Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

roma2 12:29, 24 mar 2017

Cześć Ewo. Przeczytałam . Całość. I masz rację, dużo można się u Ciebie w wątku dowiedzieć. Ślicznie masz. Ja też nie chemiczna, sprawdzałam firmę niemiecką od eko środków (nie pamiętam w tej chwili nazwy), ale w Polsce mają tylko trzy do wyboru. Zazdraszam umiejętności robienia przecudnych zdjęć. I rozmarynu. Zaglądaczka będę.
bdan 13:54, 24 mar 2017

Anda napisał(a)

Witaj u mnie Musze zajrzec do Ciebie. Przewijasz mi sie na wielu watkach

Gore skracamy do 15-20 cm, tyle ma zostac po przycieciu. Korzenie po przesadzeniu tez beda mniejsze. W ten sposob zwiekszamy szanse rozy na dobre wrosniecie
Roze przycinamy jak kwitna forsycje. Forsycje to takie zdolne bestie, wiedza, kiedy skoncza sie mrozy. Przymrozki do -4 to nie problem.
Najlepiej zaplanuj przenoszenie roz do momentu, gdy zaczna kwitnac forsycje. W dzien "przeprowadzki" najpierw przytnij roze, potem wykop je z jak najwieksza bryla korzeniowa, nie wkladaj do wody i wkop do nastepnego dolka. Miejsce szczepienia powinno sie znajdowac 5 cm pod powierzchnia. Dobrze podlej, okopcuj - to ochrona przed wiatrem i sloncem. Mozesz podlac woda z dodatkiem ukorzeniacza. Dolki docelowe najlepiej przygotowac juz przed przesadzaniem

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że to przesadzanie róż ma być jak najwcześniej z wiosny, czyli na spokojnie mogę nad rabatą pomyśleć . Uff

Czytam ponownie ze "zrozumieniem", że do momentu, jak zaczną kwitnąć forsycje. Czyli juz można działać z tym przenoszeniem i przycinaniem, czy jednak troszkę jeszcze poczekać

CHoć już chyba zbyt dużo czasu mi nie zostało

Pozwól, że sobie przekopiuję instrukcję do siebie :0
patrycja 14:39, 24 mar 2017

Anda napisał(a)

Patrycja, super, że tak piszesz. Ja to lubię bardzo i zawsze tak możesz W radiu kiedyś leciały "Blubry starego Marycha". Teraz bym je sobie posłuchała A wy w domu tak mówicie?
Różnie bywa z tą mową, troche polskiygu troche naszygu . Dobra tak na serio znasz róże polianty? Jak kupowałam jesienią u ogrodnika mówił że sprzeda polianty.Wtedy się nie pytałam co to znaczy
Anda 15:42, 24 mar 2017

Patrycjo, posłuchałam Marycha u Ciebie W rodzinie mojego taty wszyscy mówią mniej lub więcej gwarą (Gniezno). Tak jestem z tym osłuchana, że nawet nie zdawałam sobie z tego sprawy

Co do róż polyantha, to zostały nazwane tak końcem siedemnastego i początkiem osiemnastego wieku. Róże multiflora i polyantha (to te same róże) to róże odznaczające się niskim wzrostem, wieloma kwiatami na jednej gałązce i przeważnie brakiem zapachu. Na początku dwudziestego wieku na rynek zostały wprowadzone krzyżówki, tzw. hybrydy róż polyantha, które teraz zaliczane są do grupy róż okrywowych
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:44, 24 mar 2017

roma2 napisał(a)
Cześć Ewo. Przeczytałam . Całość. I masz rację, dużo można się u Ciebie w wątku dowiedzieć. Ślicznie masz. Ja też nie chemiczna, sprawdzałam firmę niemiecką od eko środków (nie pamiętam w tej chwili nazwy), ale w Polsce mają tylko trzy do wyboru. Zazdraszam umiejętności robienia przecudnych zdjęć. I rozmarynu. Zaglądaczka będę.

Roma, wow, że Ci się chciało to wszystko czytać. Fajnie, że tyle osób u mnie zostawia pożyteczne informacje i komuś się one przydają Zapraszam i dziękuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
gobasia 16:13, 24 mar 2017

Ewciu a ja smutna jestem...ale mi róże poleciałyPrawie wszystkie musiałam ciachnąć przy samej ziemi
Anda 16:23, 24 mar 2017

gobasia napisał(a)
Ewciu a ja smutna jestem...ale mi róże poleciałyPrawie wszystkie musiałam ciachnąć przy samej ziemi

Idę do Ciebie.
Katkak 19:45, 24 mar 2017

Ewunia nie wytrzymalam i zamówiłam dziś Summer Song i Queen of Sweden. Gdzie je pisadze nie wiem , ale to są jeszcze te, które bardzo, bardzo chciałam mieć . I już koniec z różanymi zakupami
tulucy 22:52, 24 mar 2017

Ewciu wsadziłam dziś Alchymista, 2 Swany, 2 Aspirin, Barona Girod de l'Ain, White Jaques Cartier, Angelę, Giardinę i Burgundy Iceberg. Zryłam trochę trawnika pod Alchymista, dostał do towarzystwa powojnik Night Veil. Posadziłam jeszcze 7 kuklików. A wszystko to po kanałowym leczeniu szóstki, bez znieczulenia. A tak tylko dodam, że była "niedotruta" i wszystko czułam wręcz w mózgu

Na Black Tower jestem zdecydowanie zdecydowana.
Jutro ryję dalej, bo przyszły już też róże od Hyżych. A miejsce niegotowe częściowo.
asiak 18:36, 25 mar 2017

Ewuniu, jutro mam zamiar sadzić róże
I rabata
W jakiej odległości od siebie sadzić Queen of Sweden? (2 sztuki)
I w jakiej przed nimi Munstead Wood? (3 sztuki)
II rabata
Falstaff - 2 sztuki i przed nimi Aphrodite 2 szt
Jakie zachować odległości między nimi?