Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 13:10, 07 lis 2016

Wiem, że ma tendencję do wielopniowości, ten w szkółce ewidentnie jednopniowy, dlatego poczekam z nim. Jeszcze mi sie w głowie klarują nasadzenia.
anna_t 14:55, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)
Ha ha. Pszczółko, to było takie łatwe?
Trzy, w gatunku. Pójdą do jednego dołka. Będzie parocja wielopniowa Stały takie biedne, wykrzywione, że nikt by ich pewnie nie kupił. Tydzień mi spokoju nie dawały, więc wróciłam po nie Mają spokojnie ponad 2 metry. I klonika strzępiastokorego dokupiłam.

o kurcze same rarytasiki!
pięknie będzie za sto lat
Zarcik
anna_t 14:57, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Pszczółko, wzruszyłam się, że myślisz Bo ja bardzo dużo o tych drzewach myślę. Po kolei dojrzewam do kolejnych. Zaczynam wiedzieć, czego chcę. Jeszcze o grujeczniku mocno myślę. Ale jest tylko jeden w szkółce, a jego też bym chciała jako wielopniowego.
A rajskie i sidośliwy kupię na wiosnę. Bo teraz już nie zdążę chyba. I jarząby też na wiosnę, bo nie ma takich odmian, jakie chcę.
Dereń? O nim jeszcze nie pomyślałam. Ale pomyślę

A jak myślisz, czy stzępiastokorego dać jako wielopniowe? W sensie trzy drzewka razem? Na froncie bym chciała mu znaleźć miejsce.

osz Ty ale będzie wielopniowo u Ciebie
i w gatunki strzelasz takie jak ja
Pszczelarnia 15:17, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Pszczółko, wzruszyłam się, że myślisz Bo ja bardzo dużo o tych drzewach myślę. Po kolei dojrzewam do kolejnych. Zaczynam wiedzieć, czego chcę. Jeszcze o grujeczniku mocno myślę. Ale jest tylko jeden w szkółce, a jego też bym chciała jako wielopniowego.
A rajskie i sidośliwy kupię na wiosnę. Bo teraz już nie zdążę chyba. I jarząby też na wiosnę, bo nie ma takich odmian, jakie chcę.
Dereń? O nim jeszcze nie pomyślałam. Ale pomyślę

A jak myślisz, czy stzępiastokorego dać jako wielopniowe? W sensie trzy drzewka razem? Na froncie bym chciała mu znaleźć miejsce.

Mógłby ciekawie wyglądać. Taki okaz. Ale potrzebowałby wtedy jedynej bezkonkurencyjnej ekspozycji (czyli inne drzewa nienachalne, tylko spokojne).

Jedyne co mi u jarzębów (odmienianych jak "dębów") przeszkadza - wcześnie gubią liście. A uwielbiam ich wytrzymałość na suszę i konkurencję wielkich drzew (tj. akacje, modrzewie, jesiony, brzozy).

AgataP 16:18, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)
Oj tam, zaraz mądrzejszego
No i jeszcze jeden argument: ta szkółka z drzewkami jest po drodze do Lanckorony

Oj Ty normalnie masz pamięć jak słoń.... myślałam że już zapomniałaś i nie będziesz mnie nią kusić
pawel_snopek 16:30, 07 lis 2016

Klon cynamonowy najlepiej wygląda gdy ma formę wielopniową jego kora jest wtedy mocno wyeksponowana, na plus zasługuję jeszcze jego jesienne przebarwianie liści na intensywny czerwony kolor
Konieczki 16:52, 07 lis 2016

Ale co to za zycie bez ogrodu. No ale na tarasie
Zaniedbalam okropnie, w sobote bede dzialac przesadzac.
Gosia bede potrzebowala Twojej pomocy przy zmianach ale to juz na priv.
A gdzie kupowalas? Ja musze do J sie wybrac, szukam usilnie klonow Ginnali i to kilku sztuk jakbys widzialam daj znac.
Gabriela 19:11, 07 lis 2016

Klon strzępiastokory, piękne drzewo, zaopatrzyłaś się w Krzywaczce?
Cieszę się widokiem kwitnących chryzantem, mam je w pamięci, zgłoszę się wiosną, miejsce już gotowe.
violka171 19:23, 07 lis 2016

margaretka3 napisał(a)

Cześć, Wiolu
Mam dwa drzewka, jedno już chyba ze trzy zimy spędziło w gruncie, drugie dwie. Nie okrywam niczym. Albo sobie poradzi, albo wyleci.
Wyhodowałam od nasionka, pierwsze zimy spędziła w domu, ale nie umiałam się z nia dogadać. Ciągle jej usuchały liście, po czym wypuszczała nowe, które za jakiś czas znowu opadały. Więc się zdenerwowałam na nią. Niech sobie radzi sama. Więc chyba, jak o nią dbać, to nie doradziłam. Bo moje traktowanie jej to raczej instrukcja, jak o nią nie dbać

najwazniejsze ze zimuje w gruncie
dziekuje za info
pozdrawiam
mira 19:26, 07 lis 2016

To ja tę czerwoną chryzantemę już sobie zapamiętałam u Ciebie, cudowna.

Widze że masz różę Rapshody - coś powiesz o niej?

Miałąm też knautię i mi ją jakby rdza opanowała, sięłam do ziemi i nie wiem czy się na wiosnę odnajdzie, czytałam że ona lubi być taka krótkotrwała.

Działasz mocno, mocno, a ja dziś lenia poczułam,strasznie u mnie mokro i zimno - czuję że to nie czas na pracę w ogrodzie - a robić jest co. Oby jakies ciepełko na chwilkę przyszło.

pozdrawiam