Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Magara 23:02, 07 wrz 2020

Anda napisał(a)

Dobrze, że piszesz, bo muszę ich dokupić
U mnie sie wysiał skądś i mam go jeszcze mało. Lubi być w pobliżu krzewów czy drzew. U mnie wysiał się pod piwonią. Lubi się rozrastać gdy nie ma konkurencji w pobliżu. Natrętny nie jest, bo mimo, że mam go od chyba 3 lat, to muszę dokupić cebulek. Słońce i półcień to prawda. U mnie jest w półcieniu. Już w czasie kwitnienia zamierają mu liście. Potem po prostu nagle znika, zapada się pod ziemię
Ładnie wygląda z narcyzami, Ajugą, Lithospermum purpurocaeruleum, Silene dioica.

Jestem ciekawa, z czym i gdzie go posadzisz

To się przynajmniej na coś pożytecznego z moimi pytaniami przydałam

O wysiewaniu się cebulowych do dziś nie słyszałam, ale to tylko potwierdza, że morze wiedzy ogrodowej jeszcze przede mną a ja wciąż w kapoczku na płyciźnie

Narcyzy też mam już zamówione, chyba nawet dużo za dużo
Dąbrowkę mam, nie lubię jej i mnie denerwuje choć nie potrafię opisać słowami czemu
O nawrocie pierwsze słyszę, muszę poczytać, a jeszcze bardziej o bńcu, chwała googlom przy okazji
Skoro zamierają mu liście a później nagle znika, a kwitnie maj/czerwiec (tak doczytałam) to chyba porozrzucam go w miejscach gdzie mam hakone i takie inne trawki, których nazw nie znam, ale później startują, plus kilka pomiędzy dzwonki karpackie, które też późniejsze, zobaczymy jaki będzie efekt

Ewcia, wieeeelkie dzięki
Kawa 10:23, 08 wrz 2020

hej Ewunia
u mnie jakoś tak leci że nie wyrabiam czasowo
jesień puka do drzwi
Pszczelarnia 16:28, 09 wrz 2020

Ogród wywiany i nieuczesany - poproszę. Toż to jesień nadchodzi właśnie.
Ewa777 17:15, 09 wrz 2020

Chciałabym przesadzić jedną różę. Ma za mało miejsca wśród traw. Miałam to zrobić jesienią. Kiedy będzie najlepiej we wrześniu, czy czekać do października?
antracyt 18:34, 09 wrz 2020

Przesadziłam przedwczoraj różę MW i chyba tego nie przeżyje. Cała zwiędła. Wydaje mi się, że lepiej by to zniosła, gdybym poczekała do października.
Anda 10:44, 11 wrz 2020

Kawa napisał(a)
hej Ewunia
u mnie jakoś tak leci że nie wyrabiam czasowo
jesień puka do drzwi

U mnie to samo Trzymaj się ciepło
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:46, 11 wrz 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Ogród wywiany i nieuczesany - poproszę. Toż to jesień nadchodzi właśnie.

Już pisałam wcześniej, że przez przypadek skasowałam fotki. Może w łykent cosik fotnę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:48, 11 wrz 2020

Ewa777 napisał(a)
Chciałabym przesadzić jedną różę. Ma za mało miejsca wśród traw. Miałam to zrobić jesienią. Kiedy będzie najlepiej we wrześniu, czy czekać do października?

Poczekałabym do października. Teraz ma być znów ciepło. Po przesadzeniu trzeba będzie różę mocno przyciąć, więc lepiej, żeby już była w lekkim uśpieniu. Usyp jej potem jeszcze kopczyk, żeby ochronić ją przed wiatrem i słońcem
Anda 10:48, 11 wrz 2020

antracyt napisał(a)
Przesadziłam przedwczoraj różę MW i chyba tego nie przeżyje. Cała zwiędła. Wydaje mi się, że lepiej by to zniosła, gdybym poczekała do października.

Ojej, ratuj ją. Przycięłaś ją porządnie?
antracyt 11:25, 11 wrz 2020

No nie cięłam, wydawało mi się (nie wiem czemu, normalnie zawsze cięłam przy przesadzanie...) że przesadzam ze sporym nadmiarem ziemi wokół bryły korzeniowej. A teraz to nie wiem czy jeszcze jest sens... zdjęcie u siebie wstawiłam