Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

abiko 12:10, 28 paź 2016

Gosia, chodziło mi właśnie o to, że nie możesz jej poszerzyć, bo właśnie będziesz latać a ja już nie wjadę na bank

Wg mnie masz za mało miejsca na taka bogatą rabatę.

Suchodrzew był zielony w zimie

AgataP 16:45, 28 paź 2016

margaretka3 napisał(a)

Na mam tyle roślin, że sie gubię, nawet nie wiedziałam, że on pachnie.
Agatko, ja też nie pomyślałam. Od czego jest forum

Koniecznie załatw przyczepkę na tę wyprawę w Tatry

Kurna cofnęłam się bo coś o cisach było...idę czytać dalej bo i mnie one kuszą... oczywiście za radą Pszczółki
AgataP 16:48, 28 paź 2016

margaretka3 napisał(a)
Obiecane zdjęcia jesiennego penstemona dla Iwonki.

Ja kupiłam jednego i już bardzo mi się podoba, piękny bordowy kolor trzyma i widzę że ładnie przyrósł. Poczekam na kwitnienie
AgataP 16:50, 28 paź 2016

margaretka3 napisał(a)

Tylko jeszcze pytanie, jak z zimowaniem i dostępnością u nas.

Ja mam ostrokrzew, ale nie wiem czy o takim mówicie.
Tnę go w kulę jak nie cięłam to były czerwone koraliki całą zimę
Gruszka_na_w... 21:43, 28 paź 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Nie dam się skusić na parocję, nie dam. Mam oczary, wystarczy, mówię sobie głośno.

Może utworzymy chór!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Jana 21:49, 28 paź 2016

ale praca wre ....super
Pszczelarnia 21:55, 28 paź 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Może utworzymy chór!

To może w kanonie zaśpiewamy, lepiej wybrzmi.
Gruszka_na_w... 22:07, 28 paź 2016

Ewo

Gosiu, zajrzałam zobaczyć, co kopiesz. Od samego patrzenia zalałam mnie fala współczucia. Okolice wszelkich wjazdów kopało mi się najciężej. A jeszcze ta pora...
Choć chyba ciężej to się robi przy +30.
Bardzo wąska ta rabata Gosiu. Dobrze przemyśl ten ciąg komunikacyjny. Tam ma być i furtka i brama?
Na pierwszy rzut oka,to przychylam się do opinii Ewy- jedna linia grabów poprzetykana żywopłotem cisowym. To powinno spokojnie wystarczyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
margaretka3 18:34, 31 paź 2016

Właśnie wróciłam z kopania. Ale się umordowałam, ale jaka zadowolona jestem Dwa dni z łopatą w łapkach, sobota i dziś od rana do nocy.
Normalnie, będziecie ze mnie dumne/dumni. Ba, nawet sama z siebie jestem dumna. Nie zrobiłam bałaganu! Ha ha.
Wyszłam z założenia, że skoro ma być elegancko na froncie, to rabata w kształcie kiszkowatego trapezu będzie się jednak z elegancją mijała. Więc zrobiłam równiuteńką rabatkę, po całej długości w tej samej szerokości. Cis i grab posadzony według wskazówek Pszczółki. Co do centymetra A że małe to wszystko i rośnięcia jak na drożdżach kompostu potrzebuje, to zanim rabatę zapełni, z przodu tłum będą robiły ciemierniki, też zresztą potrzebujące czasu na osiągnięcie zadowalających rozmiarów.
No i musicie mi uwierzyć, że nic więcej tam nie posadziłam (bo zdjęcia będą dopiero w środę).
Ale, ale... Zostało mi jeszcze sporo cebulek szafirków i tulipanów. I trochę mnie kusi, czy dosadzić tam, czy to już za dużo?
margaretka3 18:40, 31 paź 2016

Zaczęłam wyrównywać też trzecią stronę działki. Tylko tamta strona nie ma jeszcze żywopłotu grabowego. Muzę nawieść sporo ziemi, już zaczęłam nawozić, wyrównywać, ale to dopiero początek... Jeszcze sobie powożę... Aktualnie mam chwilę zwątpienia, ale odsapnę i znowu się zawezmę