Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

babka 13:21, 12 maj 2017

Pewnie zadam śmieszne pytanie bo dla wielu jest to zapewne oczywiste.
Jak przygotować ziemię pod róże ?
Dotąd kupowałam typowe podłoże dla róż, teraz mam uniwersalną ogrodową z osmocotem, mam też kompost. Czy wystarczy zmieszać i gotowe?
Wiem, że róże lubią lekko kwaśny odczyn gleby więc mogę domieszać odrobinę podłoża dla iglaków ?
Anda 13:42, 12 maj 2017

babka napisał(a)
Pewnie zadam śmieszne pytanie bo dla wielu jest to zapewne oczywiste.
Jak przygotować ziemię pod róże ?
Dotąd kupowałam typowe podłoże dla róż, teraz mam uniwersalną ogrodową z osmocotem, mam też kompost. Czy wystarczy zmieszać i gotowe?
Wiem, że róże lubią lekko kwaśny odczyn gleby więc mogę domieszać odrobinę podłoża dla iglaków ?

Olu, uniwersalna ogrodowa już ma przeważnie odczyn 6,5 lub 6. To dla róż wystarczy. Ziemi do iglaków bym już nie dodawała. Zmieszaj tą uniwersalną pół na pół z kompostem i już. W dołku możesz też przemieszać tą mieszankę z ziemią z dołka. Na wierzch sypnij garść mączki rogowej jeśli masz. Jakie róże będziesz sadzić?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 13:48, 12 maj 2017

Ewunia
nie mają ..
Anda 13:53, 12 maj 2017

Kawa napisał(a)
Ewunia
nie mają ..

Szukamy dalej?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Milka 14:07, 12 maj 2017

Anda napisał(a)
Nowy Penstemon i stary orlik. Na rabacie wschodniej zaczyna robić się busz

Jakie romantyczne widoczki, slicznie Ewo
babka 14:36, 12 maj 2017

Dziękuję Ewuś, zrobię jak radzisz. Przy sadzeniu na dno dołka zawsze dorzucam garść obornika.
Kupiłam okrywowe, na przedogródek the fairy do kompletu a do donicy z buxsami eksperymentalnie daję innocencie.
Oglądałam wczoraj Twoje kadry i powtórzę za którąś z dziewczyn, żepokazujesz rośliny w taki sposób że stają się wręcz namacalne.
Niezmiennie zachwycam się Twoim ogródkiem
Basilikum 15:22, 12 maj 2017

ja jeszcze skorke z banana daje
15:30, 12 maj 2017
Basilikum napisał(a)
ja jeszcze skorke z banana daje

skórki od bananów i pokrzywy w dołek do pomidora tez dobrze dać bede tak robic ...gromadze skórki od bananów juz miesiac

mówią ze z uwagi na wysoką zawartośc potasu rosliny robia sie nie smaczne dla szkodnikow ...a pokrzywa jest odkarzajaca i chroni przed grzybami ...tyle teori sie naczytałam ...a czy to sie sprawdza ..nie wiem ..bo moje pomidory zwykle po pierwszej sierpniowej mgle łapią grzyby....i to jest juz ich koniec.
Makusia 15:34, 12 maj 2017

eee_taam napisał(a)

skórki od bananów i pokrzywy w dołek do pomidora tez dobrze dać bede tak robic ...gromadze skórki od bananów juz miesiac

mówią ze z uwagi na wysoką zawartośc potasu rosliny robia sie nie smaczne dla szkodnikow ...a pokrzywa jest odkarzajaca i chroni przed grzybami ...tyle teori sie naczytałam ...a czy to sie sprawdza ..nie wiem ..bo moje pomidory zwykle po pierwszej sierpniowej mgle łapią grzyby....i to jest juz ich koniec.

Wow! Ale przydatna wiedza. O skórkach od bananów pod róże słyszałam ale, że pod pomidory ? I, że pokrzywy? Moje pomidorki jeszcze w domu na parapecie, więc spróbuję sadząc w miejscu docelowym.
A ta mgła to jakie ma "właściwości", że pleśń "sprowadza"?
oliwka 16:48, 12 maj 2017

Ewa to u Ciebie już jest taka duża kocimietka ? Czy to jest szałwią na zdjęciach przed domem?