Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:48, 18 lip 2018

malgol napisał(a)
Ewuś, tyś mój guru od róż...powiedz czy mogę teraz przyciąć moje okrywowe The fairy Dance? Nie dość ,że powypuszczały mało ,ale za to bardzo długie pędy to jeszcze złapały mączniaka rzekomego!Nie dużo ,ale jednak .Spryskałam już dwa razy naprzemiennie środkami przeciw mączniakowi,ale pomyślałam,ze jeszcze je przytnę.Moze przy okazji się zagęszczą?

Jasne, przycinaj Dzisiaj w pracy nic innego nie robiłam
A długie pędy u Fairy to normalka
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 14:50, 18 lip 2018

Anda napisał(a)

Jasne, przycinaj Dzisiaj w pracy nic innego nie robiłam
A długie pędy u Fairy to normalka

Gdyby były długie,ale było ich dużo to byłoby ok,ale wypuściła chyba z 3 sztuki , pokładają się na boki, środek pusty...no masakra.I na dodatek chora Tak krótko przyciąć? zdąży nadrobić?
Anda 15:04, 18 lip 2018

malgol napisał(a)

Gdyby były długie,ale było ich dużo to byłoby ok,ale wypuściła chyba z 3 sztuki , pokładają się na boki, środek pusty...no masakra.I na dodatek chora Tak krótko przyciąć? zdąży nadrobić?

Zdąży nadrobić, zakwitnie i jeszcze ją będziesz przycinać. Tniji sie nie bój. Zostaw jej trochę liści, żeby mogła asymilować. Sadzilaś ją w tym roku?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 15:11, 18 lip 2018

Nie, ona już dobrych kilka lat ma i dotąd była ładna. Teraz cos ja trafiło.Chyba przeniosłam mączniaka z innej rózy ,która wywaliłam bo już nie dawałm z nią rady.
Ona ma takie długie baty z liścmi na końcu.Dól pędu łysy, dlatego nie wiem czy mogę ciąć bo powinnam zostawić albo całą bez liści albo z jednym pędem z liścmi na końcu.Głupio będzie wygląąc chyba
Anda 15:13, 18 lip 2018

Nawieź ją może trochę w płynie, dolistnie lub konweką. Może jest osłabiona i potrzebuje małego kopa
malgol 15:15, 18 lip 2018

Dobra, spróbuję nawieżć i przytnę
Anda 15:21, 18 lip 2018

malgol napisał(a)
Dobra, spróbuję nawieżć i przytnę

Daj znać, jak się sprawuje
Basilikum 15:38, 18 lip 2018

Anda napisał(a)

Tam też chcemy zajrzeć, wiesz, Audi

ja tam do outletu jezdze wizualnie jest piekny a cenowo juz mniej
a w miescie jest przy zamku taka fajna rabatka z ziolami gdzie mozna sobie urwac co sie chce kiedys pokazywalam u mnie na watku
15:50, 18 lip 2018
Anda napisał(a)

LO Kasi znam, fantastyczna jest na tym murze

Moja ma teraz chyba 5ty sezon. Wysoka jest na prawie 2 m a szeroka chyba z 1,5m może 2. To zależy od prowadzenia. Ja moją przyginam trochę, prowadzę poziomo, wtedy obficiej kwitnie.
Co roku dostaje w drugiej połowie lata czarną plamitość, ale szybko puszcza nowe przyrosty ze zdrowymi liśćmi. Nie jest bezproblemowa. W tym roku już końcem czerwca, czyli po kwitnieniu złapała czarną plamistość i była już prawie gola. Teraz ma nowe przyrosty, trochę kwitnie i juz tak nie straszy
U mnie ma trudne warunki, bo zaraz obok jest wysoki żywopłot sąsiada, czyli podbieranie przez niego środków odżywczych z gleby oraz światło. Jeśli posadzisz ja w dużej odległości od innych pożeraczy gleby i na stanowisku słonecznym, to nie powinnaś mieć problemów.

czyli u ciebie tez jest wielka Jola mówiła że mimo chorowitości to ona kwitnie więc planuje ja tez tak na ściane puścic na waskiej rabacie a jedynie dołem beda bodziszki takie wyzsze i moze po bokach jakies rozplenice zeby zima łysiny nie było

abiko 16:24, 18 lip 2018

Hmm LO taka wielka? Justyna pisała, że źle posadziła.. u mnie to jej start dopiero, ale urosła faktycznie sporo i zakwitła 3 kwiatami
Za to druga jakaś rachityczna.. Tyle, że jeśli jak piszecie trzeba ją przyginać i wysoka na 2 m to źle mam też posadzoną.. no masz.