Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Rench 22:47, 18 maj 2020

Anda napisał(a)
Na łączce.

Zdjęcia obłędne,ech
Chyba muszę zainwestować w nowy aparat, bo nijak takie piękne zdjęcie mi wyjść nie chcą
Powiedz proszę, co to za roślina na zdjęciu cytowanym,mam też taką. Prawdopodobnie od Ciebie odgapiłam i sobie sprawiłam,a teraz nie wiem co to
Odnośnie ośmiału,nie wiedziałam,że dopiero na wiosnę jest tak piękny.Mam go pierwszy raz,latem za bardzo mnie nie zachwycił, ale teraz nie mogę się napatrzeć na te ślicznie wybarwione roślinki.Szkoda tylko,że w wazonie więdnie od razu.
Czy on nie nadaje się do bukietów ?

Ps. możesz zdradzić,jakim aparatem robisz te fantastyczne zdjęcia ?

Anda 12:59, 20 maj 2020

Boszsz, troszkę mnie nie było na własnym wątku. Czas mi przelatuje przez palce. Już spieszę z odpowiedziami

gobasia napisał(a)
Zrobiłam dziś wczesnym rankiem zimny prysznic z mszycom.Mam nadzieję ,że różom nie zaszkodziłam? Co o tym sądzisz?

Wczesnym rankiem zimny prysznic jest ok. Róże są wychłodzone po nocy, więc nie powinien im zaszkodzić
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:01, 20 maj 2020

Sanka napisał(a)
Witaj Ewo,
Czy pomogłabyś mi w kwestii poplonu? Zaczynam przygodę z ogrodem. Za Twoją namową (za co dziękuję) zaczęłam przygodę z użyźnianiem gleby
Z miejsc pod rabaty ściągnęłam darń, przekopałam z obornikiem końskim, korą, mączką bazaltową i zakupionym kompostem.
Dziś miałam zabrać się za sianie poplonu. Ale pojawiły się wątpliwości.
Muszę podkreślić, że działka jest bezdrzewna, bardzo dużo u mnie słońca i piachu na którym rośnie wspaniale perz...
Zakupiłam do wysiania na poplon facelię. W instrukcji jest informacja aby nasiona przysypać ziemią na jakieś 2-3cm. Nie mam sprzętu do bronowania i zastanawiam się jak to zrobić ręcznie i czy faktycznie muszę nasiona zakryć ta ziemią? Czy wystarczy po sianiu po prostu wszystko przegrabić?

No i w ogóle podstawowe pytanie czy ta facelia to dobry wybór czy nie powinnam zasiać np. gryki która podobno szybko rośnie i zagłusza lepiej chwasty?
Co najlepiej teraz zasiać na poplon pamiętając, że dużo u mnie perzu?
Będę wdzięczna za Twoją pomoc.

Byłam i u Ciebie odpowiedziałam Fajnie, że tak dobrze zajęłaś się ziemią
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:03, 20 maj 2020

Malgosik napisał(a)
Epimedium, kamasja, mowa o roślinach, których nie znam. Muszę się dokształcić. Ale kamasja wpadła mi w oko.

Kamasja na razie u mnie się sprawdza. W pierwszym roku szybko przekwitła, ale w tym roku kwitła już dłużej.

abiko napisał(a)
Kurcze ja też mam miseczniki na cisach.. jak nigdy. A u nas zapowiadają deszcz cały czas.

Deszcz to ja bym bardzo chciała. Miseczników nie Mam nadzieję, że udało Ci się już coś z nimi zrobić.
Anda 13:04, 20 maj 2020

ryska napisał(a)
Rewelacyjne zdjęcia, epimedium wymiata

Dziękuję Reniu

Mgduska napisał(a)
Słuchajcie, czy tą kamasję wykopujecie po kwitnieniu - też jej nie znam, ale skoro się łatwo rozrasta, to już ją lubię - wolałabym jednak nie bawić się w wykopki, wystarczą mi już tulipany.

W kwestii mamy koleżanek - moje najlepsze, najbardziej niezawodne dalie są z takiego źródła

Kamasja zimuje w glebie. Na razie jest zupełnie bezproblemowa
Magda70 13:06, 20 maj 2020

Ewa, czy to u Ciebie jakiś czas temu było coś na temat hotelu dla owadów? Jak powinien wyglądać aby faktycznie w nim zamieszkały? Coś mi świta....
Zastanawiam się czy w drewnie (pieńku) dziurki przewiercać na wylot czy nie?
Anda 13:07, 20 maj 2020

gogo napisał(a)
Ewo, dzięki
Ładna ta stipa, ja nie wiedziałam o innych odmianach niż Pony Tails.
Trawy na pewno tam posadzę, może seslerie.

Jest tych stip trochę W ogóle jest dużo ładnych traw. Seslerie też są ładne. Warto je sadzić.
Anda 13:08, 20 maj 2020

Magara napisał(a)

Ewa, cały spirytus w tym kraju został wykupiony w związku z covid-19 Wódki nie mam, whisky nie mam, wino i piwo uznałam za środki nieprzydatne w zaistniałej sytuacji
Smarowałam magicznym środkiem z orlenu, 70 % etanolu, smarując zbierałam to badziewie do pojemniczka bo się do patyczka do czyszczenia uszu przylepiały, mam nadzieję, że będzie dobrze, jutro jeszcze przegląd zrobię czy wszystkie małpy usunęłam
Dzięki za pomoc

I jak? wszystkie wymiziałaś?
Anda 13:09, 20 maj 2020

Ewa777 napisał(a)
Ewciu, macham Dużo tych plag na ogrodach.

Ewuś, odmachuje Jest trochę szkodników, ale dla ptaków to dobrze, będą miały co jeść
gobasia 13:10, 20 maj 2020

Anda napisał(a)
Boszsz, troszkę mnie nie było na własnym wątku. Czas mi przelatuje przez palce. Już spieszę z odpowiedziami

Wczesnym rankiem zimny prysznic jest ok. Róże są wychłodzone po nocy, więc nie powinien im zaszkodzić

No i pomogło gałązki były oblepione,a po prysznicu ,można powiedzieć ,że prawie wcale"D