Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 08:44, 28 paź 2016

Obiecane zdjęcia jesiennego penstemona dla Iwonki.
ivo 08:51, 28 paź 2016

Dziękuję Fajnie trzyma ten kolor ciemny i te zasuszone kwiatostany No nieźle
margaretka3 08:52, 28 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)

15 cm? U mnie Hilli (on rośnie tak ładnie walcowato do góry) już ma 50 cm szerokości (w sobotę strzelę zdjęcia pokazowe wszystkich cisów). Gosiu, to chyba za mało. Posadziłaś jak bylinę a to przecież długowieczy zimozielony mocny krzew jest.
Hilli rośnie równomiernie od dołu, nie tak jak Hicksii, że ma dół szczuplejszy.

Nie wiem, może powinien mieć min. 25 cm? I wcale nie zakładam, że za niego wejdziesz i przytniesz.

Ewuś, dzięki, że czuwasz. Wczoraj zaczęłam przesadzać cisy.
To będzie jednak drastycznie minimalistyczna rabata...
Czy graby zatopić w cisy Coś jak tu: https://pl.pinterest.com/pin/449304500308712208/
Tylko czy to nie zaszkodzi cisom?
Czy jednak graby przed cisami? Ile cm od podmurówki je posadzić? 35 cm, więcej? Grab to kolumnowy Lucas.
Makusia 08:52, 28 paź 2016

Gosia ślicznie roślinki prezentujesz- świetne ujęcia- artystyczne wręcz
Macham znad porannej kawki
margaretka3 08:53, 28 paź 2016

anna_t napisał(a)
prawda? tylko drższy od bukszpanu ale jeśli szybko by przyrastal i zdrowszy to chyba warto

Tylko jeszcze pytanie, jak z zimowaniem i dostępnością u nas.
margaretka3 08:55, 28 paź 2016

jolanka napisał(a)
Zajrzałam przypadkowo i zachwyciłam się Twoimi zdjęciami Są doskonałe. Milo mi będzie pobuszować po Twoim ogrodzie częściej Pozdrawiam z Mazowsza

Cieszę się, że zaglądnęłaś i że Ci się zdjęcia podobają. Lubię je robić.
Z uśmiechem zapraszam częściej! Zajrzę do Ciebie w wolnej chwili. Coć jak widzisz właśnie się pracowicie u mnie zrobiło.
margaretka3 08:56, 28 paź 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosiu Ewka ma chyba rację krzewy rosną stale i z sezonu na sezon są obszerniejsze

No pewnie, że ma rację
margaretka3 09:02, 28 paź 2016

mira napisał(a)
Patrze co tu taki ruch a tu nowa rabata. Przyznam że zaskoczona jestem taką formalnością rabaty ale całkiem rozumię potrzebę - gdzieś trzeba ogłady

Ja tez czuję że Ewa Ci dobrze radzi - teraz są małe ale urosną, narysuj sobie patykiem obwód jaki ma mieć za kilka lat.
Czytałam że chcesz podsadzić rozchodnikami, trawami i jezówkami - mega elegancko i nic więcej bym nie dawała - może jakieś cebule - najlepiej narcyzy jakieś drobne.

Gratuluję i kłaniam się nisko, niziutko za sezon pomidorowy - to jest rekord.

Czytałam że w ziemie nie wychodzisz do ogrodu - a to zaskoczenie bo ja uwielbiam oglądać ogród takiego golasa - wtedy więcej widzę.

Klon śliczny.
Nie mam takich kwiatostanów tej szałwii, nadal kwitnie, chyba jej jakiś namiot zrobię bo prognoza pogody niestety nie jest fajna.

pozdrawiam

Mireczko, dojrzałam do ładnej rabaty na froncie. Szybciej niż myślałam nawet.
No ja ogród w zimie też ogród oglądam, ale przez okna domu Ale bardziej patrzę na zaśnieżone okoliczne lasy.
Dziś był przymrozek, kosmosa przykryłam, ale rano nie miałam czasu zrobić oględzin. Klona chcę wpasować też na froncie, ale nie na tej wąskiej rabacie. W innym miejscu. W weekend porobię zdjęcia całego frontu. Oj, pomęczę Was trochę przez zimę tym moim frontem
margaretka3 09:13, 28 paź 2016

abiko napisał(a)
Gosia, te cisy za blisko trochę siatki posadzilaś. Zamierzasz poszerzyć rabatę? Wg mnie za dużo tam chcesz, ale tez jak zrobisz minimalizm to nie będziesz ty pomysł Miry jest dobry, daj rozchodniki i trawy, moze jakieś kilka kul bukszanowych, i dołóż coś od siebie kolorowego bylinowego ulubionego powinno wyjsć fajnie. Rabat nie będzie szersza, bo nie wjedziesz, chyba.

Haha poszerzyć? To w przyszłości, jak już będę tym helikopterem latać

No to wszystko teraz jasne, ile tam mam miejsca. Na zdjęciu cisy jeszcze nieprzesunięte. Zaczęłam je wczoraj odsuwac od podmurówki.
Wczoraj niewinne pytanie Kasi uświadomiło mi, ze w ogóle nie pomyślałam o małej bramce wejściowej. I doszłam do wniosku, że muszę tę rabatę tutaj skrócić, co najmniej o 2 lub 3 cisy. Zostawię miejsce na wejście.
margaretka3 09:13, 28 paź 2016

abiko napisał(a)
Kurczę a ja cała skarpę suchodrzewu wywaliłam

A był w zimie zielony?