Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 08:56, 11 sie 2016

Makao_J napisał(a)

Ahaaaa...

A pokarzesz jak to wygląda?

Czytam o tym wyginaniu już nie pierwszy raz ale u Ciebie jakoś nie głupio mi spytać po co to

To się bardzo cieszę, że pytasz Pokażę. Zrobię po południu fotki i postaram się wstawić wieczorem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:57, 11 sie 2016

Gabriela napisał(a)
Malujesz zdjęciami pięknie. Róże prześliczne, ale te portrety odętki wśród innych kwiatów dzisiaj najbardziej mnie zachwyciły.

Odętka dorodna, a to dopiero jej pierwszy rok. Już się boję, co będzie w następnym
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:01, 11 sie 2016

Madzenka napisał(a)
Piękne różane portrety pokazujesz. Nowe nabytki różane w donicach mnie zachwycają
Zdziwił mnie kolor Twojej Jude, czy w czasie pierwszego kwitnienia była bielsza?

Tak, Jude jest teraz ciemniejsza niż w czerwcu. W zeszłym roku było tak samo, pierwsze kwitnienie było jaśniejsze. W czasie przekwitania kwiaty jaśnieją, tylko przez pierwsze dni są ciemniejsze. Masz oko zwracając uwagę na takie detale
Anda 09:04, 11 sie 2016

Zana napisał(a)
Hortensja, jeżówki i kłosowiec przepięknie ujęte. Ach te Twoje róże.... Jude i Abraham to dla mnie must have, oby się udało w przyszłym roku! Czy one blisko siebie będą pasowały? Cudne Twoje foteczki.

Dzięki Anula Jude i Abraham kolorystycznie pasują do siebie, ale Abraham jest większy i ma bardziej rozłożysty pokrój, a Jude jest mniejsza i bardziej wyprostowana, zwarta. Żeby nie było mdło to warto przy nich posadzić jakieś mocniejsze akcenty, czy to bylinowe czy też różane
Anda 09:05, 11 sie 2016

Basilikum napisał(a)
super fotki mozna godzinami ogladac
i wcale sie nie znudzi

Iza
Kawa 09:11, 11 sie 2016

ślicznie Ewunia u Ciebie....
Anda 09:14, 11 sie 2016

Agania napisał(a)
Lubię różanki i nie różanki u Ciebie...podziwiam zdrowotność Twoich róż, czy te róże faktycznie nie chorują, czy potwierdzasz Ewa ich zdrowotność, czy stosujesz regulane opryski?

Wiesz, z tą zachorowalnością to jest różnie. Ten rok jest bardzo mokry i róże mają plamistość. Na rabacie, gdzie słońce jest od rana i szybko osusza wilgoć, jest tej plamistości mniej. Kompletnie zdrowe są Mme Boll, Jaques Cartier i Brother Cadfael. Na rabacie, gdzie słońce przygrzewa dopiero od 11-stej, jest tej plamistości więcej. Najbardziej dopadła St. Cecilię, dużo liści jest czarno-żółtych. Louise Odier też choruje, ale mniej. Mrs John Laing ma mączniaka, ale ona jest podatna na niego. Za to Jude The Obscure i świeżynka Young Lycidas są zdrowe, mimo, że też są na tej rabacie.
Stosuję tylko opryski wzmacniające ze skrzypu i kupny wyciąg z gnojówki zbożowej Vitanal.
Karol99 09:18, 11 sie 2016

Zaglądam. Moje jedne róże tez dopadła plamistość. Wyglądają nieciekawie, musze je przesadzić bo mają mało słońca od rana.
Kuba 09:22, 11 sie 2016

Gdy patrzę na Twoje róże to mi się chce więcej więcej przez zimę o tym pomyślę
Anda 09:25, 11 sie 2016

Karol99 napisał(a)
Zaglądam. Moje jedne róże tez dopadła plamistość. Wyglądają nieciekawie, musze je przesadzić bo mają mało słońca od rana.

Wiesz, to są takie moje obserwacje. Może też być, że niektóre róże są po prostu bardziej podatne, czy ze słońcem czy bez. Jednak moja róża przed domem, Summer Song, rosnąca na patelni, zawsze jest zdrowa. Tylko jak upał to szybko kwiaty gubi.
Mam nadzieję, że przesadzenie pomoże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies