Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

anna_t 15:41, 28 gru 2016

doczytałam o osi widokowej i ognisku
Anda 15:46, 28 gru 2016

Dźisas, linie proste wymodziłam

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 18:13, 28 gru 2016

eee_taam napisał(a)
nabazgrałam po mojemu co o tym sądzisz?

Wzdłuż szczałek są ciągi komunikacyjne, przez taras muszę mieć dojście do wydeptanych już ścieżek. Kreska tuż przy domu - tam będzie chodnik. Rabata z klonem ma być docelowo do samego chodnika przy domu. W ten sposób chcę wydzielić przedogródek jako odrębną, zamkniętą przestrzeń - ścianą będzie żywopłot z cisa, który posadzę za klonem. W przedogródku będą rabaty cieniste.
Kiedyś myślałam o takim układzie rabat wokół tarasu, ale nawyk podążania już udeptanymi ścieżkami ciężko nam zmienić.
margaretka3 18:20, 28 gru 2016

Wendy79 napisał(a)
Pytania mam:
1. Gdzie masz kompostownik?
2. Co to za owalna rabata po prawej stronie tarasu?
3. Jak masz zakończoną rabatę z klonem strzępolistnym od strony ogrodu? Jak ona jest szeroka?
4. Masz już taras czy podobnie jak ja w fazie marzeń i planów? (jeśli tak, z której strony najczęściej schodzisz z niego na ogród?)
5. Planowane ognisko, gdzie dokładnie po prawej, bliżej sadu?

Lubię i mam proste linie, może przyjdzie mi coś do głowy...

Aga,
Ad. 1 kompostownik jest w sadzie (obecnie to raczej pół sadu to jeden wielki kompostownik)
Ad. 2. Owalna rabata to obecna różanka, kropeczkami zaznaczona, bo to nie jest jej docelowy kształt, a róże też do przesadzenia, bo jasnych na tle jasnej elewacji nie widać.
Ad. 3. Rabata z klonem będzie zakończona od strony ogrodu żywopłotem z cisa, tak jak wzdłuż ścieżki - jak sadziłam ostatnio. Po stronie klona będzie rabata cienista. Od strony ogrodu - pełne słońce do ok. 16.00 w lecie.
Ad. 4. Taras w planach, kiedyś...
Ad. 5 Ognisko widziałabym dokładnie tam, gdzie znak "?" po prawej stronie.
margaretka3 18:25, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)

wow dziękuję, lista całkiem spora i nawet znam pare z tych roślin. jarzmiankę tą właśnie kupiłam od Karoli na jesieni mam nadzieję ze przezimuje i mnie zachwyci.
gdybyś miała w nadmiarze jakieś nasionka to będę wdzięczna

Przejrzę nasionka, co jeszcze znajdę. Może uda się coś jeszcze zebrać, jak wiatry nie ogołociły wszystkiego. Napiszę na priv.
margaretka3 18:38, 28 gru 2016

anna_t napisał(a)
doczytałam o osi widokowej i ognisku

Zgadza się, ale ognisko chciałabym raczej trochę dalej od żywopłotu, żeby jeszcze między placykiem a żywopłotem zmieścić byliny i drzewka, najchętniej wielopniowe sidośliwy.
A przed domem już nie poszerzę rabaty grabowo-cisowej, nie ma miejsca niestety. Cisem chcę wydzielić front od reszty ogrodu (te fioletowe kropeczki).
Chociaż... może by nie zamykać do końca... tylko do zielonej kreski, jak narysowałaś?
sylwia_slomc... 18:49, 28 gru 2016

Burza mózgów trwa ;0 Ciekawa jestem co z tego wyniknie, znając Ciebie coś pięknego
Zapraszam na porównania do mnie
margaretka3 19:10, 28 gru 2016

Anda napisał(a)
Dźisas, linie proste wymodziłam
[/img]

Ha, ha Ewuś i jak się z tym czujesz? Nie takie straszne?
Fajnie to wyszło. Jeszcze placyk na ognisko potrzebuję. A gdzie byś mi posadziła drzewka? Myślę o sidośliwach, grujecznikach i klonach albo może jeszcze jedną parocję lub oczary.Pod uwagę trzeba wziąć jedną bardzo ważną rzecz: sąsiada na balkonie po lewej z wysokości lustrującego mój ogród
Zaznaczyłam dwie różne możliwości ścieżek od tarasu. I przy tarasie chciałabym jakieś drzewko, najlepiej jako przesłonę od sąsiada.
sylwia_slomc... 19:17, 28 gru 2016

Gosia to by musiały być chyba wyższe drzewa, żeby sąsiad nic nie widział.... blisko ma do Twojego ogroduNo i widoki ma bajeczne
Anda 20:50, 28 gru 2016

margaretka3 napisał(a)
Narysowałam taki oto plan mojej działki.
Proszę Was o wsparcie i pomysły na kształt lini rabat tam, gdzie znaki zapytania. Przed tarasem jest już rabata, ale jej kształ też chcę zmienić i dostasować do reszty. Dotychczasowa linia rabaty po prawej stronie nie za bardzo mi się podoba, też chcę ją zmienić. Tu jakiś pomysł mi się klaruje, ale ciekawa jestem, jak inni by to widzieli.
Największą zagwozdkę mam z lewą stroną.
Najbardziej rewolucyjne pomysły mile widziane Wyposzczeni od własnych ogrodów, możecie dać upust wszelkim koncepcjom
Jeszcze tylko legenda:
x - żywopłot z grabu lub buka
JR - jabłoń rajska
Cz - czeremcha
KL - klon strzępiastokory
G - grab kolumnowy 'Lukas'
Tam - tamaryszek
P - parocja
M - magnolia gwieździsta
O - oczar
pod logiem Ogrodowiska na rabacie ognistej schowały się trzy złotokapy.

Przywołuje Twój rysunek z opisem dla lepszej przejrzystości

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies