Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kawa 09:37, 10 lip 2017

a jak się robi takie byle jakie fotki
macham
Anda 09:39, 10 lip 2017

eee_taam napisał(a)

kiedys Monty pokazywał w swoim programie takie cięcie ...floksy i pysznogłowki tez tak mozna ...i ze końcem maja ..w czerwcu takie ciecie trzeba zrobić ...w tym roku nie robiłam ...bo zapomniałam ...ale moze za rok floksy tak powinnam pociąć?

mnie tez ślimaki szałwie wpieprzyły ...o jeżówkach nie wspomnę ...granulek nasypałam ....choc w tym roku nie widze tyle slimaków co rok temu ...to straty widze jakby wieksze

Andziu ..kiedy Hortulus zaplanowałaś? nie bede tam bo zadeleko ale pytam z ciekawości bo licze na fotki ..raz tylko tam bylam ..... i warto odświezyc pamięc

Floksów nie mam, ale rzeczywiście wiele bylin, które powtarzają kwitnienie można tak ciąć.
Mam nadzieję, że jeżówek mi ślimaki nie wciągną. Tam też granulek posypać więcej muszę.
W Hortulusie będę w sierpniu. Fotki będą ale tylko komórkowe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:40, 10 lip 2017

Kawa napisał(a)
a jak się robi takie byle jakie fotki
macham

Hej Kami Robi się tak jak widać, bez weny twórczej
Macham do Ciebie również
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Flower1 10:25, 10 lip 2017

Anda napisał(a)
Pomidorki rosną i nawet doczekałam się wreszcie mojego groszku pachnącego

Uwielbiam te twoje fotki dopieszczone na maxa.
Super pomidorki
Ewa777 11:10, 10 lip 2017

Ja nie rozumiem tego cięcia, o którym piszecie Muszę zobaczyć to na obrazkach
Makusia 11:13, 10 lip 2017

Ewa u Ciebie jest tak profesjonalnie, że nie zawsze rozumiem o co chodzi Mimo, że się staram, to językiem takim opowiadasz, że to jednak wyższa szkoła- podziwiam Twoją wiedzę w temacie ogrodowym, a zwłaszcza różanym!
Więc ja u Ciebie tylko na zdjęcia się czaję i oglądam z przyjemnością Te rozumiem, piękne są

PS. Dziękuję za wizyty u mnie U mnie jak widzisz dyskusja- pracować, czy odpoczywać
inka74 12:45, 10 lip 2017

Anda napisał(a)

Do nas przychodzi kot sąsiadów, ale nic mu nie jest. Poza tym te viagry chyba nie są szkodliwe dla innych zwierząt niż ślimaki. Fosforan żelaza jest tutaj zakwalifikowany jako nieszkodliwy dla zwierząt i ludzi.

Na moich niebieskich kulkach info o trzymaniu z daleka od dzieci i zwierząt. Wystawiam miski z piwem, niech się zapiją na śmierć obżartuchy wstrętne. Jeszcze jakbym coś dorwała dobrego na pomarańczowe żuczki wcinające mi lilie od dołu do samej góry byłabym wniebowzięta. Nawet ich rozgnieść się tak łatwo nie da.
jolanka 13:08, 10 lip 2017

Perfekcja u Ciebie w każdym calu, pięknie zdjęcia ale nie da się zrobić brzydkiego zdjęcia takim roślinom. Pozdrawiam upalnie
Anda 13:28, 10 lip 2017

Flower1 napisał(a)

Uwielbiam te twoje fotki dopieszczone na maxa.
Super pomidorki

Dzięki Magdo, pomidorki już czerwienieją Dzisiaj pierwsze będę zrywać na kolację
Anda 13:37, 10 lip 2017

Ewa777 napisał(a)
Ja nie rozumiem tego cięcia, o którym piszecie Muszę zobaczyć to na obrazkach

Ok, spróbuję wytłumaczyć. Mojego rozchodnika przycięłam w połowie, tzn. tylko część gałązek przycięłam o połowę. Zrobiłam to w połowie maja. Resztę zostawiłam bez cięcia. Te niecięte gałązki zaczęły kwitnąć już dwa tygodnie temu. Ich kwiaty są bardziej ciężkie, zwarte i wyższe. Część przycięta zaczęła kwitnąć teraz. Kwiaty są mniej zwarte/ciężkie i parę centymetrów niższe.

Mojego przywrotnika też tak cięlam. Jak zaczął kwitnąć przednią część kwiatów przycięłam dość szybko. Ta część podtrzymywała resztę kwiatów tak, że nie pokładały się po deszczu. Moja odmiana jest i tak już dość kompaktowa, a z takim cięciem stała praktycznie na baczność.

Szałwie i kocimiętki też tak można przycinać i tak będę robić w przyszłym roku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies