Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:24, 07 lip 2017

Pomidorki rosną i nawet doczekałam się wreszcie mojego groszku pachnącego

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:26, 07 lip 2017

Maliny też już są W doniczkach rosną siewki ożanki i Alchemilla epipsila zebrane z rabatek. Reszta zostanie wyplewiona.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:30, 07 lip 2017

Przed domem przekwita już lawenda. Niedługo muszę ją ściąć. Oczywiście lwie paszcze oraz wysiana testowo w tym roku Gaillardia pulchella Sundance Red. Jej kolor mi niestety nie pasuje. Dobrze, że jest jednoroczna

Anda 17:34, 07 lip 2017

Rozchodnik Class Act. Zrobiłam eksperyment. Połowę rośliny przycięłam w połowie maja i rzeczywiście te późniejsze kwiatostany są lżejsze. Myślę, że to dobry sposób, żeby roślina się nie rozkładała, tak jak to się czasem dzieje w wypadku wysokich rozchodników. Kwitnienie jest troszkę opóźnione w stosunku do tych nieprzyciętych części.

Koniec
gobasia 17:41, 07 lip 2017

Ewa to dobry sposób na przedłuzenie kwitnienia rozchodnikom
Zdjecia piekne ...już prawdziwe lato u Ciebie

Z tą pogodą to tak już jest...jak u Ciebie padało to u mnie było sucho...teraz ty narzekasz na suszę ja znów wyglądam pogody
Figaro 17:43, 07 lip 2017

Weszlam na koniec ale zaczne od poczatku. Czyli od pytan.
Widze ze jestes zwolenniczka roz powiedz mi zatem, a moze i jeszcze lepiej narysuj, gdzie jest to znane Veredelungsstelle.
Kilkakrotne proby posiadania roz w ogrodzie mojej mamy spelzy na niczym. Rodzicom bardzo sie podobaja, moze jak mi wytlumaczysz bede mogla sprawic im niespodzianke.
Z gory dziekuje.
Dlugo tu mieszkasz ?
Warmia 17:50, 07 lip 2017

Ewuchna, cudne widoki u Ciebie. Muszę sobie obejrzeć tę ożankę i może nabyć w przyszłym roku. To, że Twoje zdjęcia uwielbiam to wiesz.
Jeszcze trochę i się widzimy.
Anda 18:06, 07 lip 2017

gobasia napisał(a)
Ewa to dobry sposób na przedłuzenie kwitnienia rozchodnikom
Zdjecia piekne ...już prawdziwe lato u Ciebie

Z tą pogodą to tak już jest...jak u Ciebie padało to u mnie było sucho...teraz ty narzekasz na suszę ja znów wyglądam pogody

Basiu, tak będę dalej robić z tym rozchodnikiem No i wiosną chcę go jeszcze podzielić. Zobaczymy, na ile się da

Pogoda pieruńska, tak źle i tak niedobrze
Anda 18:16, 07 lip 2017

Figaro napisał(a)
Weszlam na koniec ale zaczne od poczatku. Czyli od pytan.
Widze ze jestes zwolenniczka roz powiedz mi zatem, a moze i jeszcze lepiej narysuj, gdzie jest to znane Veredelungsstelle.
Kilkakrotne proby posiadania roz w ogrodzie mojej mamy spelzy na niczym. Rodzicom bardzo sie podobaja, moze jak mi wytlumaczysz bede mogla sprawic im niespodzianke.
Z gory dziekuje.
Dlugo tu mieszkasz ?

Figaro, miejsce szczepienia/okulizacji to takie zgrubienie między częścią zieloną rośliny a korzeniami.

http://www.rosenfreundehannover.de/jpg/rosenabc1.jpg

Kupując róże w donicy, często jest to miejsce nad ziemią, ze wzgl. na małą wysokość donicy. Jednak aby róża dobrze przetrwała zimę, należy ją sadzić min. 5cm pod ziemią a na zimę kopczykować.
Róże lubią słońce. Nie lubią przewiewu. Nie lubią miejsc wilgotnych, leśnych. W pierwszych latach po sadzeniu należy je porządnie (min. 30L) podlewać, aczkolwiek tylko raz do dwóch w tygodniu, w zależności od pogody. W kolejnych latach podlewać można jedynie w okresach długiej suszy.
W D mieszkam od 22 lat. A Ty?
Anda 18:19, 07 lip 2017

Warmia napisał(a)
Ewuchna, cudne widoki u Ciebie. Muszę sobie obejrzeć tę ożankę i może nabyć w przyszłym roku. To, że Twoje zdjęcia uwielbiam to wiesz.
Jeszcze trochę i się widzimy.

Dzięki Marti Ożanka cudna ale siewek mam teraz że ho ho. Baaardzo się wysiewa, normalnie prawie jak werbena Gdybym jechała od razu do Wlkp. to przywiozłabym ukorzenione siewki ze sobą. Ale tygodnia nad morzem raczej nie przeżyją Nasionka mogę zebrać na jesieni
Chcesz może nasionka tej Gaillardii, której kolor mi jest trochę zbyt czerwony? Mam ich jeszcze ciut
Też się cieszę, że się niedługo widzimy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies