Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:29, 07 paź 2015

margaretka3 napisał(a)

Ewo, drakiew masz jednoroczną czy bylinową? Ja mam białą, jednoroczną.

Aa, no domkiem ogrodnika ja się też zachwycam; mieć chociażby taki niecud

Gosiu, mam bylinowa ta: Scabiosa columbaria 'Pink Mist'. Zimuje do ok. -20 stopni. Mam nadzieje, ze zima nie bedzie ostra

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mixtoorka 10:55, 07 paź 2015

Ewo, robisz przepiękne zdjęcia I domek ogrodnika świetny! Piękny po prostu, cudnie komponuje się z ogrodem! A w tej róży się zakochałam Już się zastanawiam gdzie ją wcisnę Chyba koło domu nie znajdę miejsca, chyba że jednak znajdę
Pozdrawiam
Ewa777 12:06, 07 paź 2015

Liście piwonii u mnie są ładne Dają piękną zieleń na rabacie.
Lwie paszcze bardzo mi się spodobały w tym roku. Kupiłam w donicy białe. Czy Ty kupowałaś w donicy, czy sama siałaś?
07_Rene 13:35, 07 paź 2015

Ewo, gdzieś pisałaś (nie mogę tego odszukać, bo ciągle się sspieszę ze wszystkim), że ścinasz ostróżki... ale do ziemi wszystko z liśćmi, czy tylko kwiatostan?

I powiedz mi jeszcze, czy liście piwoni i innych bylin ścina sie jesienia, czy dopiero na wiosnę?
Domek ogrodnika też podziwiam
Anda 13:41, 07 paź 2015

Mixtoorka napisał(a)

Ewo, robisz przepiękne zdjęcia I domek ogrodnika świetny! Piękny po prostu, cudnie komponuje się z ogrodem! A w tej róży się zakochałam Już się zastanawiam gdzie ją wcisnę Chyba koło domu nie znajdę miejsca, chyba że jednak znajdę
Pozdrawiam

Dzieki bardzo
Roza na razie jest super, zdrowa, pachnie ladnie owocowo, kwitnie czesto, a sadzona byla dopiero wiosna. Ma duzo slonca, tak od 11-stej do wieczora.
Ciekawa jestem, gdzie jej znajdziesz miejsce

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:49, 07 paź 2015

Ewa777 napisał(a)
Liście piwonii u mnie są ładne Dają piękną zieleń na rabacie.
Lwie paszcze bardzo mi się spodobały w tym roku. Kupiłam w donicy białe. Czy Ty kupowałaś w donicy, czy sama siałaś?

Lwie paszcze kupowalam kilka razy. W kwietniu kupilam mlode sadzonki, byly tylko liscie. Te posadzilam od razu na rabatach. Nawet nie wiedzialam, jakie kolory gdzie sadze Wyrosly wielkie i piekne. Na poczatku czerwca kupilam biale w donicy i posadzilam w donicach przed domem. Kwitna i rosna az do teraz. Koncem czerwca byly wichury z gradem i dwie wielkie rozowe na rabatach mi wypadly, wtedy kupilam po raz trzeci donicowe rozowe. Jednak te rosly o wiele slabiej od tych kupionych wczesniej.
Anda 13:56, 07 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Ewo, gdzieś pisałaś (nie mogę tego odszukać, bo ciągle się sspieszę ze wszystkim), że ścinasz ostróżki... ale do ziemi wszystko z liśćmi, czy tylko kwiatostan?

I powiedz mi jeszcze, czy liście piwoni i innych bylin ścina sie jesienia, czy dopiero na wiosnę?
Domek ogrodnika też podziwiam

Przy ostrozkach scinam do samej ziemi wszystkie pedy, ktore kwitly (albo ktore maja maczniaka). Na dole zawsze juz cos wschodzi, wiec sa tez mlode liscie, ale jeszcze nie wysokie. Ostrozki to pijaki i zarloki Lubia byc dobrze nawozone i podlewane. Sa tez wdzieczne za podporki przy duzych wiatrach

Liscie piwonii scinamy na jesien. One maja takie potezne bulwiaste korzenie. Cala sila drzemie w tych korzeniach.

Inne byliny scinam dopiero wiosna. Mam tu przewaznie zimy bez sniegu i te poschniete liscie, kwiatostany sluza jako ochrona przed mrozem. Jesli masz co roku snieg, to mozesz tez scinac byliny jesienia
Mysza 14:07, 07 paź 2015

Domek ogrodnika cudny
Mój jak będzie ponownie bejcowany to też będzie w szarościach, bieli.

Nie wiedziałam, że teraz obcinamy liście piwonii.Dzięki
Dzisiaj jak kupowałam różyczki to Pani mówiła, że jak przekwitną to jeszcze na jesień je krótko obciąć??Co sądzisz??Myślałam, że wiosną podcinamy różyczki, hm.
Anda 14:17, 07 paź 2015

Gosiu
Rozom obetnij tylko przekwitniete kwiaty. Takie porzadne ciecie robimy wiosna, jak kwitna forsycje. Pani w ogrodniczym zyje jeszcze w latach 70-tych
Mysza 14:41, 07 paź 2015

Anda napisał(a)
Gosiu
Rozom obetnij tylko przekwitniete kwiaty. Takie porzadne ciecie robimy wiosna, jak kwitna forsycje. Pani w ogrodniczym zyje jeszcze w latach 70-tych

Dziękuję
Tak też mi nie pasowało,dobrze że mamy to forum