Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 12:26, 10 lis 2015

Anda napisał(a)
Jona, pytanie co prawda nie do mnie i nie jestem specem, ale ja moja chryzanteme w doniczce mam trzeci sezon. Donice opatulam na zime mata kokosowa. Zeschniete badylki chryzantemowe zostawiam jako ochrone. Scinam je dopiero wiosna, jak sie cieplej zrobi, ale nie wszystko od razu. Od dolu pojawiaja sie zielone liesteczki i dopiero jak sa troche wieksze i mocniejsze, to scinam reszte.

Ewuś, masz odmianę zimującą A te jak już zimują, to zimują dobrze A są niestety i niezimujące. Taka na przykład o złocistych kwiatach, której jeszcze tu nie pokazywałam, a która nawet w gruncie nie dała rady.
margaretka3 12:28, 10 lis 2015

Agania napisał(a)
Ja np. nie znalazłam nasion z cyni, sypie się takie coś?, takie jakby zgniły, po deszczach...zasuszę, zobaczę czy coś z tego będzie?

Aganiu, polecę sprawdzić, bo ze swojej czerwonej cyni jeszcze nie zebrałam, mam nadzieję, że mi nie zgniły, choć rzeczwiście jest taka opcja.
A jakie cynie miałaś?

Na różance o szałwii myślę Ożanki jeszcze nie mam Ale ładna jest. Jakieś mocne kolorki tam potrzebuję do bladych róż
margaretka3 12:34, 10 lis 2015

Jana napisał(a)
ta druga jest bajeczna

Ach! Ja też się nią szczerze zachwycam
margaretka3 12:35, 10 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia to teraz trzeba nadać nazwę kwiatuszkowi

I zarejestrować odmianę
Masz propozycję?
margaretka3 12:42, 10 lis 2015

07_Rene napisał(a)

Niesamowity masz widok Dobrze, że powiało, bo powietrze przynajmniej czyste
Twój dzidziuś chryzantemowy prześliczny Ukorzeń mi tam jakąś gałązeczkę

Ja do różanki rozmnażam sobie lawendę, zobaczę jak mi pójdzie, ale może jeszcze dokupię jakąś niższą fioletową szałwię.
Sama dumam nad trawą przy różach, bo myślałam początkowo o molini variegata, ale do żółtych róż będzie chyba zbyt mdło, a do purpur mi nie pasuje. Ale dziki proso wetknełam sobie przy Artemisie

I jeszcze pochwalę zestawienie bzu "czarnego" z kroksomią- zjawiskowe.

Ukorzenię
Ja się zastanawiam nad stipą, rozplenicą, a z tyłu rabatki nad miskantem. Albo jeszcze coś nowego muszę znaleźć, ale jeszcze nie wiem co.

O, a ja to zjawiskowe towarzystwo rozdzieliłam

margaretka3 12:44, 10 lis 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Margaretko, jak smakuje ta kapusta chińska?

Pszczółko, to wbrew pozorom trudne pytanie Szukam porównania... ma lekką nutkę goryczki... może smak do cykorii sałatowej podobny?
Jutro wrzucę do garnka, żeby smak sobie przypomnieć
alinak 21:04, 10 lis 2015

Gosia moja koleżanka wszystkie chryzantemy zimuje w gruncie i zimują jej super . dostałam tez od niej piekną cytrynową teraz ,no i tez poszła do gruntu .
po stipę i rozplenice zapraszam na wiosnę do mnie.
margaretka3 21:07, 10 lis 2015

Alinko, ja mam mnóstwo zimujących Na wcześniejszych stronach pokazałam...
Stipę mam, rozplenicę NN też, a nasionka kilku odmian już czekają na wiosenny wysiew Ale i tak do Ciebie przyjadę
Agania 12:18, 11 lis 2015

margaretka3 napisał(a)

Aganiu, polecę sprawdzić, bo ze swojej czerwonej cyni jeszcze nie zebrałam, mam nadzieję, że mi nie zgniły, choć rzeczwiście jest taka opcja.
A jakie cynie miałaś?

Na różance o szałwii myślę Ożanki jeszcze nie mam Ale ładna jest. Jakieś mocne kolorki tam potrzebuję do bladych róż

Za kontakt bardzo dziękuję, jednak zaczekam do wiosny, na wystawę ogrodnictwa w Krakowie, mam zamiar być
Ja dopiero uczę się zbierania nasionek, cynie miałam z Anglii, czerwone i purpurowege pełne, te dwa kolory, są u mnie na zdjęciach, ale trzeba się cofnąć do lata
Łatwe i oczywiste są cleome, mam ich sporo, z Ośmiałem miałam tak, jak zbierałam to były jeszcze mocno osadzone, niedojrzałe, nasionka są duże, ale jak już dojrzeją to od razu lecą w grunt i już mi powschodziły, przez zimę się nie utrzymają....zobaczę co z tego będzie wiosną, albo niespodzianka, albo wielkie nicp
aga_podlasie 18:53, 11 lis 2015

Gosiu,
Byłaś u mnie, teraz ja odwiedzam Ciebie. Przeczytałam cały wątek od początku i jestem pod wrażeniem
Kwiaty i kompozycje masz przepiękne
Czytalam, że masz nasiona rozplenic. Ja w tym roku zebrałam z dwóch odmian i zastanawiam się, po pierwsze czy one wymagają stratyfikacji, a po drugie kiedy trzeba je wysiewac?