Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z koniczynką

Ogród z koniczynką

mirkaka 21:49, 29 paź 2016

Trochę nie rozumiem przestróg Hani w sprawie sadzenia bukszpanów. U mnie kule bukszpanowe mam wiele lat i jak chcę je przesadzić to nigdy nie sprawiają kłopotu, nie mają dużej bryly korzeniowej, raczej taką kompaktową. Może jeśli się trzyma je w ryzach to i korzeni nie ma zbyt dużo ?
LyraBea 11:41, 30 paź 2016

mirkaka napisał(a)
Trochę nie rozumiem przestróg Hani w sprawie sadzenia bukszpanów. U mnie kule bukszpanowe mam wiele lat i jak chcę je przesadzić to nigdy nie sprawiają kłopotu, nie mają dużej bryly korzeniowej, raczej taką kompaktową. Może jeśli się trzyma je w ryzach to i korzeni nie ma zbyt dużo ?
Tak samo właśnie pomyślałam. Tyle już bukszpanów przesadziaąm i zawsze przychodzilo mi to z łatwością. Chociażby teraz z miesiąc temu, gdy robiłam nowe kulowisko. Tak samo trudno mi ogarnąć przestrogę (zdaje się Toszka pisała), żeby bukszpanom towarzystwa bliskiego nie serwować, bo sie ogałacają i brzydko wyglądają. A wystarczy popatrzeć na ogród bukszpanowy Danusi, gdzie kulowiska toną wśród hakone i innych traw. Tak pięknie wyglądają...
Rumianka napisał(a)
Beatko u mnie borówki posadzone są głównie dla ozdoby jesiennej...A przy okazji gdybym doczekała owocków, tym lepiej by było...trochę owoców zawiązały, ale kosy tak skutecznie "opiekują się" nimi, że dla nas nic nie zostaje...dlatego przy borówkach mam postawione wiatraczki, żeby chociaż troszkę kosom przeszkodzić... A jeżeli chodzi o nasze bliskie sąsiedztwo, to muszę przyznać, że trochę mi wstyd, że jeszcze nie zawitałyśmy do siebie... Ciągle są jakież zajęcia (głównie całodobowa opieka nad teściową - tydzień w każdym miesiącu), albo pilne wyjazdy, że na spotkanko brakuje czasu...ale mam nadzieję, że z wiosną to się zmieni, bo teraz, przy takiej jesiennej pogodzie w ogrodzie nie posiedziałybyśmy, myślę...
No to jesteśmy umówione wiosną na pogaduchy w ogrodzie. Zapraszam i chętnie sie wpraszam Nie mogę sobie umiejscowić Twojego ogrodu. Tyle zieleni kojarzy mi się albo gdzieś już koło lotniska albo na Szmelcie. Ciekawość mnie łapie, gdzie Ty mieszkasz
Agnieszka2016 18:36, 30 paź 2016

Przyszłam w odwiedziny i podziwiam piękny ogród. Bardzo podobają mi się słoneczne zdjęcia Twoich rabat i lasek w tle. Śliczna okolica, na grzyby niedaleko.
Katkak 20:11, 30 paź 2016

http://majawogrodzie.tvn.pl/331,Tarasowy-ogrod-przy-zabytkowej-willi-odc-602,odcinek.html
a tu zobacz sobie klona tatarskiego. Fajny jest .
nicol21 16:31, 31 paź 2016

Obejrzałam i troszkę poczytałam - super opisujesz transformację pustego pola w fajny ogród! Super, że tak dobrze wszystko udokumentowałaś. Podziwiam, też własną hodowlę bukszpanów.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Rumianka 16:42, 31 paź 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękna ta Twoja koniczynka Ogród ciekawych dodatków pełny
W promieniach słonka aż błyszczy
Też lubię ją, tym bardziej, że to moja pierwsza rabata jeszcze grubo przed Ogrodowiskiem...
Rumianka 16:43, 31 paź 2016

Margerytka40 napisał(a)
Pozdrawiam jesiennie i deszczowo
Odpozdrawiam z ciepłego pokoju...
Rumianka 16:59, 31 paź 2016

mirkaka napisał(a)

LyraBea napisał(a)
Tak samo właśnie pomyślałam. Tyle już bukszpanów przesadziaąm i zawsze przychodzilo mi to z łatwością. Chociażby teraz z miesiąc temu, gdy robiłam nowe kulowisko. Tak samo trudno mi ogarnąć przestrogę (zdaje się Toszka pisała), żeby bukszpanom towarzystwa bliskiego nie serwować, bo sie ogałacają i brzydko wyglądają. A wystarczy popatrzeć na ogród bukszpanowy Danusi, gdzie kulowiska toną wśród hakone i innych traw. Tak pięknie wyglądają...

Hania ma na pewno dużo racji w sprawie bukszpanów, ponieważ dłużej "ogródkuje", a w związku z tym ma większe doświadczenie...Natomiast ja ze swoich spostrzeżeń podczas przesadzania bukszpanów zauważyłam, że korzeniska mają sporo, sporo większe niż inne rośliny tej samej wielkości, nie oznacza to jednak, że nie dadzą się przesadzić...Czasem nawet skracałam im nadmiar (moim zdaniem) części korzeni i jakoś nie obraziły się za takie brutalne czynności...

Rumianka 17:00, 31 paź 2016

LyraBea napisał(a)

No to jesteśmy umówione wiosną na pogaduchy w ogrodzie. Zapraszam i chętnie sie wpraszam Nie mogę sobie umiejscowić Twojego ogrodu. Tyle zieleni kojarzy mi się albo gdzieś już koło lotniska albo na Szmelcie. Ciekawość mnie łapie, gdzie Ty mieszkasz

Beatko, odpiszę Ci na priv...
Rumianka 17:01, 31 paź 2016

Agnieszka2016 napisał(a)
Przyszłam w odwiedziny i podziwiam piękny ogród. Bardzo podobają mi się słoneczne zdjęcia Twoich rabat i lasek w tle. Śliczna okolica, na grzyby niedaleko.
Oj grzybów co roku mamy całą masę...Dzięki za odwiedzinki