Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 11:35, 03 wrz 2015

Tak Na własnym hodowane I historyczna chwila, najmłodszy dotarł w szkolne progi, wreszcie z jednego miejsca całość do odbioru
13:35, 03 wrz 2015
ooo warzywniku się wypowiem

ja mam jeden plac 4x5 (pi x drzwi) i drugi trochę wiekszy na truskawki i maliny , właśnie zywopłotem z trzmieliny wygrodzony - lepsze to niz bukszpan bo szybko rośnie i wyżej ale trzeba ze 3 lub 4 razy w sezonie przycinać. - bukszpan ostatecznie 1x wystarczy.

taka wielkoćś dla nas w zupełności wystarcza na sezonowe złużycie ( nie mam gdzie trzymać ) ...jeśli bym chciała na zimę marchew albo selery albo cebulę lub buraczki ...to bym sadziła na jedym placu 4x5 samą marchew ...na drugim buraczki itp. ..więc wielkość zależy od potrzeb

ale to dużo pracy(...zwłaszcza wiosną ...Gosiu ... masz kogoś do pomocy przy plewieniu i dziabaniu ?

13:36, 03 wrz 2015
margaretka3 napisał(a)
Tak Na własnym hodowane I historyczna chwila, najmłodszy dotarł w szkolne progi, wreszcie z jednego miejsca całość do odbioru

o ile grafik ci sie zgodzi ...chyba że świetlice jeszcze są w szkołach
margaretka3 09:39, 04 wrz 2015

eee_taam napisał(a)
ooo warzywniku się wypowiem

ja mam jeden plac 4x5 (pi x drzwi) i drugi trochę wiekszy na truskawki i maliny , właśnie zywopłotem z trzmieliny wygrodzony - lepsze to niz bukszpan bo szybko rośnie i wyżej ale trzeba ze 3 lub 4 razy w sezonie przycinać. - bukszpan ostatecznie 1x wystarczy.

taka wielkoćś dla nas w zupełności wystarcza na sezonowe złużycie ( nie mam gdzie trzymać ) ...jeśli bym chciała na zimę marchew albo selery albo cebulę lub buraczki ...to bym sadziła na jedym placu 4x5 samą marchew ...na drugim buraczki itp. ..więc wielkość zależy od potrzeb

ale to dużo pracy(...zwłaszcza wiosną ...Gosiu ... masz kogoś do pomocy przy plewieniu i dziabaniu ?

Justynko, u mnie jagodnik będzie osobno, tam gdzie obecnie jest warzywnik. Właściwie to już mam tam posadzone: maliny, porzeczki, aronie, winogron czeka na przesadzenie. Chcę jeszcze dokupić borówki i agrest.
Nie wiedziałam, że też masz żywopłocik z trzmieliny, zaraz Cię o foty będę męczyć

Ile pracy przy warzywniaku jest, to ja wiem, bo uprawiam własne warzywa od pięciu lat. A że pochodzę ze wsi i moi rodzice mieli małe gospodarstwo, to już od dzieciństwa plecy bolały od roboty... No i powiem, że wtedy tego nie cierpiałam!!! Praca przy warzywach to był dla mnie koszmar Dlatego uciekłam do wielkiego miasta...
A potem i tak wylądowałam na wsi I z własnej woli upodobałam sobie grzebanie w ziemi Taka zmiana

A wracajac do warzywniaka, teraz mam większy, dlatego się zastanawiam, czy od przyszłego roku te 6 kwaterek wystarczy. Nie pokazywałam tutaj jeszcze części warzywnej, bo w tym roku strasznie to wszystko marne, oprócz pomidorów i dyniowatych, które podwójnie nadrabiają stracony lipiec.
Ale liczę na to, że znowu będzie taki busz, jak w tamtym roku.
Tak było rok temu:

margaretka3 09:50, 04 wrz 2015

margaretka3 10:04, 04 wrz 2015

Justynko, pytałaś, czy mam kogoś do pomocy: nie, nie mam, mąż nie rozróżnia marchewki czy pietruszki od chwastów Lepiej, żeby nie pomagał
A dzieci, jak to dzieci, słomiany zapał mają W ubiegłym roku średni syn miał swój maleńki warzywniak, bo kazał sobie zrobić, a w tym roku już odpuścił.
margaretka3 10:08, 04 wrz 2015

eee_taam napisał(a)

o ile grafik ci sie zgodzi ...chyba że świetlice jeszcze są w szkołach

Mają świetlicę, więc nie ma problemu. Poza tym chodzą do małej szkoły, więc cała trójka ma lekcje od ósmej.
margaretka3 10:20, 04 wrz 2015

To teraz trochę aktualności:
wczoraj dosadziłam kolejne sadzonki trzmieliny. Cieszę się jak głupia, widząc, jak wreszcie pojawia się długo oczekiwany efekt (choć taki malutki póki co). Hortensje, choć przesadzane w upał, dały radę.
margaretka3 10:32, 04 wrz 2015

Rozkwitła się na dobre titonia okrągłolistna. Nasionka dostałam od Gabrysi (Ogród w budowie - nieustającej) na wymianie nasiona na innym forum.

Ku mojemu zdziwieniu zakwitła też kanna, wysiana na wiosnę. Nie przypuszczałam, że doczekam się w tym roku kwiatu. Dochodzi do siebie uratowana jeżówka odm. Secret glow z marketu bardziej budowlanego niż ogrodniczego
margaretka3 10:46, 04 wrz 2015

Połączenie astrów z kłosowcem fenkułowym wygląda na całkiem udane. Podoba mi się, do powtórzenia w przyszłym roku