Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:30, 03 maj 2020

gogo napisał(a)
Zdjęcia obejrzałam, jak zawsze z przyjemnością
Nie wiedziłam, że jest len z czerwonymi kwiatami, śliczny
Jak tam przemyślenia na temat wilczomleczy, skusisz się?

To jest Linum grandiflorum. Mam nadzieję, że w tym roku wysieje się obficiej, bo mało go trochę mam.
Wilczomleczy chyba jednak nie dam przed dom. One się dość mocno wysiewają, a tam kostka brukowa moja i sąsiadów. Już i tak pełno w niej wszystkiego z moich rabatek. W ogrodzie znajdę im w przyszłości miejsce

oliwka napisał(a)

We Wrocławiu niektóre róże już też zapączkowane.
:0)

Super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:31, 03 maj 2020

Basieksp napisał(a)

Ale pięknie na tej łączce, szczególnie ten czerwony kwiatek

oliwka napisał(a)
to co powyżej, po prostu boskie

Dziewczyny, to Linum grandiflorum
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:32, 03 maj 2020

oliwka napisał(a)

Hahahaha Ewa u ciebie nawet ta brzydka donica z hostami wygląda zjawiskowo

Nie wiem, czy dziękować, czy zmieniać w te pędy donicę
Anda 12:32, 03 maj 2020

kaz742011 napisał(a)
Ewa macham majowo i melduję że różanka Twojego pomysłu po deszczowej nocy ruszyła z kopyta. Nie mogę się już doczekać pełnego rozkwitu .

Zaraz wpadnę na fotki
Anda 12:34, 03 maj 2020

Ola76 napisał(a)
Do Ciebie, to sie wpada, jak czlowiek sie odsterowac chce i zrobic emocjonalny reset. Taki u Ciebie blogi spokoj i harmonia. Piekna wiosna!

Ogród ma mnie wyciszać, fajnie, że widać to na zdjęciach

Milka napisał(a)

Miałam kilka sezonów ten len, jego kolor, faktura, niezmiennie mnie zachwycał. Zdjęcie piękne, a w realu na bank jeszcze lepiej

Teraz czekam na Orlayę, wtedy jest naprawdę pięknie
Anda 12:35, 03 maj 2020

Pola napisał(a)
Fotki boskie, czytam o trawniku, że w lecie nie będziesz podlewać, u nas zapowiadana susza więc może dojść do tego, że zabronią podlewania.

Właśnie dlatego nie będę podlewać. Szkoda mi po prostu na niego wody. Trawnik nie jest potrzebny do życia, to luksus
Anda 12:40, 03 maj 2020

Malgosik napisał(a)

Czemu? Wody zabraknie na trawę?
Hosta w donicy - ciekawe.

Hosty w donicach są bardzo popularne

Wody po prostu szkoda na trawę. Wody jest coraz mniej, wody gruntowej też coraz mniej. Skoro nie ma opadów, to skąd ona ma się wziąć? Uważam, że nie powinno się podlewać trawników. Wtedy wody starczyłoby na dłużej nie tylko dla ludzi, ale i dla ważniejszych roślin.
Anda 12:43, 03 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Dziekuje Ewo za rade w temacie dalii. Jaki to len, bo czerwonego nigdy nie widzialam. U siebie posadzilam niebieskiego, ale to takie delikatne cos, ze nie wiem czy sie przyjmie.

Nie ma za co, powodzenia
Ten len to Linum grandiflorum. Teraz wysiałam też niebieski. Zobaczymy, czy da radę

Waclaw napisał(a)

Wysiewają się ale zbyt mało. W 2019 dosiałem tylko trochę i widać było dużą, niekorzystną różnicę co do ilości. U mnie chwasty wciąż mocno atakują bo wokoło łąki dlatego muszę często plewić. Na wiosnę niestety wszystkie siewki podcinam i dlatego niszczę. Musze tak zrobić bo miałbym nie łąkę ale chwastowisko.
Ten len bardzo mi się podoba. Ma takie delikatne kwiatki. Szukałem w sklepach ale go nie znalazłem. Muszę się bardziej postarać i dokupić. W tym roku dosiałem sporo słoneczników karłowych. Ciekawy jestem efektu.

No tak, skoro plewisz, to wiadomo, że w tym stadium trudno odróżnić co chwast, a co nie. Bardzo jestem ciekawa tegorocznej łączki
Johanka77 12:52, 03 maj 2020

Anda napisał(a)

Lubię małe kwiatuszki Bardziej niż wielkie. Dziękuję

A pomiędzy Annabelle i hakone musi coś być? Wg mnie nie musi, ale jeśli chcesz to może Digitalis purpurea 'Snow Thimble', Astrantia major 'Star of Billion', Astilbe Arendsii-Hybride 'Brautschleier', Cimicifuga simplex 'Chocoholic' (nie jest taka duża jak pozostałe) albo paproć Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside' . Wszystko to do półcienia

Ewa, zobaczę, czy musi...

Na razie wydaje mi się, że tam spora przerwa jest...
Może zarośnie NIe wiem, All Gold nigdy nie miałam

Zaraz będę googlać te Twoje propozycje Nie znam ich
Anda 12:56, 03 maj 2020

Johanka77 napisał(a)

Ewa, zobaczę, czy musi...

Na razie wydaje mi się, że tam spora przerwa jest...
Może zarośnie NIe wiem, All Gold nigdy nie miałam

Zaraz będę googlać te Twoje propozycje Nie znam ich

Znasz pewnie polskie nazwy, ja idę na łatwiznę i podaję botaniczne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies