Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

KasiaBawaria 09:26, 03 maj 2020

Dziekuje Ewo za rade w temacie dalii. Jaki to len, bo czerwonego nigdy nie widzialam. U siebie posadzilam niebieskiego, ale to takie delikatne cos, ze nie wiem czy sie przyjmie.
Johanka77 10:22, 03 maj 2020

Anda napisał(a)
Pulmonaria Majeste i brunnera Looking Glass

Ewa, nikt tak ślicznie nie fotografuje małych kwiatuszków, jak TY
Jestem pod wiecznym wrażeniem!

To jest zjawiskowe.

Możesz mi coś polecić na środkowe piętro między Annabelle a hakone All Gold?
Chciam, by było w bieli.
Ale Ty tu znasz takie cuda!
Johanka77 10:29, 03 maj 2020

Ewa, wpadnij do Oli - coś jej tam porysowałam...
Waclaw 10:38, 03 maj 2020

Anda napisał(a)

Cieszę się A same się nie wysiewają?
Tak, to len. Ten kolor jest niesamowity

Wysiewają się ale zbyt mało. W 2019 dosiałem tylko trochę i widać było dużą, niekorzystną różnicę co do ilości. U mnie chwasty wciąż mocno atakują bo wokoło łąki dlatego muszę często plewić. Na wiosnę niestety wszystkie siewki podcinam i dlatego niszczę. Musze tak zrobić bo miałbym nie łąkę ale chwastowisko.
Ten len bardzo mi się podoba. Ma takie delikatne kwiatki. Szukałem w sklepach ale go nie znalazłem. Muszę się bardziej postarać i dokupić. W tym roku dosiałem sporo słoneczników karłowych. Ciekawy jestem efektu.
Anda 11:48, 03 maj 2020

Johanka77 napisał(a)

Ewa, nikt tak ślicznie nie fotografuje małych kwiatuszków, jak TY
Jestem pod wiecznym wrażeniem!

To jest zjawiskowe.

Możesz mi coś polecić na środkowe piętro między Annabelle a hakone All Gold?
Chciam, by było w bieli.
Ale Ty tu znasz takie cuda!

Lubię małe kwiatuszki Bardziej niż wielkie. Dziękuję

A pomiędzy Annabelle i hakone musi coś być? Wg mnie nie musi, ale jeśli chcesz to może Digitalis purpurea 'Snow Thimble', Astrantia major 'Star of Billion', Astilbe Arendsii-Hybride 'Brautschleier', Cimicifuga simplex 'Chocoholic' (nie jest taka duża jak pozostałe) albo paproć Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside' . Wszystko to do półcienia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:01, 03 maj 2020

Agi2006 napisał(a)
Ewa czarujesz tym swoim ogrodem. Masz tyle różnych roślinek nieogrodowiskowych zupełnie mi nieznanych. Odważna jesteś. Wiesz? Ja się boje nowosci,niesprawdzonych roślin. A Ty mnożysz nietypowe okazy i zaskakujesz. Juz drugi raz dziś napisze ze jestem pełna podziwu.

Dziękuję Na Ogrodowisku świat ogrodniczy się nie kończy Uważam, że warto poszerzać horyzonty i nie trzymać się utartych schematów. Ty też jesteś odważna Masz ogród i dużo w nim robisz, a to wielka przygoda. Też dojdziesz do etapu wypróbowywania nowych roślin

Kokesz napisał(a)

A Honeywood?

Bardzo obficie owocująca odmiana, szersza niż Obelisk. Zródła podają ok. 3 m
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:10, 03 maj 2020

Magara napisał(a)

Ewa, masz talent i do zdjęć i do kompozycji i w ogóle
Pytanko: cóż to za kwiatek??? Kojarzy mi się z dzieciństwem i takimi bukiecikami sprzedawanymi przez babcie na ryneczkach - te, które pamiętam zamykały się na wieczór (kwiatki nie babcie oczywiście ), podpowiesz?

Dzięki To jest Ornithogalum umbellatum. Lubię to ich zamykanie się na wieczór. Przyniesione przez ptaki, ale zamierzam dosadzić go jesienią więcej Może babcie też się zamykały na wieczór, kto wie

mirkaka napisał(a)
Miodunka pięknie wygląda Ośmiał jest wieloletni? Czytam że to jednoroczna roślina
Morwa Kagayamae, Ewo zaciekawiła mnie, myślałam że są tylko takie wielkie drzewa, a o tej czytam że dorasta do 8 m.
Jak będziesz ją prowadzić? Posadziłaś ze względu na jej owoce? też mają takie właściwości jak zwykła morwa, czyli obniżają poziom cukru?
Jak owocuje, obficie, po ilu latach? Mam ochotę ją mieć
Pędzisz z wątkiem, nie nadążam

Ośmiał - w sumie nie wiem, czy macierzysta sadzonka przetrwała zimę, czy to wszystko siewki. Zimy prawie nie było, więc być może przeżył

Morwa rośnie u mnie już chyba z 5 lat. Musiałabym sprawdzić. Była malutka przy kuponie, patyczek wygięty Wolno przyrasta, bo jej nie podlewam. Wyprowadzam ją na drzewko o niskiej i rozłożystej koronie. W sumie już taka jest. Posadziłam ją ze względu na liście i możliwość zacienienia miejsca zabaw córki. Liście są duże i podobne do liści klonu, ale jeszcze ładniejsze. Owoców jeszcze nie jadłam, bo do tej pory bardzo słabo owocowała. Zobaczymy, jak będzie w tym roku
Anda 12:12, 03 maj 2020

Jola_M napisał(a)

U mnie gnojóweczka juz nieźle śmierdoli moje pokrzywki wyrywałam, bo u sąsiadki za płotem istne chwastowisko. Przez tego koronawirusa boi się przyjść na działkę i wszystko zarosło - także źródło niewyczerpane, ale i utrapienie, bo dużo z tego u mnie się wysieje
Czekam na następne fotki z niecierpliwością

Oj, aż tak szybko fotek nie będzie, bo zmian wielkich nie ma. Pokrzywy coś wolno u mnie rosną, a gnojóweczka potrzebna Muszę iść nad rzeczkę i stamtąd jakieś przynieść.
Anda 12:24, 03 maj 2020

Makao_J napisał(a)
Trafiłam na kolejne fotki.
Pocieszyłaś mnie limką bo u Ciebie widzę że dopiero co wstała. Znaczy moja jeszcze śpi. A już się bałam że ją coś zmroziło

Pisałaś o ŚŚ Smoky. Ona ma bardzo dużo odrostów korzeniowych więc raczej ekzpansywna jest.
Ja teraz trochę czytam o nich i to wiem że nie wszystkie są takie zgrabne jak Obelisk. Niektóre rozłażą się w szerz od korzeni.

Limka ma czas Mam nadzieję, że teraz w końcu trochę przyspieszy.
Smoky w Kanadzie używana jest przy 85% upraw zarobkowych na dużą skalę do produkcji owoców. Chyba nie sadziliby takiej na polach, gdyby była aż tak uciążliwa? Podaje tak hodowca - Kordes Jungpflanzen.

inka74 napisał(a)
U ciebie róże już pączki mają??? Moje patyki dopiero gołe. Kwietniowe przymrozki bardzo dały im popalić. A potem mszyce soki wydoiły. Zanim się zregenerują to czerwiec minie.
Twój ogród to taka wyprawa na najpiękniejszą łąkę

Tak, niektóre już mają pączki, a niektóre dopiero zaczynają rosnąć. Taki dziwny rok. Mszyce też mam, ale nie dużo
Anda 12:26, 03 maj 2020

gierczusia napisał(a)

Nooo paczki ??? to skandaliczny skandal żeby dzunglę liści..to rozumiem ale paczki ??
Šciskam Ewka , ide tych zdjęć szukać i już nic po drodze nie czytam, bo do wieczora do fotek nie dotrę

Już się kwiatów nie mogę doczekać, ale to jeszcze trochę potrwa

Ewa777 napisał(a)

Dobrze pamiętasz Oczko wodne mnie jakoś nie pociąga, ale myślę nad kaskadą wodną z łupków kamiennych

Fajny plan, bardzo lubię takie szemrzące kaskady Pasowałaby do Twojego ogrodu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies