Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 12:44, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)

u mnie tez porazka

wywaliłam bo wydziczyła się ...rozsad nie mysle kupowac ..bede kupowac gotowe kalarepki ...bo czesto jak sie za duzo nasadzi to one drewnieja ...a trudno wszystkie przejeść w jednym czasie

Justynko, ale ty kalarepkę z tego, co pamiętam, to chyba bardzo wcześnie wysiałaś. Ja po 15 marca. Drewnieją, bo nie lubią ciepła i suszy.
Uwielbiam chrupać kalarepkę
margaretka3 12:46, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
Gosiu z nasionkami seslerii daj sobie spokój ona przyrasta jak szalona ...podzielisz ja i zrobisz z niej srylion młodych

PS. zapomniałam napisac ze ilośc wysiewów mnie osłabiła ale chyba nie tylko mnie

W tamtym roku z jednej zrobiłam 4. Ale nie są duże. Jeszcze nie nadają sie do dzielenia. Ale dobrze wiedzieć, że szybko przyrasta.
Mam ostatnio trawiaste skłonności
Pszczelarnia 12:47, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)

u mnie tez porazka

wywaliłam bo wydziczyła się ...rozsad nie mysle kupowac ..bede kupowac gotowe kalarepki ...bo czesto jak sie za duzo nasadzi to one drewnieja ...a trudno wszystkie przejeść w jednym czasie

20 sztuk to przecież nie dużo ...
Pszczelarnia 12:48, 26 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)

Justynko, ale ty kalarepkę z tego, co pamiętam, to chyba bardzo wcześnie wysiałaś. Ja po 15 marca. Drewnieją, bo nie lubią ciepła i suszy.
Uwielbiam chrupać kalarepkę

Jak sałata, ta gorzknieje.
margaretka3 12:50, 26 kwi 2017

07_Rene napisał(a)

W tamtym roku wiele mi umknęło. Nie wiedziałam, że masz... To jedna? czy lika w jeden dołek? Fajna taka wielopniowa

Reniu, jesienią kupiłam cztery parocje. Trzy w gatunku - to te na zdjęciu. Posadzone razem.
I jedną Burgundy (tę, co i ty kupiłaś ostatnio) - tę posadziłam na ognistej.
margaretka3 12:51, 26 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

20 sztuk to przecież nie dużo ...

Nawet o wiele za mało. To na 5 dni zaledwie! Przy moim spożyciu.
Pszczelarnia 12:53, 26 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)

Nawet o wiele za mało. To na 5 dni zaledwie! Przy moim spożyciu.

Hm, ja powinnam unikać kapustnych w diecie. Czyli mam 40 dni z kalarepką.
margaretka3 12:56, 26 kwi 2017

Obym tylko ja nie musiała. Ciężkie takie ograniczenia.
14:02, 26 kwi 2017
moze za wczesnie w tym roku ..... ale w zeszłym roku tez siałam w połowie marca i jeszcze raz poczatkiem kwietnia ...tez kiszka ...lubie kalarepe 3 naraz zjem bez problemu ...byle były młode nie dębiate

PS. też nie powinnam surowej jeść ...ale co zrobic jak lubię dlatego lepiej bedzie jak sobie od czasu do czasu zakupię bo u mnie nikt jej nie je ...takie typy
sylwia_slomc... 14:49, 26 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
moze za wczesnie w tym roku ..... ale w zeszłym roku tez siałam w połowie marca i jeszcze raz poczatkiem kwietnia ...tez kiszka ...lubie kalarepe 3 naraz zjem bez problemu ...byle były młode nie dębiate

PS. też nie powinnam surowej jeść ...ale co zrobic jak lubię dlatego lepiej bedzie jak sobie od czasu do czasu zakupię bo u mnie nikt jej nie je ...takie typy

A gotowaną i bułeczką tartą omaszczoną jak kalfiorek jadłaś? Albo utartą na dużym oczku i uduszoną jak młoda kapustka ze śmietanką?