Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kawa 11:34, 06 paź 2015

hej Ewuś
ale cudne róże..
kobieto jak ty to robisz że takie cudniaste te Twoje roślnki
Anda 11:38, 06 paź 2015

babka napisał(a)
Wow domek wymiata !
Kosmosy rzeczywiście giganty, bardzo mi sie podobają ale tak jak tutaj w jednym odcieniu. Bywa że widuję takie miksy różnokolorowych kosmosów i to juz mi nie do każdego ogrodu pasuje.
Widzę masz róże w pojemniku, zawsze mnie zastanawia jak należy je zimować ?

Cieszę się, że i Tobie się podoba

Róże w donicach najlepiej na zimę zadołować. Ja tego nie robię, bo nie mam gdzie, a poza tym ziemia tutaj taka, że dół ciężko wykopać i mąż na pewno by mi tego co roku nie robił. Moje donice stawiam w osłoniętym od wiatrów kącie tarasu. Strona północna, więc nie ma w ogóle słońca, a to ważne jest. Również w donicy robię różom kopczyki. Stawiam donice na styropianie. Owijam je matami kokosowymi, a jeśli jest naprawdę zimno to na górę zakładam jeszcze worek jutowy. Do tej pory nie było problemów. W tym roku chcę w podobny sposób przezimować morwę w donicy. Zobaczymy, czy się uda

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:42, 06 paź 2015

Kuba napisał(a)
Jak miło pooglądać piękne roże, cieszę się że dajesz podpisy, abraham bardzo mi się podoba, on rośnie w pojemniku?

Sama lubię, jak są podpisy przy różach chociażby Abraham rośnie w dużej donicy. W tym roku go tam wsadziłam, bo na rabacie ciężko mu było. Tutaj opisałam dlaczego:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=4
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:45, 06 paź 2015

07_Rene napisał(a)

Ale uczta dla duszy Pięknie wszystko wygląda
Z czym masz połączoną ta róże?

Dzięki Reniu
Obok tej róży była ta lwia paszcza, którą widać na zdjęciu. Fajnie współgrały kolory, ale to był przypadek. Sadząc lwie paszcze były jeszcze takie malutkie, że nie wiedziałam, co to będzie za kolor. Przed/pod różą są jeszcze szałwie niebieskie i różowa driakiew.

Anda 11:49, 06 paź 2015

Kawa napisał(a)
hej Ewuś
ale cudne róże..
kobieto jak ty to robisz że takie cudniaste te Twoje roślnki

Hej Kamilko, cieszę się, że Ci się podoba Wiesz, chyba mam dobrą glebę, bo sama przecież dopiero się uczę. Teraz na róże na tej akurat rabacie, gdzie jest Jude, wlazła czarna plamistość i mączniak. Jude zdrowa, ale St. Cecilia, Mrs. John Laing i Louise Odier zainfekowane. Zobaczymy, jak sobie poradzą w przyszłym roku

Warmia 11:59, 06 paź 2015

Ewcia wszystko jak zawsze cudne, a Niecud jest cudowny inaczej Niejeden chciałby mieć taki Niecud. Ja nie mam wcale. Może kiedyś się dorobię.
07_Rene 14:34, 06 paź 2015

Mam pytanie za 100 punktów Czy Twoim zdaniem ostróżki można byłoby posadzic przed piwoniami?
Głowię się jak to zrobić, żeby po kwitnieniu piwoni, coś przysłoniło jej brzydkie liście.
Kawa 14:52, 06 paź 2015

u mnie ostróżki wielkie rosną większe od piwonii ja bym nie dała
Ewik 14:57, 06 paź 2015

Ślicznie u Ciebie
Anda 19:09, 06 paź 2015

07_Rene napisał(a)
Mam pytanie za 100 punktów Czy Twoim zdaniem ostróżki można byłoby posadzic przed piwoniami?
Głowię się jak to zrobić, żeby po kwitnieniu piwoni, coś przysłoniło jej brzydkie liście.

No to zagwozdka Moim zdaniem nie, bo przeciez ostrozki po pierwszym kwitnieniu przycinamy nisko nad ziemia. Piwonia musialaby tez wiele wczesniej kwitnac niz ostrozka. Ostrozki przewaznie sa wyzsze, wiec za piwonia tak, ale przed nie. Liscie piwonii nie sa takie brzydkie wg mnie. Sa ciemnozielone. Moze podsadz je Alchemilla epipsila (ale nie mollis), albo ktoryms z Geranium pratense. One odwroca uwage od lisci piwonii.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies