Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 21:53, 20 sie 2015

Juziu, Sylwio, Ewo, zdjęcia rabatek w całości, jak będę mieć aparat w przyszłym tygodniu Do tej pory zdążę ogarnąć co nieco rabatki
margaretka3 21:58, 20 sie 2015

bacowa napisał(a)
Gosia ty mi powiedz, jak rozmnażasz mikołajka, z nasion ?

edit; mam pozwolenie na zostawienie jakiegoś zdjęcia ze swojego ogrodu, to zostawiam.

Ewo, jaki cudowny widok!!! Zachwycam się! Co to za trawa za rozchodnikami? I co za nią - żółte?

Mikołajka wysiałam z nasion, trafiły się dwa kolory, niebieski i taki bardziej srebrzysty. Nasiona dostałam na akcji wymiany nasion na innym forum.
Ale kępki chyba też można rozdzielić. A masz mikołajka?
margaretka3 21:58, 20 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

A mi nie zakwitła Dokupiłam cebulki w B i to samo. Teraz nie wiem, czy wykopać, czy zostawić na zimę?
Gosia, ta trawkę od ciebie chyba w doniczkę wsadzę do ziemi. Rozłazi mi się tam, gdzie jej nie chcę, a mimo to jej kolor bardzo mi się podoba
Znasz jej nazwę?

Iwonko, może jeszcze zakwitnie, u mnie też nie wszystkie cebulki wypuściły pęd kwiatowy, może za małe jeszcze.
Zostaw je w ziemi na zimę. Ja zostawiłam, ładnie ruszyły wiosną, lepiej niż te, które miałam wykopane.
Niestety nadal nie znam nazwy tej trawy, ale na pewno to nie żadna carrex morowii, jak w szkółce mi powiedziano. Mnie też się ona podoba, nadmiar wycinam
bacowa 22:10, 20 sie 2015

Za rozchodnikami jest vertigo ( udało mi się ją przezimować ), a to zółte to jałowiec ,

Niestety mikołajka nie mam, jak będziesz miała nadmiar nasion , to proszę pamiętaj o mnie. Ciekawa jestem jak on zimuje.
margaretka3 22:12, 20 sie 2015

Alicja169 napisał(a)

To dla mnie ciekawe. A kiedy zakwitły Ci te rozmnażane z nasion?
Ja również bardzo lubię crocosmię.

Jeszcze nie zakwitły, wysiałam w tym roku w marcu.
Ala, sprawdziłam na opakowaniu, też była nazwa: krokosomia
margaretka3 22:15, 20 sie 2015

07_Rene napisał(a)
Gosia z łopatą pewnie szaleje Pogoda wymarzona nie zimno, nie gorąco

Ha ha, ależ skąd Urlop przecież mam, opalam się ze wszystkich stron

Łopaty już stępione, motyka została
margaretka3 22:17, 20 sie 2015

bacowa napisał(a)
Za rozchodnikami jest vertigo ( udało mi się ją przezimować ), a to zółte to jałowiec ,

Niestety mikołajka nie mam, jak będziesz miała nadmiar nasion , to proszę pamiętaj o mnie. Ciekawa jestem jak on zimuje.
]

Będę pamiętać, dostaniesz go Przezimował dobrze, zobaczymy, jak dalej będzie sobie radził.
Sebek 08:23, 22 sie 2015

bacowa napisał(a)

To ja mam pytanie o warunki w jakich vertigo spędziło zimę? Napisz mi proszę ze szczegółami, włącznie z kolorem doniczki czy koszyka w którym trawa zimowała
Mala_Mi 17:21, 23 sie 2015

Podpinam się do pytania Sebka...

Krokosmia z nasion rośnie.. tylko zakwita po kilku latach.. ilu nie wiem.. bo mi wszytko się miesza na rabacie .. Bogdzia też pisała, że wykopywane cebule gorzej kwitną.
Jana 23:44, 23 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

No przecież ja z krzesła spadnę zaraz, Juzia! Nie wierzę, w to, co czytam

1/4 ogrodu to goła ziemia, którą właśnie oczyściłam z chwastów. Raptem dwie rabatki mam zrobione, zwykłe bylinówki, a i to do przerobienia, bo widzę braki i potrzebę zmian.
W przyszłym tygodniu będę mieć aparat, to porobię nowe zdjęcia
czekamy na nowe zdjęcia :