Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe królestwo

Moje małe królestwo

Malgosik 07:50, 22 wrz 2015

Ja nie wiem co to za trawka z takimi szerokimi liśćmi.
Czy ona przezimuje?
olga80 10:03, 22 wrz 2015

mam zwykła cyfrówkę i cięzko zrobić dobre zdjęcie ale tak to ma mniej wiecej wyglądać

od lewej ma być posadzona magnolia gwieździsta royal star
nie mam pomysłu co wsadzić, przed magnolią aby ładnie wyglądało później, myślałam o hortkach bobo lub silver dollar 3 sztuki
niebieskie to 2 budleja 1 już rośnie przy drabince
w nogach żółte jeżówki ale rozważam też białe 6 sztuk
karłowe cyprysiki mają iść przed jeżówkami 6-7 sztuk
a przed cyprysikami jako obwódka mała czekoladowa trawa nie bardzo wiem jak się nazywa bo i pani sprzedająca nie wiedział
a od lewej przy magnolii ma powstać w przyszłym roku ciurkdełko , dlatego tak sobie wymyśliłam, że magnolia będzie tam fajnie wyglądała

a tu dalsza część rabaty od prawej, roślinki małe wiec słabo widać
paulina_ns 14:21, 22 wrz 2015

olga80 napisał(a)
mam zwykła cyfrówkę i cięzko zrobić dobre zdjęcie ale tak to ma mniej wiecej wyglądać

od lewej ma być posadzona magnolia gwieździsta royal star
nie mam pomysłu co wsadzić, przed magnolią aby ładnie wyglądało później, myślałam o hortkach bobo lub silver dollar 3 sztuki
niebieskie to 2 budleja 1 już rośnie przy drabince
w nogach żółte jeżówki ale rozważam też białe 6 sztuk
karłowe cyprysiki mają iść przed jeżówkami 6-7 sztuk
a przed cyprysikami jako obwódka mała czekoladowa trawa nie bardzo wiem jak się nazywa bo i pani sprzedająca nie wiedział
a od lewej przy magnolii ma powstać w przyszłym roku ciurkdełko , dlatego tak sobie wymyśliłam, że magnolia będzie tam fajnie wyglądała

a tu dalsza część rabaty od prawej, roślinki małe wiec słabo widać

Olu może zacznij od wyznaczenia lini rabaty, masz z tyłu ładne tło, a to już duży plus.ja bym dała tak: od lewej - magnolia, później mini szpaler z Hortensjami, pomiędzy nie, lub z tyłu miskanty, jeżówek bym tutaj nie dawała, przed nimi możesz dać obwódkę, masz jakieś niskie trawy w większej ilości,lub jedną, która można by było podzielić? Wrzosy,bym z tamtąd wywaliła, czy to kosodrzewina za wrzosami? Co masz przed tą drabinka? Ja też bym przeniosła gdzie indziej. Dlaczego ta rabatka nie ciągnie się po lini prostej, tylko ja tak Skręciłas?
olga80 14:44, 22 wrz 2015

za wrzosami jest kosodrzewina, rabata tam skręca poniweż tam są pozostałości po byłej rabacie bedzie linia prosta tylko szkoda było mi dalii wyrzucić i dałam im jeszcze kwitnąć do końca sezonu, przed drabinką jest klematis biały
paulina_ns 14:53, 22 wrz 2015

olga80 napisał(a)
za wrzosami jest kosodrzewina, rabata tam skręca poniweż tam są pozostałości po byłej rabacie bedzie linia prosta tylko szkoda było mi dalii wyrzucić i dałam im jeszcze kwitnąć do końca sezonu, przed drabinką jest klematis biały

Olenko to może od razu zrobić już teraz na prosto? Widzę,że lubisz różnorodność, więc powiedz czy wolisz taki mix masz, czy raczej spójność i żeby wszystko do wszystkiego pasowało?
olga80 14:56, 22 wrz 2015

wolę aby pasowało, jak będę wykopywać dale to poprawię te rabate na prosto
paulina_ns 15:00, 22 wrz 2015

olga80 napisał(a)
wolę aby pasowało

A ja lubię różnorodność uważam,że jest tyle pięknych roślin, że wszystkiego po trochę chce mieć u siebie. Zawsze moja działka wydawała mi się duża, a teraz dociera do mnie,że z wielu roślin będę musiała zrezygnować, dlatego daje wszystkiego po trochę, żeby to co mi się najbardziej podoba zamieszkało u mnie

Ale wracając do tematu, to co zaczynamy od lini rabaty? Weź sobie węża ogrodowego, lub gruby sznurek, zrób linie, wolisz proste,czy fale? I wstawiaj zdjęcia
olga80 15:05, 22 wrz 2015

ja wole fale , roślin też kocham i lubie różnorodność ale boje się , że znowu z ogrodu zrobię zlepek niepasującej do siebie układanki linia bedzie falista i bedzie kończyłą się na magnolii poniewż dalej bedzie żwiróka i ciurkadełko ale to do zrobienia w przyszłym roku, linie rabat wytyczę wieczorem moje dzicie przyszło ze szkoły i coś marudne jest a ja jeszcze do tego ogórki zaprawiam
paulina_ns 15:15, 22 wrz 2015

olga80 napisał(a)
ja wole fale , roślin też kocham i lubie różnorodność ale boje się , że znowu z ogrodu zrobię zlepek niepasującej do siebie układanki linia bedzie falista i bedzie kończyłą się na magnolii poniewż dalej bedzie żwiróka i ciurkadełko ale to do zrobienia w przyszłym roku, linie rabat wytyczę wieczorem moje dzicie przyszło ze szkoły i coś marudne jest a ja jeszcze do tego ogórki zaprawiam

Olu ma być tak żebyś Ty była zadowolona i Tobie się podobało, zobacz jak u mnie było na początku, później trafiłam tutaj i zaczęłam kupować wszystkiego po kilka sztuk i zaczęły robić się fajne plamy, przynajmniej widoczne, a pojedyncze rośliny gdzieś się gubią w tym wszystkim i ich nie widać. No to czekam na zdjęcia wieczorem.
olga80 16:29, 22 wrz 2015

nie jestem wstanie ogarnąć ogrodu w całości wiec podzieliłam go na części
1 część poprawa linii rabat i do zrobienia obwódkai wysypanie korą

teraz część gdzie do jesieni zająć się nasadzeniami i przed tą częścią ma powstać ciurkadełko

a tą częścią zajmę się w przyszłym roku ale tak planuję w rogu dać magnolię róże okrywowe i kulki buczków , ale to mam zimę na przemyślenia

te małe kółka idą do likwidacji