Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Agania 14:18, 09 lis 2015

Ja np. nie znalazłam nasion z cyni, sypie się takie coś?, takie jakby zgniły, po deszczach...zasuszę, zobaczę czy coś z tego będzie?
cudne
Agania 14:45, 09 lis 2015

margaretka3 napisał(a)
Rabatka przed domem niestety jest maleńka. Za wiele to ja tam nie upchnę

Posadziłam cztery róże, kocimiętkę, chryzantemy, żeby teraz nie było pusto, tulipany, liatrę wrzosową. Jeszcze czosnek główkowaty dosadzę.
Nie wiem, jaką trawę tu dosadzić.
I jeszcze nad jakąś bylinką z przodu dumam. Tu przed różową chryzantemą. Ma podbić kolor róży Wedding Piano. Lawenda?
Rabata jest od rana do późnego popołudnia w słońcu (wystawa wschodnio-południowa).

W różach ładnie wygląda szałwia i ożanka
Jana 00:26, 10 lis 2015

margaretka3 napisał(a)
Wczoraj, robiąc zdjęcia, przyjrzałam sie mojej białej chryzantemce z różowym środkiem i już wiem, skąd ją mam! Otóż... sama ją sobie wyhodowałam
Przypomniałam sobie, że w tamtym roku na jednej różowej chryzantemie pojawił się odbarwiony kwiat. Musiałam ukorzenić tę gałązkę i proszę bardzo, takie cudo wyszło
Niech mi już tylko kolorków nie zmienia!
To mamusia

A to dziecko
ta druga jest bajeczna
sylwia_slomc... 01:03, 10 lis 2015

Gosia to teraz trzeba nadać nazwę kwiatuszkowi
07_Rene 10:54, 10 lis 2015

margaretka3 napisał(a)

Zdjęcia kiepskie, ale jakiś tam podgląd jest
Najpierw taki sobie widoczek w Twoim, Reniu, kierunku.

Niesamowity masz widok Dobrze, że powiało, bo powietrze przynajmniej czyste
Twój dzidziuś chryzantemowy prześliczny Ukorzeń mi tam jakąś gałązeczkę

Ja do różanki rozmnażam sobie lawendę, zobaczę jak mi pójdzie, ale może jeszcze dokupię jakąś niższą fioletową szałwię.
Sama dumam nad trawą przy różach, bo myślałam początkowo o molini variegata, ale do żółtych róż będzie chyba zbyt mdło, a do purpur mi nie pasuje. Ale dziki proso wetknełam sobie przy Artemisie

I jeszcze pochwalę zestawienie bzu "czarnego" z kroksomią- zjawiskowe.
Pszczelarnia 11:35, 10 lis 2015

Margaretko, jak smakuje ta kapusta chińska?
margaretka3 12:00, 10 lis 2015

iwka napisał(a)
Piękne, i mamusia i dzieciątko

Udana rodzinka
margaretka3 12:03, 10 lis 2015

eee_taam napisał(a)
podobaja mi sie te chryzantemy

kapuste uprawiaj ...jak będziesz mieć nadmiar nasion ..to chętnie przyjmę ....ale wiesz ...poleciałam na gaurę popatrzeć ...no nijak nasion nie widzę...może się jeszcze nie wytworzyły? ....prawdzałam w necie jak wygladają ...hmmm...sprawdzę wiosną jak będę ją wycinać....może ?

Uprawiam Jedna kapustka zawiązała nasiona, ta, co się sama wysiała na wiosnę, ale nasienniki jeszcze zielone.

Ciekawe z tą gaurą, ale jakoś musi zawiązywać, skoro sprzedają nasionka

margaretka3 12:06, 10 lis 2015

Anda napisał(a)

Nie, nic nie zazdroszcze i nie jestem zawistna, wiec koloru na pewno nie zmieni Ciesze sie wraz z Toba Buzie prosze miec dalej usmiechnieta

Żarcik to był Choć trochę się obawiam, że jej się odwidzi ten ładny różowy środeczek.
A buzia to i Tobie się będzie uśmiechać w przyszłym roku
margaretka3 12:18, 10 lis 2015

jona napisał(a)
Margareto, czy wszystkie Twoje chryzantemy rosną w gruncie, czy masz też w doniczkach? Szukam informacji na temat przechowywania chryzantem w doniczkach. Kupiłam podobną do Twojej biało-różowej tylko ze środkiem zielonkawym. Bardzo mi się podoba i nie szkodzą jej przymrozki

Sporo odmian mam w gruncie, niektóre trzymam w doniczkach w nieogrzewanym pomieszczeniu w domu.

Asia u siebie na wątku zadała mi kilka pytań dotyczących chryzantem. Trochę się rozpisałam, więc wrzucę też tutaj, gdyby ktoś szukał informacji na ten temat

jona napisał(a)

Gosia, jeszcze pytania odnośnie robienia sadzonek:
1. Robisz je na przedwiośniu tzn. kiedy dokładniej?
2. Sadzonkę urywasz z piętką czy odcinasz kawałek młodej gałązki?
3. Jak długo się ukorzenia?
4. Kiedy zaczynasz przycinać, żeby się rozkrzewiła? Kiedy kończysz przycinanie?
5. Kiedy zaczynasz wynosić na powietrze i hartować?
Mam nadzieję, że nie przestraszysz się tej masy pytań

Ad.1. Najtrudniej na to pytanie odpowiedzieć, ponieważ to zależy, jak przechowywane są korzenie. To z kolei bowiem wpływa na to, kiedy zaczynają wyrastać nowe pęd. Im w chłodniejszym i ciemniejszym miejscu korzenie spędzają zimę, tym później się budzą na wiosnę. Jeśli będziesz zimować w pomieszczeniu cieplejszym i widniejszym, pędy szybciej zaczną wyrastać. A jeśli już zaczną wyrastać, bryłę trzeba przenieść do najbardziej widnego miejsca, żeby gałązki nie stały się wiotkie. Im silniejsze będą młode gałązki, tym lepiej się będą ukorzeniać. Ja przechowuję w nieogrzewanym pomieszczeniu w domu, ale przy ciepłej zimie, jest tam za ciepło i w styczniu już mi rosną. Uszczykuję je, żeby nie wybujały.
Jako że w marcu mam już akcję wysiewania nasion, za ukorzenianie sadzonek biorę się pod koniec marca lub na początku kwietnia.

Ad. 2. I z piętką, i bez piętki: jak są za długie gałązki, przecinam i ukorzeniam obie części.

AD.3. Od 4 do 6 tygodni trzymam je w skrzynce, zanim wysadzę je do gruntu.

Ad. 4. Pierwsze uszczyknięcie, gdy wsadzam do gruntu (między 15 a 31 maja albo i później jak się nie wyrabiam), drugie w połowie czerwca, najpóźniej do 7 lipca. Ale to nie dotyczy odmian samorozkrzewiających się. Wielokwiatowe uszczykuję raz, żeby zdążyły zakwitnąć (z wielokwiatowymi mam jeszcze mało doświadczenia)

Ad. 5. Pod koniec kwietnia lub na początku maja idą pod dom, na parapet lub pod balkon od zacisznej strony (w zależności od pogody).