Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 12:22, 04 sie 2017

Nigdy mi ogórki za dobrze nie rosły, nie wiem dlaczego. Ale też nie przejmuję się tym za bardzo. Może to nadal za słaba gleba, bo tam gdzie sa w tym roku, ziemia jest kiepska, mimo iż dawałam jesienią sporo kompostu. Zaczęłam je podlewać gnojówką ze skrzypu, może ruszą.
Alicja169 12:27, 04 sie 2017

Gosiu Łopacia Ręka? Może też: siekiera, motyka, nic nie straszne takiej ogrodniczce jak Ty
Można też użyć nazwy (tak u mnie się mówi) "wyrwichwast"
Ta Rata z Bidą to ciekawa roślinka Rozsiewa się ?
jolanka 12:35, 04 sie 2017

Hihi, mnie to em kupił nawet taką mniejszą łopatę aby samemu nie kopać, podobno ma być mi lżej Wrrrr
Rabaty kwiatowe maszxcudne - kolory jak marzenie
margaretka3 12:46, 04 sie 2017

Alicja169 napisał(a)
Gosiu Łopacia Ręka? Może też: siekiera, motyka, nic nie straszne takiej ogrodniczce jak Ty
Można też użyć nazwy (tak u mnie się mówi) "wyrwichwast"
Ta Rata z Bidą to ciekawa roślinka Rozsiewa się ?

Alu,
Miałam nadzieję, że ratibida się rozsiewa, bo rozsiałam milion nasion, a siewek chyba nie ma. Jeszcze zajrzę i poszukam. Może się coś pojawiło. Bo dobrze by było, żeby choć ciut się rozsiewała, gdyż z kilku sadzonek na wiosnę żyły tylko trzy.
Kwitnie obficie i bardzo długo. Na zdjęciu są kwiaty z dwóch sadzonek.
margaretka3 12:48, 04 sie 2017

jolanka napisał(a)
Hihi, mnie to em kupił nawet taką mniejszą łopatę aby samemu nie kopać, podobno ma być mi lżej Wrrrr
Rabaty kwiatowe maszxcudne - kolory jak marzenie

Tak, Ci mężowie równie przebiegli, jak i my
anna_t 13:17, 04 sie 2017

margaretka3 napisał(a)

Ech, chyba utonę w tym morzu
Ale coś czuję, że idą zmiany

Grrr feria barw!
Jakie zmiany? Więcej czy mniej buszu?
Pozdrawiam Gosiu
Mirka 22:09, 04 sie 2017

margaretka3 napisał(a)
Nigdy mi ogórki za dobrze nie rosły, nie wiem dlaczego. Ale też nie przejmuję się tym za bardzo. Może to nadal za słaba gleba, bo tam gdzie sa w tym roku, ziemia jest kiepska, mimo iż dawałam jesienią sporo kompostu. Zaczęłam je podlewać gnojówką ze skrzypu, może ruszą.
Ja proponuje zrobić gnojówkę z liści bzu czarneg.Ma ona dużo fosforu i potasu a tych składników teraz twoim ogórkom potrzeba.Ja w tym roku tylko nią podlewam i warzywa mam super Pozdrawiam
sylwia_slomc... 22:14, 04 sie 2017

Mirka napisał(a)
Ja proponuje zrobić gnojówkę z liści bzu czarneg.Ma ona dużo fosforu i potasu a tych składników teraz twoim ogórkom potrzeba.Ja w tym roku tylko nią podlewam i warzywa mam super Pozdrawiam

Nie wiedziałam nawet , że można taka robić A mam tego bzu po sąsiedzku od groma
Wendy79 23:11, 04 sie 2017

I u mnie niestety kiepsko w tym roku z ogórkami. Na kwaszeniaki i surowy zbiór jeszcze mam, ale na inne przetwory dostałam ogórki od wujostwa. Super mają odmianę do przerabiania i muszę podpytać o nazwę.
Ja prawie nic łopatą nie robię, tylko wszystko widłami amerykańskimi. Natomiast teraz mogłabym się zwać Motykoręka
Moja gaura z siewu się pokłada na różach niestety
Piękne kanty robisz.
Gruszka_na_w... 00:23, 05 sie 2017

margaretka3 napisał(a)
hi hi u mnie ogórki się nie kończą, one się nawet nie zaczęły
No kiepsko mi rosną.

U mnie śladowe ilości kopru, bardzo kiepska cukinia- dopiero zaczęła pokazywać kwiaty, a dynia to jeszcze mikrusek. W zeszłym sezonie miała już odpowiednie gabaryty o tej porze. Czysta losowość z tymi plonami.
Twoja bylinówka to mix wdzięku, urody i czarów.
Siekiera na glinę jest lepsza od przeciętnego szpadla. Ostatnio złamał mi się w takim trzonek i siła odbicia zatrzymała go na moim łuku brwiowym. Uważaj na siebie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies