Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

anna_t 13:36, 27 paź 2016

margaretka3 napisał(a)
Aniu, to jakaś odmiana ostrokrzewu?

tak
margaretka3 13:45, 27 paź 2016

Googlałam wczesniej, ale on udaje bukszpan. Niezły.
Pszczelarnia 13:53, 27 paź 2016

margaretka3 napisał(a)

To odmiana Hillii, od Karoli kupiłam.
Od podmurówki posadziłam 15 cm. Od siatki wyjdzie kilka cm więcej. Ewuś, za blisko? Kurczę taka wąska ta rabata. Każdego centymetra mi szkoda. Mam przesunąć? Będę pamiętać o bukszpanach. Narazie mam jeszcze małe, ale rosną zdrowo.
Ostatnio doszłam do wniosku, że ta zmienność bylin i łąkowe nasadzenia zyskałyby, gdybym je ujęła w jakichś sztywniejszych, trwałych formach.
Mam całą zimę na nowe pomysły.

15 cm? U mnie Hilli (on rośnie tak ładnie walcowato do góry) już ma 50 cm szerokości (w sobotę strzelę zdjęcia pokazowe wszystkich cisów). Gosiu, to chyba za mało. Posadziłaś jak bylinę a to przecież długowieczy zimozielony mocny krzew jest.
Hilli rośnie równomiernie od dołu, nie tak jak Hicksii, że ma dół szczuplejszy.

Nie wiem, może powinien mieć min. 25 cm? I wcale nie zakładam, że za niego wejdziesz i przytniesz.

anna_t 13:54, 27 paź 2016

prawda? tylko drższy od bukszpanu ale jeśli szybko by przyrastal i zdrowszy to chyba warto

jolanka 15:09, 27 paź 2016

Zajrzałam przypadkowo i zachwyciłam się Twoimi zdjęciami Są doskonałe. Milo mi będzie pobuszować po Twoim ogrodzie częściej Pozdrawiam z Mazowsza
sylwia_slomc... 15:10, 27 paź 2016

Gosiu Ewka ma chyba rację krzewy rosną stale i z sezonu na sezon są obszerniejsze
Pszczelarnia 19:17, 27 paź 2016

Coś dla Ciebie u mnie.
mira 19:27, 27 paź 2016

Patrze co tu taki ruch a tu nowa rabata. Przyznam że zaskoczona jestem taką formalnością rabaty ale całkiem rozumię potrzebę - gdzieś trzeba ogłady

Ja tez czuję że Ewa Ci dobrze radzi - teraz są małe ale urosną, narysuj sobie patykiem obwód jaki ma mieć za kilka lat.
Czytałam że chcesz podsadzić rozchodnikami, trawami i jezówkami - mega elegancko i nic więcej bym nie dawała - może jakieś cebule - najlepiej narcyzy jakieś drobne.

Gratuluję i kłaniam się nisko, niziutko za sezon pomidorowy - to jest rekord.

Czytałam że w ziemie nie wychodzisz do ogrodu - a to zaskoczenie bo ja uwielbiam oglądać ogród takiego golasa - wtedy więcej widzę.

Klon śliczny.
Nie mam takich kwiatostanów tej szałwii, nadal kwitnie, chyba jej jakiś namiot zrobię bo prognoza pogody niestety nie jest fajna.

pozdrawiam
abiko 19:45, 27 paź 2016

Gosia, te cisy za blisko trochę siatki posadzilaś. Zamierzasz poszerzyć rabatę? Wg mnie za dużo tam chcesz, ale tez jak zrobisz minimalizm to nie będziesz ty pomysł Miry jest dobry, daj rozchodniki i trawy, moze jakieś kilka kul bukszanowych, i dołóż coś od siebie kolorowego bylinowego ulubionego powinno wyjsć fajnie. Rabat nie będzie szersza, bo nie wjedziesz, chyba.
abiko 19:46, 27 paź 2016

Kurczę a ja cała skarpę suchodrzewu wywaliłam