Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

sylwia_slomc... 20:32, 31 paź 2016

Czytam, że działasz dzielnie i zmiany są
Ja na piechotę to koło rabatki się zmieszczę
bacowa 20:38, 31 paź 2016

Gosia ty mi powiedz kiedy nasiona z aminka mam zbierać ?On jeszcze kwitnie i jest zielony .

Powiadasz że ciemierniki posadziłaś, hmmm...
Jana 20:51, 31 paź 2016

ja już dreptam w miejscu i czekam na zdjęcia a ta środa tak daleko.....
Gruszka_na_w... 21:21, 31 paź 2016

margaretka3 napisał(a)
Właśnie wróciłam z kopania. Ale się umordowałam, ale jaka zadowolona jestem Dwa dni z łopatą w łapkach, sobota i dziś od rana do nocy.
Normalnie, będziecie ze mnie dumne/dumni. Ba, nawet sama z siebie jestem dumna. Nie zrobiłam bałaganu! Ha ha.

No i musicie mi uwierzyć, że nic więcej tam nie posadziłam (bo zdjęcia będą dopiero w środę).
Ale, ale... Zostało mi jeszcze sporo cebulek szafirków i tulipanów. I trochę mnie kusi, czy dosadzić tam, czy to już za dużo?

Jestem z Ciebie dumna! Takie samoograniczenie wymaga sporego hartu ducha.

Moim zdaniem szafirki są na tyle nienachalne wizualnie, że jako rzeczka mogą się spokojnie wić wzdłuż podjazdu. Tulipany trochę skomplikują sprawę, bo co ukryje ich liście po kwitnieniu? Mogą straszyć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Alicja169 21:35, 31 paź 2016

margaretka3 napisał(a)
Ogłoszenie nasionkowo aminkowe.
Kilka osób prosiło mnie o nasionka aminka. Proszę, wyślijcie mi wiadomość na priv, żebym się nie pogubiła, w temacie wpiszcie aminek. Będę wysyłać dopiero w zimie, teraz nie mam na to czasu.

Gosiu, czy to jest roślina lecznicza? Gdzieś czytałam, że leczy się nią tzw. bielactwo, czyli jasne przebarwienia na skórze ?
Jaki kolor kwiatu? Czy to jest dekoracyjne przez całe lato ?
laurowisnia 12:23, 02 lis 2016

I jest cis! Ja go tam od razu widziałam jak wspomniałaś o przebudowie tej rabaty.
Wybrałaś sobie najszerszą odmianę ale najładniejszą po baccata. Dobrze, że Ewa Cię namówiła na przesunięcie od ogrodzenia.
Czy po całej długości będą tylko ciemierniki?
margaretka3 11:57, 04 lis 2016

Rabata frontowa wzdłuż siatki. Jestem zadowolona. Póki wszystko małe, ciemierniki będą zagęszczać. Z czasem może dojrzeję - albo wymuszą to rosnące rośliny - do tego, że zostanie sam cis i grab Ale, ale... wtrąciłam swój kokoszkowy grosik i zrobiłam coś jakby przedrabatkę bylinową Jak się wreszcie doczekam w tym miejscu kostki, łatwo będzie to zmienić. Póki co niechże sobie tu coś zakwitnie.
margaretka3 11:58, 04 lis 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Gosia, narysuj planik z wymiarami. Tak będzie najlepiej, taki podkład projektowy dla naszej orientacji. Teraz nie widzą tego zamysłu rabaty frontowej, widzę 2 pasy jezdne i siatki.

Graby jak najbardziej zatopić w cisach (niczemu to nie zaszkodzi a tam nie ma miejsca na warstwowe układy, musi być liniowo). Ale wtedy te cisy odsuń 35 cm od siatki. Licz pień graba max. 25 cm średnicy po wielu latach.

Czy tam jest potrzebna rabata pełna (żywopłot, graby, byliny i trawy)?

Reszta zdjęć późnym wieczorem, bo teraz to już muszę lecieć.

Pszczółko, projektować będziemy w zimie, teraz jeszcze za dużo bieżącej pracy przed nami. I Ty masz pełne ręce roboty, i ja jeszcze też. To, co teraz chciałam zrobić, już zrobione, z Twoimi wskazówkami wyszło świetnie. Dziękuję!

margaretka3 12:00, 04 lis 2016

tulucy napisał(a)
O to to !! Ewa ma rację, zdjęcia nam nie oddadzą odległości, proporcji...
Luki ostatnio taki plan popełnił i od razu wszystko się wyklarowało...

Mam zamiar Wam wyklarować co nieco, ale w zimie Jeszcze sporo pracy mam, robię wieczorami tam, gdzie światło lamp dochodzi...
margaretka3 12:02, 04 lis 2016

Iwk4 napisał(a)
Suchodrzewu nie znałam. A kulki na inspiracji z buksami bym pomyliła.
U mojej siostry jest żywopłot cisowy. Śliczny. Ale potrzebuje miejsce. Dlatego nie mam, choć bym chciała...
Rabaty za wąskie...

Projekt Iwonki fajny. Twój też mi się podoba

Z mojego pierwszego planu nic nie zostało, wąskie rabaty to jednak ograniczenie nie do przeskoczenia. Zresztą, wiesz, Iwonko, o tym dobrze, sama nie masz zbyt szerokich.