Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

siakowa 13:33, 28 gru 2016

widzę że sen zimowy tu nie ma miejsca, wielkie planowanie pozdrawiam
margaretka3 13:33, 28 gru 2016

Rabatę po prawej stronie myślę rozbudować, bo tam chcę zrobić placyk na ognisko. Muszę to dorysować do planu.
margaretka3 13:35, 28 gru 2016

Właśnie Kasiu, podpowiedz, jeśli byś miała pomysła. Ognisko takie jak u Ciebie mi w głowie zawróciło Jedyne jak bym sama umiała zrobić Dlatego tak mi sie spodobało. Chcę je po prawej stronie.
zoja 13:37, 28 gru 2016

Masz rację osi widokowej nie wolno psuć ale Ty wiesz co masz to jakoś ładnie to skomponujesz
sylwia_slomc... 13:39, 28 gru 2016

margaretka3 napisał(a)
Przez środek warzywnika jest długa oś widokowa, chyba nie chciałabym jej zasłaniać. No i tam ciąg komunikacyjny musi być, bo często się tam chodzi.
Na trawę to już nie można wjechać Rabata z klonikiem nie pozwala.

Zoju, tak nie myślałam. Żeby lewą stronę łączyć z rabatą tarasową. Dzięki za nowe spojrzenie.

to nie łącz Gosia tylko zrób dwie osobne, ale ten kształt w całości co Zoja proponuje zostawiłabym, wytnij w niej prostokątne przejście , jak w warzywniku. Ale razem, żeby lewa strona i rabata przy tarasie stanowiły jakby taką całość nie licząc tego przejścia
margaretka3 13:40, 28 gru 2016

Nad lewą stroną tak mocniej to dumam już od wiosny i nic nie wymyśliłam
14:11, 28 gru 2016
nabazgrałam po mojemu co o tym sądzisz?

Wendy79 15:02, 28 gru 2016

Pytania mam:
1. Gdzie masz kompostownik?
2. Co to za owalna rabata po prawej stronie tarasu?
3. Jak masz zakończoną rabatę z klonem strzępolistnym od strony ogrodu? Jak ona jest szeroka?
4. Masz już taras czy podobnie jak ja w fazie marzeń i planów? (jeśli tak, z której strony najczęściej schodzisz z niego na ogród?)
5. Planowane ognisko, gdzie dokładnie po prawej, bliżej sadu?

Lubię i mam proste linie, może przyjdzie mi coś do głowy...
anna_t 15:28, 28 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Aniu, co roku dochodzą mi nowe byliny, lista więc jest dynamiczna i zmienna. W tym roku zachwyciłam się jarzmianką odm. Moulin Rouge (dostałam ją kwitnącą w czerwcu, kwitła do przymrozków), niebieskimi przetacznikami, które kwitły baardzo długo, a po przycięciu zakwitły ponownie i też kwitły do przymrozków.
Różne odmiany szałwii - to wiadomonie od dziś. Wzrasta moje upodobanie do dzwonków różnych, też długo kwitną. Penstemon o bordowych liściach, bodziszki, czyściec wełnisty - super. Uwielbiam mikołajki i przegorzany, a po kwitnieniu ich zasuszone kwiatostany.
Rozczarowała mnie kamasja odm. Blue Melody, kwitła tylko kilka dni. I tawułki dla mnie też za krótko kwitną, może mają u mnie za dużo słońca.

Kierunek na kolejny rok: nowe odmiany przetaczników, jarzmianek, jeżówek (głównie ze względu na kolorystykę pomarańczową, której mi ciągle mało w ogrodzie) rozchodników i traw.

wow dziękuję, lista całkiem spora i nawet znam pare z tych roślin. jarzmiankę tą właśnie kupiłam od Karoli na jesieni mam nadzieję ze przezimuje i mnie zachwyci.
gdybyś miała w nadmiarze jakieś nasionka to będę wdzięczna
anna_t 15:35, 28 gru 2016

zoja napisał(a)
a tak?:

fajny pomysł
lub tak