Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:25, 27 mar 2017

Asia, Monia, ciesze sie, ze moglam pomoc
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
bdan 12:28, 27 mar 2017

Anda napisał(a)

Bylam u Cie

Dzięki bardzo. Twój głos jest dla mnie bardzo ważny. Jak będę mieć jakieś dylematy z bylinkami, to pozwolę sobie wpaść znowu.

Mam nadzieję, że nie będziesz mieć mnie za chwilę dosyć
Anda 12:36, 27 mar 2017

bdan napisał(a)

Dzięki bardzo. Twój głos jest dla mnie bardzo ważny. Jak będę mieć jakieś dylematy z bylinkami, to pozwolę sobie wpaść znowu.

Mam nadzieję, że nie będziesz mieć mnie za chwilę dosyć

No wez, cos Ty. Jesli potrafie, to pomagam. Jesli nie, to mowie wprost
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 13:28, 27 mar 2017

Ewa,ratuj...przesadzałam swoją kilkuletnią angielkę Golden Celebration...
była wielka więc ją przycięłam o połowe i zaczęły się schody bo okazało się ,że ma takie wielkie korzenie ,że w 2 osoby nie było sposobu wydobyć krzewu z bryłą ziemi. Ziemia cała się obsypała( gleba w tym miejscu lużna)a róża na dodatek straciła dużo korzeni Czy ona ma szansę się przyjąć?
Posadziłam w duży dół , zaprawiony obornikiem i kompostem, mocno podlałam...jakie są szanse?
Anda 13:35, 27 mar 2017

malgol napisał(a)
Ewa,ratuj...przesadzałam swoją kilkuletnią angielkę Golden Celebration...
była wielka więc ją przycięłam o połowe i zaczęły się schody bo okazało się ,że ma takie wielkie korzenie ,że w 2 osoby nie było sposobu wydobyć krzewu z bryłą ziemi. Ziemia cała się obsypała( gleba w tym miejscu lużna)a róża na dodatek straciła dużo korzeni Czy ona ma szansę się przyjąć?
Posadziłam w duży dół , zaprawiony obornikiem i kompostem, mocno podlałam...jakie są szanse?

Gosiu, spokojnie, wg mnie ma szansę Przytnij ją tak na 20cm. Teraz róża musi odbudować korzenie, u góry nie musi być taka obfita. Pamiętaj tylko o podlewaniu. Nie powinna mieć sucho, ale też nie za mokro. Sprawdzaj palcem Lekko ją zakopczykuj, żeby miała trochę ochrony przed słońcem i wiatrem.
malgol 13:50, 27 mar 2017

Troche zakopczykowałam, ale z tym przycięciem to problem...ona miała z 1,8 w najwyższym miejscu a przycięłam tak na 1,20 może 1m .więcej już się bałam bo te gałęzie takie grube i stare na dole są
Anda 14:05, 27 mar 2017

malgol napisał(a)
Troche zakopczykowałam, ale z tym przycięciem to problem...ona miała z 1,8 w najwyższym miejscu a przycięłam tak na 1,20 może 1m .więcej już się bałam bo te gałęzie takie grube i stare na dole są

Wyobrazam sobie. Właśnie taką różę (moja miała 3 m) ok. 3 tygodnie temu wykopywalam u siebie. Dałam ją znajomemu, który prowadzi ogród przy domu starców. Korzenie musiałam mocno przyciąć, bo nie dało się ich wykopać. Do skracania gałęzi użyłam sekatora do drzew. Gałęzie przycięłam tak mocno jak pisałam, bo inaczej korzenie nie dadzą rady wykarmić góry. Przeważnie skracam górę na taka samą długość albo krócej niż korzenie.
malgol 14:09, 27 mar 2017

O cholera...Naprawdę aż tyle ciachnąć? Matko! Odbije???
Dopiero jutro mogę ja dociąć bo dzis dopiero wieczorem wracam... nie za późno od przesadzania?
Anda 14:13, 27 mar 2017

malgol napisał(a)
O cholera...Naprawdę aż tyle ciachnąć? Matko! Odbije???

Jeśli ma odbić, to prędzej odbije z dołu, niż z góry Ile korzenia ma od dołu? Tyle zostaw jej też na górze I daj jej czas. Po takiej operacji będzie się trochę "zbierać".

Jeszcze coś - oczka u róż są uśpione prawie wszędzie. Aktywowane, czyli widoczne stają się wtedy, gdy róża ich potrzebuje. Naprawdę

Nie za późno. Spokojnie ciachaj
anna_t 14:16, 27 mar 2017

Anda napisał(a)

Rozmaryn i lawenda maja bardzo podobne wymagania, gleba uboga, przepuszczalna, obojetna lub zasadowa. Mozesz je tez nawozic podobnie. Rozmaryn tnij po kwitnieniu, a jesli nie zakwitnie, to tnij go koncem kwietnia, poczatkiem maja.
dzięki czyli para idealna