Wzdłuż szczałek są ciągi komunikacyjne, przez taras muszę mieć dojście do wydeptanych już ścieżek. Kreska tuż przy domu - tam będzie chodnik. Rabata z klonem ma być docelowo do samego chodnika przy domu. W ten sposób chcę wydzielić przedogródek jako odrębną, zamkniętą przestrzeń - ścianą będzie żywopłot z cisa, który posadzę za klonem. W przedogródku będą rabaty cieniste.
Kiedyś myślałam o takim układzie rabat wokół tarasu, ale nawyk podążania już udeptanymi ścieżkami ciężko nam zmienić.
Aga,
Ad. 1 kompostownik jest w sadzie (obecnie to raczej pół sadu to jeden wielki kompostownik)
Ad. 2. Owalna rabata to obecna różanka, kropeczkami zaznaczona, bo to nie jest jej docelowy kształt, a róże też do przesadzenia, bo jasnych na tle jasnej elewacji nie widać.
Ad. 3. Rabata z klonem będzie zakończona od strony ogrodu żywopłotem z cisa, tak jak wzdłuż ścieżki - jak sadziłam ostatnio. Po stronie klona będzie rabata cienista. Od strony ogrodu - pełne słońce do ok. 16.00 w lecie.
Ad. 4. Taras w planach, kiedyś...
Ad. 5 Ognisko widziałabym dokładnie tam, gdzie znak "?" po prawej stronie.
Zgadza się, ale ognisko chciałabym raczej trochę dalej od żywopłotu, żeby jeszcze między placykiem a żywopłotem zmieścić byliny i drzewka, najchętniej wielopniowe sidośliwy.
A przed domem już nie poszerzę rabaty grabowo-cisowej, nie ma miejsca niestety. Cisem chcę wydzielić front od reszty ogrodu (te fioletowe kropeczki).
Chociaż... może by nie zamykać do końca... tylko do zielonej kreski, jak narysowałaś?
Ha, ha Ewuś i jak się z tym czujesz? Nie takie straszne?
Fajnie to wyszło. Jeszcze placyk na ognisko potrzebuję. A gdzie byś mi posadziła drzewka? Myślę o sidośliwach, grujecznikach i klonach albo może jeszcze jedną parocję lub oczary.Pod uwagę trzeba wziąć jedną bardzo ważną rzecz: sąsiada na balkonie po lewej z wysokości lustrującego mój ogród
Zaznaczyłam dwie różne możliwości ścieżek od tarasu. I przy tarasie chciałabym jakieś drzewko, najlepiej jako przesłonę od sąsiada.