Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 09:48, 27 kwi 2017

Wendy79 napisał(a)
Gosia, ależ ależ... mnie jednak zatkało... Wiem, wiem, mam teraz może mały problem z oddychaniem, myślę jednak, że to nie to.
Większość tych fajnych bylin, mi jednak nie wyszło. Jakoś się jednak nie martwię, cieszę się z tego co jednak mam i mieć jeszcze będę, bo jednak wolę wysiewać byliny w maju-czerwcu (mogę na dworze). Całą jedną część bylinowej mam z siewu i to mnie też cieszy. I to, że dochowałam się białych przegorzanów z nasion od Ciebie
Wiadomo zmartwienia mam teraz inne. Martwię się stanem mojego warzywnego, zimną wiosną, zawalonymi terminami i wściekam się jak głupia, że mnie na tak długo wirusisko z życia ogrodowego wywaliło. Nie mam już do niego cierpliwości, bo serdecznie mam dość tego, że czegoś nie mogę i już długo w domu nie wytrzymam.

Kalarepę wsadziłam do ziemi jeszcze przed przymrozkami, resztę dosiałam wprost na rabacie. Przykrywałam przy przymrozkach, widzę, że mają się dobrze.

Może się więc zaksztusiłaś
Mamy pod górkę, nie da się ukryć. Miałam Cię po matczynemu pouczyć, żebyś się wpierw wykurowała, a nie pracowała w ogrodzie, ale byłoby to mało wiarygodne, skoro sama tak robię

Nie wiem, czy z dalei coś będzie. Wyczytałam, że ona lubi 12 godzin słońca w sezonie. Za wcześnie ją wysiałam. Teraz się męczy.
Biała dalea lepsza.

Purpurowej zostało dwie

Przegorzan biały... Szkoda, że nie mieszkasz bliżej. Na rabacie jego siewki:

sylwia_slomc... 09:49, 27 kwi 2017

margaretka3 napisał(a)

Jak kalafior - tak nie próbowałam. Fajny pomysł. Wypróbuję.

Firletka od Ciebie.

Cieszę się, że się udało u siebie nie widzę z tych z zeszłego roku, ale może przez to zimno, bo jeszcze sporo bylin słabo startuje.
sylwia_slomc... 09:53, 27 kwi 2017

A co zrobiłaś z tymi red baronami? Bo moje jeszcze wcale nie startują za wcześnie jeszcze na nie? Dałam w donicy i się martwię bo hakonka już wystartowała , a one nie
margaretka3 09:59, 27 kwi 2017

Konieczki napisał(a)
No napisalam u Miry ze krolowa wysiewow, bo sie nie ujawnialas
Ty to jestes Mistrzynia
Piekne te paprocje ja bym dzialke ciotki czyms obsadzila krzaczorami najlepiej bo zaslonilabym sie od ulicy

Nie godzi się Mirze tytułu odbierać
Takie będą jutro dla Ciebie, tylko z innej doniczki. Bo mam trzy. Jeżówka blada.
iwka 09:59, 27 kwi 2017

Gosia chyba wczoraj wykrakałyśmy tego aminka, patrzę rano a tam coś zielonego się pojawia raczej nie chwasty
abiko 09:59, 27 kwi 2017

Sylwia red baron późno startuje.. czasami bardzo zostaw go na razie
margaretka3 10:06, 27 kwi 2017

AgataP napisał(a)
Królowa nasionka - Gosia.
Nam się tylko wzorować i uczyć pilnie pozostaje
Ja wysiewami obciążyłam Mamę - niech ma co robić hahah, potem będzie spożywać. Ostatnio zakochałam się w cukini z marchewką w mleku kokosowym z curry i makaronem razowym. mniam

czy cukinię można wysiewać co tydzień by mieć owoce sukcesywnie??

Oo, kolejny fajny przepis.
Cukinia i tak owocuje sukcesywnie, nie ma potrzeby.

Wczoraj z braku ładnej pogody postanowiłam zrobić przedszkole rozchodnikowe. Z ostatnio zakupionych rozchodników porobiłam sporo sadzonek. Z 1 sadzonki 'Moonlight Serenade' zrobiłam 12, z innych, mniejszych, po 6 nowych.
margaretka3 10:10, 27 kwi 2017

Anda napisał(a)
A co to jest za trawka przy tych ciemnych zurawkach?

Ewuś, nie wiem niestety na 100 procent. Turzyca włosista frosted curls albo amazon mist.
margaretka3 10:17, 27 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
A co zrobiłaś z tymi red baronami? Bo moje jeszcze wcale nie startują za wcześnie jeszcze na nie? Dałam w donicy i się martwię bo hakonka już wystartowała , a one nie

Z red baronem nic nie zrobiłam. Ten powoli rusza, ale już świeże kiełki są.
To zieloną imperatę wywaliłam (zostawiłam jej trochę na rabacie trawiastej).
margaretka3 10:18, 27 kwi 2017

abiko napisał(a)
Śliczna ta kocimiętka, taka.. dorodna

Będę usilnie namawiała Cię na szklarenkę już ją widzę u Ciebie

Nie znoszę kalarepy.. za to mój mąż uwielbia i rękę z wami by sobie podał Dlatego ja kupuję rozsadę gotową, ale u mnie coś za bardzo nie chce rosnąć, nie wiem dlaczego.

A w którym miejscu ją widzisz? Bo ja bym nie wiedziała gdzie ją wcisnąć.
A to jeżówka z nasion pomarańczowej. Ciekawe, jak będzie u niej z kolorem. Że też trzeba tak długo czekać.
Zaraz wyślę Ci pw.