, że mam kapustę a nie chwaścidło jakieś. Tylko teraz jak to popikować? ...wszystko osobno...znaczy pojedynczo? czy malutkie kępki dla leniwca by przeszły?

Czego jak czego, ale kapustki to Ty w kępce nie sadź. Szkoda takiej roboty. Przecież to główki muszą sie wykształcić Przy innych bylinach możesz metodę leniwca uskutecznić Ooo na przykład orliki by przeszły takim sposobem sadzone
gobasia 11:59, 04 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)

Na słowo "radio" w ogrodzie dostaję dreszczy... za sprawą sąsiada, który kolumny sobie powiesił na garażu od strony mojego domu i dudni niemiłosiernie... Ale postanowiłam, że w tym roku idę na wojnę...
.Ty zrób to samo tylko jeszcze glośniej,może wtedy zrozumie. On radio a ty muzykę najlepiej metal.
Czy siejesz nasiona też do gruntu ,czy tylko w doniczki
margaretka3 12:01, 04 kwi 2016

Pluszakowa napisał(a)
Teraz wysiewy potem będą zbiory i przypisy jak zagospodarować

Posiałam cynię i ładnie wschodzi a ostróżka hiacyntowa nic jak nie drgnęła. Mam pytanie czy ona tak długo się zbiera czy nic z niej nie będzie? Nasiona nowe z Lidla do miniszklarni na parapecie.

Hiacyntowej nie znałam, ładna na zdjęciach. Ale nasionka pewnie też tak długo kiełkują jak innych ostróżek. Minimum 10 dni raczej potrzebują, a nawet dłużej, zależy od wilogotności i temperatury, w jakiej kiełkują.
margaretka3 12:07, 04 kwi 2016

tulucy napisał(a)
Gosiu, czy Twoja werbena hastata ruszyła? Moja nic a nic

Lucy kochana, przegapiłaś

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5974-ogrod-od-nasionka-z-widokiem-na-lanckorone?page=224

Już się nią cieszę. Słuchaj, nasionka muszą porządnie rozmoknąć, dość wilgotno miały, nie przykrywałam ich ziemią, zawiązałam kubeczki w reklamówce i postawiłam do słoneczka, przez pierwsze trzy dni prawie nie wietrzyłam. Ostatnie dni były słoneczne i wreszcie skiełkowała!
margaretka3 12:17, 04 kwi 2016

zoja napisał(a)
macham z rana - kocią łapą bo pluszak przeszkadza mi pisać

skrzyneczki rewelacja - eleganckie i stylowe

Rzeczywiście z rana machałaś Ja tam sobie jeszcze spałam
A jak już sie wypsałam, poszłam działać Bo wyspany ogrodnik to skuteczny ogrodnik

Sobota była przepięknym dniem! Cały dzień w ogrodzie. Przekopałam dwie kwaterki na warzywniaku, pomierzyłam od nowa i wytyczyłam ścieżki, bo przez zimę wszystko zdążyło zaróść, wysiałam różne rodzaje rzodkiewek, w tym nowość u mnie: rzodkiewkę strąkową, rzodkiew, różne odmiany szpinaków, bób, skorzonerę, różne sałaty Wzdłuż ścieżki posadziłam hyzop na przemian ze szczypiorkiem czosnkowym. Ścieżki obsieję trawą dopiero wtedy, jak wysieję warzywa, bo teraz wszystko bym zadeptała
popcorn 12:21, 04 kwi 2016

Kawał dobrej roboty! Wielki masz warzywnik
i jakie roślinki już duże u Ciebie! Chyba cieplej

pozdrawiam!
Juzia 12:31, 04 kwi 2016

Ja wczoraj rozgarnęłam kopczyki.... i tak myślę czy dzisiaj nie cichnąć tych róż
Tylko nie bardzo wiem jak

margaretka3 12:36, 04 kwi 2016

Dorota123 napisał(a)
Skrzyneczki solidne, długo wytrzymają. Wiosna u Ciebie szybsza niż u mnie, chociaż u mnie też już są przebłyski kolorków.

Dorotko, wiosna pędzi już we wszystkie strony

Tak mi przezimowała kapusta pekińska pod włókniną. Zbiera się już do kwitnienia.
margaretka3 12:37, 04 kwi 2016

Konieczki napisał(a)
Ty plewisz ja sieję ostróżkę

No właśnie nie plewię! Każdą jedną siewkę będę ratować To ta jednoroczna. Jak ją chcesz, to znowu możemy się spotkać w tym samym miejscu