Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

sylwia_slomc... 14:55, 26 kwi 2017

Goosia jesteś bezsprzecznie królową nasionkową niezmiennie podziwiam
Wendy79 16:00, 26 kwi 2017

Gosia, ależ ależ... mnie jednak zatkało... Wiem, wiem, mam teraz może mały problem z oddychaniem, myślę jednak, że to nie to.
Większość tych fajnych bylin, mi jednak nie wyszło. Jakoś się jednak nie martwię, cieszę się z tego co jednak mam i mieć jeszcze będę, bo jednak wolę wysiewać byliny w maju-czerwcu (mogę na dworze). Całą jedną część bylinowej mam z siewu i to mnie też cieszy. I to, że dochowałam się białych przegorzanów z nasion od Ciebie
Wiadomo zmartwienia mam teraz inne. Martwię się stanem mojego warzywnego, zimną wiosną, zawalonymi terminami i wściekam się jak głupia, że mnie na tak długo wirusisko z życia ogrodowego wywaliło. Nie mam już do niego cierpliwości, bo serdecznie mam dość tego, że czegoś nie mogę i już długo w domu nie wytrzymam.

Kalarepę wsadziłam do ziemi jeszcze przed przymrozkami, resztę dosiałam wprost na rabacie. Przykrywałam przy przymrozkach, widzę, że mają się dobrze.
Konieczki 17:30, 26 kwi 2017

No napisalam u Miry ze krolowa wysiewow, bo sie nie ujawnialas
Ty to jestes Mistrzynia
Piekne te paprocje ja bym dzialke ciotki czyms obsadzila krzaczorami najlepiej bo zaslonilabym sie od ulicy
AgataP 19:46, 26 kwi 2017

Królowa nasionka - Gosia.
Nam się tylko wzorować i uczyć pilnie pozostaje
Ja wysiewami obciążyłam Mamę - niech ma co robić hahah, potem będzie spożywać. Ostatnio zakochałam się w cukini z marchewką w mleku kokosowym z curry i makaronem razowym. mniam

czy cukinię można wysiewać co tydzień by mieć owoce sukcesywnie??
Wendy79 21:40, 26 kwi 2017

AgataP napisał(a)

czy cukinię można wysiewać co tydzień by mieć owoce sukcesywnie??

Nie ma takiej potrzeby. Nie pozwalaj przerastać owocom, to będzie rodziła wciąż nowe. Najczęściej nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkiego, więc zawsze usuwam te przerośnięte na kompost.
margaretka3 09:28, 27 kwi 2017

eee_taam napisał(a)
moze za wczesnie w tym roku ..... ale w zeszłym roku tez siałam w połowie marca i jeszcze raz poczatkiem kwietnia ...tez kiszka ...lubie kalarepe 3 naraz zjem bez problemu ...byle były młode nie dębiate

PS. też nie powinnam surowej jeść ...ale co zrobic jak lubię dlatego lepiej bedzie jak sobie od czasu do czasu zakupię bo u mnie nikt jej nie je ...takie typy

Jakbyś jeszcze próbowała wysiewać, to może sprawdź opcję od razu do gruntu.

Obiela uraczy mnie kwiatkiem
Pada. Zimno.
Nawet kocimiętka skulona nadal się nie wychyla, choć tak jakby już chciała.
Anda 09:31, 27 kwi 2017

A co to jest za trawka przy tych ciemnych zurawkach?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 09:32, 27 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

A gotowaną i bułeczką tartą omaszczoną jak kalfiorek jadłaś? Albo utartą na dużym oczku i uduszoną jak młoda kapustka ze śmietanką?

Jak kalafior - tak nie próbowałam. Fajny pomysł. Wypróbuję.

Firletka od Ciebie.
abiko 09:39, 27 kwi 2017

Śliczna ta kocimiętka, taka.. dorodna

Będę usilnie namawiała Cię na szklarenkę już ją widzę u Ciebie

Nie znoszę kalarepy.. za to mój mąż uwielbia i rękę z wami by sobie podał Dlatego ja kupuję rozsadę gotową, ale u mnie coś za bardzo nie chce rosnąć, nie wiem dlaczego.
margaretka3 09:48, 27 kwi 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Goosia jesteś bezsprzecznie królową nasionkową niezmiennie podziwiam

Nie no. Ja Was proszę, z tymi tytułami Się zdenerwuję

W tym tygodniu jesień.
Może w przyszłym będzie lato?

Z bylinówki wywaliłam imperatę cylindryczną. Po dwóch latach rozeszła się za bardzo, wyciąganie jej z korzeni innych bylin jest męczące.