Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

AgataP 10:03, 21 lip 2017

Anda napisał(a)

Z róż kwitnie teraz tylko Souvenir de St. Anne's. Reszta ma przerwę niestety. Fotek nie robię, bo mało co kwitnie. Tutaj albo deszcz pada albo upał i duchota okropna. Taka ekstremalna ta pogoda w tym roku. W przyszłym sezonie muszę co nieco pozmieniać na rabatach

Ewcia co będziesz zmieniać? ja się trochę przed tym bronię, bo ten rok jest strasznie deszczowy u nas i nie wiem czy to nie miało wpływu na rośliny, część wyrosła jak nie wiem co, a reszta słabo kwitnie..
Makusia 10:49, 21 lip 2017

Anda napisał(a)

Tutaj się mówi, że podlewanie nawozami azotowym powinno odbywać się tak do końca czerwca lub połowy lipca, a tu zima przychodzi jednak trochę póżniej a w Pl wcześniej.

Też myślałam, ze do końca lipca można gnojówką z pokrzyw podlewać. To co? Na kompost z nią?
Anda 13:36, 21 lip 2017

Nowalijka napisał(a)
Ewuniu, jak znajdziesz czas zajrzyj proszę do mnie i pomóż zidentyfikować mi OSZUKANĄ RÓŻĘ.

Byłam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:40, 21 lip 2017

gierczusia napisał(a)
Ooo rany znów się dowiedziałam ,że błedy robię azotowe tylko do końca czerwca..noo ładnie a ja dalej leję
Dobrze słyszeć ,że i Twoje róże teraz nie kwitną..bo już się martwiłam ,że z moimi znowu coś nie tak
No i ubawiłam się czytając ,że w przyszłym roku musisz conieco zmienić na rabatach...banana mam na ryjoku do teraz czy ktoś tu na ogrodowisku nie ma tego " syndromu "??? uwielbiam tę " chorobę ""
Buziole Ewka

Kto nie robi błędów? Ja non stop błędy robię i nauczki od życia pobieram
Dzisiaj jestem w ogrodzie różanym i tutaj róże też nie kwitną, tzn. mają przerwę, kwitną nieliczne pojedyńczymi kwiatami, czyli wszystko w normie
Choroba ogrodnicza chyba Tylko prawdziwi ogrodnicy na nią zapadają
Pozdrawiam Cię serdecznie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:49, 21 lip 2017

AgataP napisał(a)

Ewcia co będziesz zmieniać? ja się trochę przed tym bronię, bo ten rok jest strasznie deszczowy u nas i nie wiem czy to nie miało wpływu na rośliny, część wyrosła jak nie wiem co, a reszta słabo kwitnie..

Będę przesadzać trawy, które za wysokie porosły. Wywalę lub poprzesadzam część wysokich kocimiętek, bo straszny chaos wprowadzają. Rozkładają się u mnie na boki. Za żyzno mają Geranium Rozanne jest albo za duże (w zeszłym roku) albo za małe (w tym roku) i eksmituję je z ogrodu. Będę dosadzać Agastache i pewnie jakieś jeżówki. Poza tym myślę, że sąsiedzi na jesień coś posadzą przy płocie i będę mieć więcej cienia, więc automatycznie będę musiała coś pozmieniać. Za mało bylin mi teraz kwitnie i muszę to zmienić. Ślaz maurytański miał teraz kwitnąć i co? I nic niestety, nie kwitnie, bo się zasuszył. Muszę przesadzić też knautię bezodmianową, bo też za duża urosła. Nudy nie zaznam
Anda 13:49, 21 lip 2017

Makusia napisał(a)

Też myślałam, ze do końca lipca można gnojówką z pokrzyw podlewać. To co? Na kompost z nią?

No ja bym tak zrobiła a Ty już musisz sama zdecydować
mrokasia 13:58, 21 lip 2017

Anda napisał(a)

Będę przesadzać trawy, które za wysokie porosły. Wywalę lub poprzesadzam część wysokich kocimiętek, bo straszny chaos wprowadzają. Rozkładają się u mnie na boki. Za żyzno mają Geranium Rozanne jest albo za duże (w zeszłym roku) albo za małe (w tym roku) i eksmituję je z ogrodu. Będę dosadzać Agastache i pewnie jakieś jeżówki. Poza tym myślę, że sąsiedzi na jesień coś posadzą przy płocie i będę mieć więcej cienia, więc automatycznie będę musiała coś pozmieniać. Za mało bylin mi teraz kwitnie i muszę to zmienić. Ślaz maurytański miał teraz kwitnąć i co? I nic niestety, nie kwitnie, bo się zasuszył. Muszę przesadzić też knautię bezodmianową, bo też za duża urosła. Nudy nie zaznam

Ewa, jakie plany!!!
Fajnie, zawsze coś w ogrodzie się musi dziać, ja też już zaczynam myśleć co zrobię w przyszłym roku . Ale chwilę na poleżenie na leżaczku znajdujesz?
Anda 14:16, 21 lip 2017

mrokasia napisał(a)

Ewa, jakie plany!!!
Fajnie, zawsze coś w ogrodzie się musi dziać, ja też już zaczynam myśleć co zrobię w przyszłym roku . Ale chwilę na poleżenie na leżaczku znajdujesz?

Heh, nie za bardzo, bo jak nie jestem w pracy to zawsze jeszcze coś innego np. z dziecięciem i w domu się do roboty znajdzie.
Jeszcze rabata podokienna przed domem czeka na rewolucję Miałam ją robić wiosną i nie wyrobiłam, teraz czekam na jesień Przynajmniej czosnki od razu posadzę
AgataP 14:57, 21 lip 2017

Anda napisał(a)

Ja też nie koniecznie się przyjaźnię z kocimiętką - wywala się strasznie. U mnie w tym roku kłosowiec dziwnie się zachowuje - wyrósł bardzo w górę, a przez to gałązki mu się wyłamują. I tak źle i tak nie dobrze. Jak w przyszłym roku też będzie taki wielki to go wywalę w plecy bylinowej, na jego miejsce już czai się rdest
AsiaK_Z 15:45, 21 lip 2017

Moja kocimiętka od roku mieszka u Marty w ogrodzie, mi nie bardzo przypadła do gustu właśnie przez to pokładanie się siewki mam do dnia dzisiejszego